Saturday, April 26, 2008

Revolucioni dhe politika shqiptare

Dott. Alban Daci
Botuar me 10 maj 2008
Gazeta Ndryshe

Për revolucion zakonisht kuptojmë një orientim të ri të shpirtit njerëzorë: një derë të re që hapet për të ardhmen: si për shembull periudha e rilindjes që solli një mentalitet të ri në shoqërinë shqiptare, duke bërë dallim e qartë mes besimit fetar si dhe Shtetit modern të bazuar nga një kushtetutë demokratike, që duhej të ideohej nga më të urtët dhe të respektohej nga qytetarët (shumica). Gjithashtu me Revolucion kuptojmë rrëzimin ose ndërrimin e një legjitimiteti të vjetër (përpjekja e rilindësve shqiptare që me aksionet e tyre intelektuale u përpoqën të krijonin bindjen dhe forcën tek qytetarët se: rrëgjimi otoman turk nuk është i përhershëm dhe që ne shqiptarët jemi të gatshëm të jemi shtet sovran, ku princip parësorë kemi identitetin tonë kombëtarë si shtyllë të fortë për kristalizimin e shtetit modern të pavarur dhe të pacenueshëm me një territor të përcaktuar dhe të respektuar nga fqinjët.)
Të dy faktet janë të natyrave të ndryshme që edhe pse gërshetohen nuk kushtëzohen nga njëri-tjetri. Një legjitimitet i vjetër mund të rrëzohet me gjithë sistemin e rregullave që e përbën edhe pse orientimi i shpirtit njerëzor nuk ndryshon si dhe orientimi shpirtërorë mund të ndryshoj pa u rrëzuar legjitimiteti i vjetër.
Por, kur aksidenti historik i bën të koencidojnë të dy revolucionet,
- orientimi i ri dhe përmbysja e legjitimitetit të vjetër
- lind një konfuzion i madh dhe ndodhin komplikime të jashtëzakonshme
Revolucioni francez është shembulli më i qartë i revolucionit të dyfishtë. Legjitimiteti i vjetër ra pikërisht në momentin, kur Franca tentonte të bënte një orientim të ri shpirtërorë të shtetit dhe shoqërisë. Dy revolucione të ndryshme, një krijues dhe një shkatërrues. Ku sipas studimeve praktike shkatërruesi ka përfshirë, devijuar, paralizuar forcat krijues.
E njëjta situatë mendoj se ka ndodhur edhe në shoqërinë shqiptarë gjatë 1997, vitit më të errët dhe të tmerrshëm të shoqërisë shqiptare gjatë dekadave të fundit.
Shoqëria shqiptare me dëshirën e shumë pritur për demokraci dhe në forcën legjitime për të kërkuar liritë dhe të drejtat e mohuara, kishte arritur në nëntëdhjetën të rrëzonte njëherë e përgjithmonë diktaturën (mbretërinë e së keqes të mbretit Hoxha) dhe kishte filluar të krijonte revolucionin e shpirtit krijues njerëzor, duke krijuar dhe rritur me shumë kujdes demokracinë e sapolindur, duke krijuar njeriun e lirë në të jetuar, vepruar dhe menduar. Shqipëria me Shtetin e ri demokratik kishte dalë nga izolimi despotik dhe po i rikthehej koherencës dhe pozicionit të saj perëndimorë duke hapur dyert për anëtarësim në zonën euro-atlantike.
Papritur ndodh kriza e vitit 1997 që do ta cilësoja rikthimi dhe mbretërimi i legjitimitetit të vjetër që kishim menduar dhe besuar se e kishim shporrur nga prania jonë shpirtërorë dhe nga përjetimi ynë jetësorë.
Legjitimiteti i vjetër i rikthyer përsëri mes nesh përmes dhunës solli një shembje shpirtërore, vuajtje, frikë si dhe sa hap e mbyll sytë na mbylli të gjitha portat e integrimit dhe të hapjes orientuese drejt demokracive perëndimore, duke na dhuruar këtë radhë jo vetëm despotizmin, por tmerrin, ferrin e Dantes, humbje e identitetit tonë kombëtar.
