Monday, February 18, 2008

Republika e Kosovës, Shteti më ri në Evropë


Dott. Alban Daci


Sapo lindi një foshnje e re dhe e shendosh në familjen e madhe evropiane të shteteve sovrane që quhet Republika e lirë, e pavarur dhe sovrane e Kosovës.
Sot me date 17 shkurt Kosova jonë e dashur është më në fund e lirë, është shtet me integritetin e saj territorial. Kjo është një ditë e madhe historike për shqiptarët dhe për botën demokratike të civilizuar mbi principet e demokracisë, lirisë, dhe tolerancës.
Ne të gjithë shqiptarët kudo që ndodhemi duhet ta festojmë këtë ditë ashtu siç festojmë 28 nëntorin, sepse ka të njëjtat vlera, të njëjtën peshë historike dhe të njëjtën simbolikë, atë të Lirisë së merituar por të vonuar të cenuar në mënyrë të pa drejtë.
Tek sytë e shqiptarëve mund të lexosh gëzimin, shpresën, lirinë e merituar por në mendimet e tyre jam i sigurt që mund të gjesh tolerancën, prosperitetin, dëshirën për tu integruar në zonën euro-atlantike, vullnetin për të harruar të kaluarën dhe forcën për të krijuar të ardhmen e shkëlqyer, duke bashkëpunuar me të gjithë në zbatim të kriterit të fqinjësisë së mirë.
Falë Shteteve të Bashkuara të Amerikës, vendeve leader në Bashkimin Evropian, Aleancës së Atlantikut, luftës së drejtë për liri të popullit shqiptarë në Evropë, sot ka fituar drejtësia duke mposhtur padrejtësinë, ka fituar paqja kundër agresionit, ka fituar liria kundër mizorisë, ka fituar integrimi kundër izolimit, kanë fituar shqiptarët, ka fituar Kosova ka fituar bota e civilizuar.
Bota e civilizuar perëndimore sapo shembi një mur të dytë në Evropë, duke konfirmuar edhe një herë me zë të fortë dhe me vendosmëri të hekurt se, kur behët fjalë për nocionin Liri, është më e bashkuar së kurrë.
Sot çdo qytetar i Evropës së Bashkuar, i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, i botës së civilizuar është “kosovar”, sepse të përbashkët kanë Lirinë si vlerën më të lartë njerëzore.
Shteti i ri i Kosovës konfirmon edhe një herë si të drejtë, të domosdoshëm dhe të nevojshëm të drejtën për vetëvendosje të popujve si dhe përjashton luftën si mjet për zgjidhjen e mosmarrëveshje duke shprehur me bindje dhe vendosmëri se “ Lufta agresive është dhe duhet të jetë e ndaluar përgjithmonë”.
Politika e jashtme e Shteteve të Bashkuara të Amerikës rikonfirmohet edhe njëherë që është po e njëjta e pa ndryshuar. Për ta kuptuar më mirë mjafton të citojmë një thënie të presidentit Uillson se: “Zhvillim autonom”, nënkupton një botë të sigurt duke u bazuar në principin se “ për çdo komb liridashës, që ashtu si i yni, dëshiron të bëj jetën e vet, ka të drejtën të vendos për institucionet e veta”.
Siguria e garantuar nga Aleanca Atlantike u rikonfirmua edhe një herë se është “Oksigjeni i Prosperiteti” që ka pranuar bashkëpunimin dhe integrimin ekonomik evropian.
Në kontestin aktual ndërkombëtar Evropa gjendet në një pozicion që ne terma historik, është e re dhe unike: Evropa nuk sundon dhe nuk është e sunduar, nuk është e izoluar por dhe nuk është në gjendje të kontrolloj e vetme botën.
Shumë herë citohet që historia është prodhim njerëzorë. Ne shqiptarët sapo i shtuam diçka të mrekullueshme, të pa zëvendësueshme dhe të paharrueshëm historisë tonë kombëtare, Ditën e Pavarësisë së Kosovës. Brezi ynë duhet të jetë krenar që arriti ta përjetoj këtë ditë të paharruar që bëri realitet ëndrrën tonë shekullore për liri.
Të dashur bashkatdhetar tashmë zgjohuni dhe mos mendoni se po ëndërroni, por është realitet, Kosova është shteti me i ri i Evropës. Prandaj, le ta gëzojmë dhe në të njëjtën kohë të fillojmë menjëherë punën me intensitet të plotë për krijimin e institucioneve, për zhvillimin ekonomik dhe të garantojmë prosperitetin politik, kulturore, dukë dhëne shembullin personal se ne dimë të integrohemi në Evropë, dimë të respektojmë minorancat dhe dimë të bëjmë shtet.