Shumica revoltohen, autoriteti është i paralizuar. Shumica revoltohet sepse ndjen të paralizuar autoritetin dhe autoriteti pushon së reaguari, sepse kupton se nuk mund të dominoj më shumicën. Frikë e madhe jo vetëm për qytetarët, por për gjithë shoqërinë. Të mëdhenj dhe të vegjël, të pasur dhe të varfër, të ditur dhe injorant, të gjithë dridhen tashmë që shtylla mbajtëse shoqëri-ligj është rrëzuar. Pa ligj dhe autoritete policore, partitë dhe klanet politike përfundojnë të rrihen se sa të diskutojnë, kurse qytetarët të vriten sepse nuk ka shpirt krijues që ti mbroj dhe ti orientoj.
Përderisa flasim për shpirt krijues, kemi të bëjmë më fenomene qe nuk mund të parashikohen, por që ndodhin në shumicën e rasteve nga rastësia. Reagimet e njerëzve në forcën shpirtërore janë të varjushme dhe karakterizohen nga një parashikim i pa qartë: i njëjti individ nuk të jep përgjigjen nesër në të njëjtën formë që të ka dhënë sot.
Megjithatë, shoqëria shqiptare në një distancë të dukshme dhe të qartë u distancua nga politika e pamoralshme dhe parashikoj fatin e saj në të ardhmen, që do të ishte demokracia e legjitimuar, vëllazëria kombëtare, integrimi në zonën euro-atlantike.
Zakonisht elita politike jep udhëzimet e drejta tek qytetarët për të ardhmen e përbashkët, por në Shqipëri pas asaj që ndodhi në 97, ishin qytetarët që i dhanë leksion politikës shqiptare se: e ardhmja e tyre është në familjen e demokracive perëndimore si dhe që identiteti i tyre kombëtarë është i domosdoshëm për krijimin e kushteve më të mira progresive në arenën ndërkombëtare.
Shoqëria shqiptare bëri të lindje dhe të forconte jo vetëm mes qytetarëve por edhe në elitën e partive politike shpirtin krijues që do të garantonte hapat e rëndësishëm drejt integrimit në NATO si dhe forcimin e demokracisë.
Tashmë edhe nëse politika shqiptare do të gaboj përsëri nuk mund të ndodh, sepse shqiptarët me eksperiencën e tyre të hidhur, kanë në dorë çelësat portave te fatit që do ju garantoj prosperitetin, integrimin dhe zhvillimin e tyre në një shoqëri demokratike me të drejta zgjedhje dhe vendosje.
Shqiptarët janë të vendosur për të ecur përpara me ritmet e popujve të tjerë të botës së përparuar dhe nuk ka asnjë faktor që mund ti ndal. Politika shqiptare mendoj se ka ardhur momenti që mendohet dy herë për çdo vendim që duhet të marrë, kur behet fjalë për politika publike gjithëpërfshirëse, sepse shqiptarët janë populli më i globalizuar dhe më i hapur në botë. Them i globalizuar sepse është në ndërthurje dhe në ndërlidhje me mjaft sisteme demokratike e politike moderne.
Kjo ka ndodhur, sepse shqiptarë nëpërmjet emigracionit kanë të paktën dy rezidenca: një në vendin ku ka emigruar ose ka vajtur për të studiuar (shqiptarët kanë zgjedhur për të emigruar kryesisht vendet e demokracive perëndimore) dhe tjetrën në Atdhe. Kjo bën të mundur që shqiptarët janë mjaft të përgatitur dhe të vetëdijshëm se kush mund te jenë aksionet e drejta politike.

Friday, April 25, 2008

Amour pour la Patrie et respecte pour l'Italie. La "Nouvelle Génération Albanese"

Dott. Alban Daci,
Président d'organisation "Nuova Generazione Albanese" - Gjenerata Re Shqiptare

Je vous veux raconter une très belle histoire pleine d'émotions et de rêves, de sacrifices et de tant d'engagements. Celle-ci est l'histoire des étudiants albanais qui en traversant la mer ont laissé leurs familles et leur pays pour entamer une parcours de formation universitaire avec la perspectif de s'assurer un futur meilleur, pour se plonger dans la culture occidentale, fondée sur les valeurs de la démocratie.Beaucoup de jeunes viennent d'Albanie à étudier en Italie parce que depuis l'enfance ils ont suivi les programmes télévisés italiens, parce qu'ils aiment la culture italienne, parce que pendant l'école moyenne supérieure (le Lycée) ils ont étudié que l'Italie est un beau pays démocratique, où les rêves se font réalité. Selon les données plus récentes en Italie ils étudient 12.000 étudiants albanais ; 250 de ceux-ci ont choisi l'Université de Genova.Les étudiants albanais qui étudient en Italie sont une très grande ressource intellectuelle pas seulement pour l'Albanie, mais même pour l'Italie que pour eux elle est devenue la seconde patrie.Historiquement l'Italie et l'Albanie ont une longue tradition d'amitié, pour laquelle la présence d'un nombre ainsi considérable des étudiants albanais contribuera à consolider le pont des bonnes relations parmi les deux pays.Les étudiants albanais qui étudient dans les différentes Universités italiennes ont organisé en associations des étudiants pour la necessité d'être représenté en mode démocratique, pour faire sentir leur voix et défendre leurs droits légitimes.Ainsi à Genova en 2003 un groupe d'étudiants à peine arrivés, à l'initiative d'Alban Daci, inscrit au premier an en Sciences Internationales et Diplomatiques, ont décidé de créer l'association ""Nouvelle Génération Albanese" (Gjenerata Re Shqiptare). Ils ont choisi de la nommer ainsi parce qu'ils sont des jeunes qui n'ont rien à que faire avec le passé triste de leur pays et aspirent à la pleine intégration de la societé albanese dans les autres societés démocratiques du monde.La "Nouvelle Génération Albanese" a été parmi les premières associations qui ont élevé la voix contre les prejugements injustes qui donne trop temps frappaient les albanais résidents en Italie. Elle a organisé rencontres, collaborations, recherches, contacts avec la presse, activités culturelles, comme par exemple la fête organisée en Balbi 4, prés de la Faculté de Lettres qui a eu comme balai l'échange interculturel entre les albanais, italiens et les étudiants Erasmus. Ce jour était beau voir que tous parlaient une langue commune, cette de la culture, de la fraternité et de l'amitié, il était beau regarder une studente espagnol qui voulait danser la dance traditionnelle albanese, ère émouvante regarder l'étudente italien qui ne savait pas l' albanese, mais qu'il éprouvait à chanter une chanson albanese en suivant le rythme de la musique, était inoubiable les sentir dire que nous avons une musique superbe, une culture riche.L'association pour la première fois à niveau national a présenté projette "Bienvenu en Patrie" ; qu'il a comme but la création des justes opportunités pour tous les étudiants albanais qui après la licence, veulent tourner en Albanie pour donner leur contribution au procès d'intégration d'Albanie dans la zone euro-atlantique avec les compétences intellectuelles cumulées dans les Universités occidentales et avec leurs expériences de vie dans les societés démocratiques. Ce projette doit être évalué en mode positive même en Italie parce que les étudiants albanais qui décident tourner en Patrie sont les nouveaux amis de l'Italie, capables de faire connaître la culture et la positivité du modèle italien.L'association albanese "Nouvelle Génération Albanese" a instauré beaucoup de rapports institutionnels; particulièrement important c'est l'accord avec l'Université des Études de Génova (l'Università degli Studi di Genova) pour la reconnaissance du stages des étudiants universitaires.Depuis fin 2003 à aujourd'hui sont passées presque cinq ans et nous tous avons crû, sommes plus mûrs, beaucoup nous sommes déjà passés la licence à des pleins votes. Maintenant notre association est connue et respectée pour le rôle qui déroule. Il est même présent en Internet avec le situé officiel http://www.studenti.forum-2007.com/ (en langue albanese) avec plus que 1000 membres ; il publie divergés matériels de caractère académique, culturel, d'actualité et d'information sur l'Albanie, sur l'Italie et sur ce qui se passe dans le monde.L'Italie est très beau pays, où nous avons vécu une partie de notre jeunesse, nous la respectons comme une seconde patrie pour les aides qui nous a offert et sommes greconnaissante, cependant nous avons un grand amore pour notre terre qui physiquement est lointaine mais spirituellement il est toujours dans notre coeur. Nous sommes orgueilleux d'être albanais, parce que nous avons une grande histoire ; nous sommes un des peuples plus anciens des Balkans et sommes même conscients de vouloir respecter les autres peuples en nous créant des rapports d'amitié et de fraternité.

Monday, April 21, 2008

l’Albania in un contesto


Mercoledì 18 marzo il Sindaco Mauro Cunietti e la giunta di Castelnuovo Bormida, Ketti Castello, Paolo Boido, Gianni Roggero e Folco Maurizio, hanno ospitato il Console Onorario d’Albania Dott. Giovanni Firera, accompagnato dal Dott. Alban Daci, giornalista, Presidente dell’Associazione New Generation Albanese e delegato del Comitato Colombo per l’Albania, e da Tome Muslia Presidente dell’Associazione “Mergimtari”, emigranti, di Torino e Alessandria. . Hanno partecipato alla riunione, nella sala del Consiglio Comunale del Comune, anche Bruno Aloi, Presidente del Comitato Nazionale Colombo, che ha perorato e promosso l’incontro, con il Segretario Romeo Guerrino e Massimo Parodi. Alla riunione era presente anche il dott. Carmine Falanga della Fondazione Iard, invitato non solo in qualità di tecnico, per il ruolo di esperto progettista dei fondi CEE, ma anche in sinergia con le aspettative future delle associazioni presenti sulla necessità della gestione sostenibile delle risorse. Il Sindaco Cunietti nel porgere il benvenuto ai presenti ha sottolineato l’importanza della riunione nell’ottica dell’integrazione Europea delle genti e nella volontà di tutti i presenti a perseguire le finalità della sostenibilità delle azioni che si intraprenderanno. Si è detto molto soddisfatto ed onorato di poter ospitare, sia istituzionalmente che informalmente, per l’amicizia che lega i presenti, un meeting che può aiutare attraverso una seria progettazione comunitaria, la sostenibilità degli interventi, rivolti alla certificazione ed a tutti quei settori dove si presentano possibilità di aiuti concreti alle popolazioni. Il Console Giovanni Firera, ha ribadito la propria soddisfazione e la disponibilità a lavorare insieme per aprire nuove possibilità da e per l’Albania in un contesto che oggi deve tener conto degli albanesi, definiti dalla Prefettura di Torino proprio lo stesso giorno, una realtà ottimamente integrata nel tessuto sociale italiano. Lontani i tempi che sui giornali si leggeva la cronaca con implicazione albanesi, la realtà, ormai quasi definitivamente depurata, è di una società albanese integrata e che si può giustamente definire come parte sana dei nuovi cittadini italiani. Bruno Aloi, Presidente Comitato Nazionale Colombo, ha evidenziato la necessità di essere presenti con questo spirito di aggregazione e di altruismo in tutti i Paesi del mondo dove è presente il Comitato per Colombo, dalla Costa d’Avorio alla Finlandia, dall’Ucraina alla Costarica. A seguire, gli interventi qualificati dei presenti sulle possibilità reali di trovare nei fondi CEE una risorsa per permettere interscambi commerciali ed industriali con l’Albania e le aziende del territorio, con l’egida consolare e l’accoglienza della Presidenza della Confindustria Albanese di Tirana. Un’interessante proposta del Sindaco Cunietti al Console Onorario Firera, tra l’altro anche Vice Presidente dell’Associazione Giornalisti della Stampa Subalpina, è stata quella di ospitare sul Giornale di Castelnuovo Bormida “Terra Nostra” uno spazio in lingua, interamente dedicato alla comunità Albanese. La proposta è stata recepita con slancio da tutti i presenti e sarà realizzata entro l’estate. Il Console ringraziando per l’accoglienza e l’ospitalità, ha voluto dedicare un minuto di silenzio per le vittime del disastro di Gerdec, il deposito saltato in aria a pochi chilometri dalla capitale Tirana. Solo poche case sono rimaste in piedi, ma completamente sventrate. I bunker esplosi erano stati costruiti nell`epoca del dittatore Enver Hoxha e sono stati totalmente distrutti. Il Console nell’occasione ha anche chiesto ai presenti di perorare la richiesta istituzionale di un aiuto concreto per alleviare le difficilissime condizioni dalla popolazione martoriata dal sinistro. Terminata la fase formale dell’incontro, il meeting ha avuto un seguito conviviale al ristorante Bottega del Vino Antica Marca Monferrina, dove unanimi sono stati i consensi per la cucina dello chef Ronni Grisanti.
Didascalia della foto: da sin. Carmine Falanga, Massimo Parodi, Tome Muslia, Romeo Guerino, Gianni Roggero, Paolo Boido, Bruno Aloi, Mauro Cunietti, Giovanni Firera, Ketti Castello, Alban Daci.

Thursday, April 10, 2008

Dashuri për Atdheun dhe respekt për Italinë Gjenerata Re Shqiptare

Dott.Alban Daci
www.albandaci.blogspot.com
Kryetari i organizatës “Gjenerata Re Shqiptare”
www.studenti.forum-2007.com


Dua t’iu tregoj një histori shumë të bukur me plot emocione dhe ëndrra, sakrifica dhe shumë përkushtim. Kjo është historia e studentëve shqiptar që duke kaluar detin kanë lënë familjet e tyre dhe vendin e tyre për të filluar rrugën e formimit universitar, me perspektivën që të sigurojnë një të ardhme më të mirë, për tu zhytur në kulturën perëndimore, të themeluar mbi vlerat e demokracisë.
Shumë të rinj vijnë nga Shqipëria për të studiuar në Itali, sepse kanë ndjekur programet televizive italiane, sepse duan kulturën italiane, sepse gjatë formimit shkollor kanë studiuar se Italia është një vend demokratik, ku ëndrrat bëhen realitet.
Sipas disa të dhënave jo zyrtare (Shteti shqiptar akoma nuk ka të dhëna dhe statistika mbi numrin e studentëve shqiptarë qe studiojnë jashtë vendit) në Itali studiojnë rreth 12.000 studentë shqiptar, ku 250 kanë zgjedhur pikërisht Universitetin e Genovës.
Studentët shqiptarë që studiojnë në Itali janë një burim shumë i madh intelektual jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për Italinë që është bërë atdheu i dytë. Historikisht Italia dhe Shqipëria kanë një miqësi tradicionale të gjatë në kuadrin e marrëdhënieve dy paleshe, por prania e një numri kaq të madh dhe të rëndësishëm studentësh shqiptar do të kontribuoj në përforcimin e më tejshëm të urës së marrëdhënieve të mira mes dy vendeve.
Studentët shqiptar që studiojnë në universitete të ndryshme italiane janë organizuar në organizata studentore për të qenë të përfaqësuar në mënyrë demokratike në ambiente universitare dhe shoqërore si dhe për të mbrojtur të drejtat e tyre legjitime. Kështu në 28 nëntor të 2003 një grup i sapo ardhur studentësh me iniciativën e të riut Alban Daci, i regjistruar në vit të parë në Shkenca Ndërkombëtare dhe Diplomatike, vendosën të themelojnë organizatën shqiptare “Gjenerata Re Shqiptare”. Kanë vendosur ta thërrasin kështu, sepse janë të rinj dhe nuk kanë aspak të bëjnë me të kaluarën e trishtueshme të vendit të tyre, por aspirojnë për integrimin e plotë të shoqërisë shqiptare në shoqëritë e tjera demokratike të botës.
“Gjenerata Re Shqiptare” ka qenë ndër të parat organizata që ka ngritur zërin kundër paragjykimeve të padrejta që prej kohësh godisnin shqiptarët me rezidencë në Itali. Kanë organizuar takime, bashkëpunime, kërkime, kontakte me shtypin, aktivitete kulturore si për shembull festa e “28 nëntorit”, organizuar për herë të parë në Genova brenda ambienteve të fakultetit të letërsisë dhe kishte objekt shkëmbimin ndërkulturor mes studentëve shqiptar, italian dhe erasmus (janë student nga të gjithë universitet evropiane dhe bëjnë pjesë në programin e ashtuquajtur erasmus, i cili ka për qëllim shkëmbimin e kulturave, ideve dhe njohurive).
Atë ditë ishte bukur të shikoje që të gjithë komunikonin me një gjuhë të përbashkët, atë të kulturës, vëllazërisë dhe miqësisë mes popujve, ishte bukur të shikoje që studentët spanjoll mundoheshin të kërcenin vallet tradicionale shqiptare, ishte emocionuese të shikoje që edhe pse nuk dinin shqip, studentët italian përpiqeshin të këndonin këngët shqiptar duke ndjekur ritmin e muzikës, ishte e paharrueshme të dëgjoje pjesëmarrësit, kur shpreheshin se keni një muzikë të mrekullueshme, një kulturë të pasur dhe një gjuhë të ëmbël.
Organizata “Gjenerata Re Shqiptare” për herë të parë në nivel kombëtarë ka hartuar dhe ka prezantuar programin “Mirë se erdhët në Atdhe” (Shteti shqiptare akoma nuk ka një program të tillë. Prandaj, do të ishte e drejtë dhe e domosdoshme që në linja kryesore të merrte për zbatim projektin e organizatës “Gjeneratës Re Shqiptare”) që ka si finalitet krijimin e oportuniteteve të drejta për të gjithë studentët shqiptar që pasi kryejnë studimet e larta jashtë vendit, duan të kthehen në Shqipëri për të dhënë kontributin e tyre në procesin e integrimit të Shqipërisë në zonën euro-atlantike, përmes kompetencave të tyre intelektuale të grumbulluara në universitete si dhe me eksperiencat e tyre jetësore të jetuara në shoqëritë demokratike perëndimore.
Ky projekt duhet vlerësuar me nota të larta pozitive dhe nga Shteti italian, sepse studentët shqiptar që vendosin të kthehen në Shqipëri, janë miqtë e rinj të Italisë, të aftë për prezantuar kulturën dhe modelin e shoqërisë italiane.
“Gjenerata Re Shqiptare” ka vendosur mjaft raporte institucionale si: marrëveshja që ka bërë me Universitetin e Genovës (kryesisht me Fakultetin e Drejtësisë dhe atë të Shkencave Politike) për realizimin dhe njohjen e Stage-ve të studentëve shqiptarë.
Nga 2003 deri sot kanë kaluar 5 vjet dhe të gjithë ne themeluesit e “Gjeneratës Re shqiptare” jemi rritur, jemi më të pjekur, më të fortë, më larg pamës, shumë nga ne janë diplomuar dhe të tjerët janë në pritje. Tani, falë punës, përpjekjeve tona, vullnetit dhe vendosmërisë tonë, “Gjenerata Re Shqiptare” është e respektuar për rolin që ka luajtur, është e nderur për historinë që ka ndërtuar, është e domosdoshme për misionin që mbart në supe. Ajo tashmë është shumë e pranishme edhe në botën e pafundme të komunikacionit modern, duke pasur në rrjetin internet, faqen e saj zyrtare www.studenti.forum-2007.com, me mbi 1000 anëtarë, me plotë rubrika të pasura, ku publikohen materiale të karakterit akademik, kulturor, aktualitet dhe informacione mbi Shqipërinë, Italinë dhe për gjithçka që ndodh në botë.
Italia është një vend i mrekullueshëm, ku kemi jetuar rininë tonë, e respektojmë si atdhe të dytë për mikpritjen dhe ndihmën që na ka ofruar dhe për këtë e falënderojmë, por ne kemi dhe një dashuri të madhe dhe të pafundme për vendin tonë që fizikisht ndodhet larg, por shpirtërisht dhe mendërisht qëndron në zemrat tona.
Ne jemi krenar që jemi shqiptar, sepse kemi një histori të madhe; jemi një ndër popujt më të lashtë në Ballkan dhe në Evropë, por jemi dhe të vetëdijshëm për të respektuar popujt e tjerë, duke krijuar marrëdhënie vëllazërore dhe miqësie.

Monday, April 7, 2008

Amore per la Patria e rispetto per l'Italia. La "Nuova Generazione Albanese"


Dott. Alban DaciPresidente dell'associazione

"Nuova Generazione Albanese" - Gjenerata Re Shqiptare
Vi voglio raccontare una bellissima storia piena d'emozioni e di sogni, di sacrifici e di tanti impegni. Questa è la storia degli studenti albanesi che attraversando il mare hanno lasciato le loro famiglie e il loro paese per iniziare un percorso di formazione universitaria con la prospettiva di assicurarsi un futuro migliore, per immergersi nella cultura occidentale, fondata sui valori della democrazia.
Molti giovani vengono dall'Albania a studiare in Italia perché fin dall’infanzia hanno seguito i programmi televisivi italiani, perché amano la cultura italiana, perché durante la scuola media superiore hanno studiato che l'Italia è un bel paese democratico, dove i sogni si fanno realtà. Secondo i dati più recenti in Italia studiano 12.000 studenti albanesi; 250 di questi hanno scelto l'Ateneo di Genova. Gli studenti albanesi che studiano in Italia sono una grandissima risorsa intellettuale non solo per l'Albania, ma anche per l'Italia che per loro è diventata la seconda patria. Storicamente l'Italia e l’Albania hanno una lunga tradizione di amicizia, per cui la presenza di un numero cosi rilevante degli studenti albanesi contribuirà a consolidare il ponte delle buone relazioni tra i due paesi.
Gli studenti albanesi che studiano nelle diverse Università italiane si sono organizzati in associazioni studentesche per la necessità di essere rappresentati in modo democratico, per far sentire la loro voce e tutelare i loro diritti legittimi. Cosi a Genova nel 2003 un gruppo di studenti appena arrivati, per iniziativa di Alban Daci, iscritto al primo anno in Scienze internazionali e diplomatiche, hanno deciso di creare l'associazione "Nuova Generazione Albanese" (Gjenerata Re Shqiptare). Hanno scelto di denominarla cosi perchè sono giovani che non hanno niente a che fare con il passato triste del loro paese ed aspirano alla piena integrazione della società albanese nelle altre società democratiche del mondo.
La "Nuova Generazione Albanese" è stata tra le prime associazioni che ha alzato la voce contro i pregiudizi ingiusti che da troppo tempo colpivano gli albanesi residenti in Italia. Ha organizzato incontri, collaborazioni, ricerche, contatti con la stampa, attività culturali, come per esempio la festa organizzata in Via Balbi 4, presso la Facoltà di Lettere che ha avuto come scopo lo scambio interculturale tra gli albanesi, italiani e gli studenti Erasmus. Quel giorno era bello vedere che tutti parlavano una lingua comune, quella della cultura, della fratellanza e dell’amicizia, era bello guardare uno studente spagnolo che voleva ballare la danza tradizionale albanese, era emozionante guardare lo studente italiano che non sapeva l'albanese, ma che provava a cantare una canzone albanese seguendo il ritmo della musica, era indimenticabile sentirli dire che abbiamo una musica stupenda, una cultura ricca.
L'associazione per la prima volta a livello nazionale ha presentato il progetto "Benvenuto in Patria" che ha come finalità la creazione delle giuste opportunità per tutti gli studenti albanesi che dopo la laurea, vogliono tornare in Albania per dare il loro contributo al processo dell'integrazione dell'Albania nella zona euro-atlantica con le competenze intellettuali accumulate negli Atenei occidentali e con le loro esperienze di vita nelle società democratiche. Questo progetto deve essere valutato in modo positivo anche in Italia perché gli studenti albanesi che decidono tornare in Patria sono i nuovi amici dell’Italia, capaci di far conoscere la cultura e le positività del modello italiano.
L'associazione albanese "Nuova Generazione Albanese" ha instaurato molti rapporti istituzionali; particolarmente importante è l’accordo con l'Università degli Studi di Genova per il riconoscimento degli stages degli studenti universitari.
Dal 2003 fin ad oggi sono passati quasi cinque anni e noi tutti siamo cresciuti, siamo più maturi, molti si sono già laureati a pieni voti. Ora la nostra associazione è conosciuta e rispettata per il ruolo che svolge. E’ anche presente in Internet con il sito ufficiale http://www.studenti.forum-2007.com/ (in lingua albanese) con più di 1000 membri; pubblica diversi materiali di carattere accademico, culturale, di attualità e di informazione sull'Albania, sull’Italia e su quello che succede nel mondo.
L'Italia é un bellissimo paese, dove abbiamo vissuto una parte della nostra gioventù, la rispettiamo come una seconda patria per gli aiuti che ci ha offerto e siamo grati, però abbiamo un grande amore per la nostra terra che fisicamente sta lontana ma spiritualmente sta sempre nel nostro cuore. Noi siamo orgogliosi di essere albanesi, perché abbiamo una grande storia; siamo uno dei popoli più antichi dei Balcani e siamo anche consapevoli di voler rispettare gli altri popoli creandoci rapporti di amicizia e di fratellanza.