Sunday, December 13, 2009

Shqiptarët dhe Evropa


Dr. Alban Daci
Botuar me 15 dhjetor 2009
Gazeta "Tirana Observer"


Kohët e fundit si nga klasa politike shqiptare ashtu dhe nga qytetarët e thjeshtë po flitet shumë për liberalizim e vizave që Bashkimi Evropian pritet të bëj edhe për ne shqiptarët. Ky argument kaq shumë i domosdoshëm për të gjithë ne, tashmë pothuajse ka marrën formën e një horoskopi, ku astrolog të ndryshëm si: politikan, intelektual, analistë, vëzhgues, jurist, të papunë, të ndershëm, të pandershëm, pozitë, opozitë, më vëzhgimet e tyre joreale, gjatë kësaj kohë, duke parë yjet po mundohen të gjejnë ditën që ky proces do të ndodh me të vërtetë. Pra, le të themi, se tani për tani një ndër ngjarjet më aktuale- ne Shqiptarët prodhojmë shumë në çdo kohë dhe moment- është “Horoskopi Evropa pa viza”.
Procesi i liberalizimit të vizave për të gjithë shqiptarët, është një proces i merituar dhe mjaft i rëndësishëm. Mendoj, se është mjaft e rëndësishme të pyesim veten se: Pas 20 vitesh që rrëzuam komunizmin të keqën e shekullit të kaluar, liberalizimi i vizave a nuk është një proces i vonuar? A nuk e kemi merituar më parë atë? A nuk duhet të kishte ndodhur shumë kohë më parë Integrimi i plotë i Shqipërisë në strukturat e Bashkimit Evropian?
Në lidhje me integrimin e Shqipërisë dhe të shqiptarëve në Bashkimin Evropian mendoj, se duhet të bëjmë dallimin e dy realiteteve, të cilët jo vetëm kanë bërë hapa të ndryshëm në këtë proces, por kanë edhe karakteristika krejt të ndryshme.
1.Në realitetin e parë do të fusja të gjithë qytetarët e thjeshtë shqiptarë, të cilët jo vetëm nuk kanë pasur asnjë veshje pushteti në këto 20 vite tranzicioni, por që pothuajse gjithmonë kanë qenë pengje të asaj kategorie të vogël, e cila jo vetëm ka mbajtur mantelin e pushtetit, por e ka përdorur atë duke abuzuar për interesat e saja.
Mendoj, se nuk ka popull më të integruar dhe më evropian se sa shqiptarët përsa u përket vendeve të Evropës Juglindore. Qytetarët shqiptarë, në këto 20 vitet e fundit, kanë realizuar atë që quhet integrim real dhe i drejtpërdrejt në Bashkimin Evropian, ose më saktë në shoqëritë e vendeve që janë anëtarë në këtë institucion mbishtetëror.
Për ta vërtetuar këtë mjafton të përmendim numrin e shqiptarëve që kanë zgjedhur vendet evropiane për të jetuar, që kanë zgjedhur vendet evropiane për të studiuar, që pasi kanë përfunduar studimet kanë vendosur të qëndrojnë për t’iu dedikuar kërkimit shkencorë apo për të ushtruar profesionet për të cilët kanë kryer studimet. Me thoni mua se sa ndryshim mund të ketë- për sa u përket përgatitjeve intelektuale, për sa u përket njohjes së vizioneve demokratike dhe proceseve integruese - një djalosh i ri shqiptar që ka mbaruar studimet në një vend perëndimorë me një djalosh të shkolluar francez, gjerman apo italian. Mendoj, se nuk ka asnjë lloj ndryshimi. Madje, mund të them se: djaloshi shqiptar e dashuron më shumë Evropën e Bashkuar, sepse ka mësuar nga prindërit e tij se ç’është izolimi i një vendi, se çdo thotë kur një vend mbyllet si kërmilli në zgavrën e tij, derisa të harxhoj të gjithë rezervat e tij, dhe që dalë nga dalë vdes duke i dhënë fund fundit në një vetmi të plotë. Djaloshi shqiptar, do të përpiqet ta kuptoj më mirë dhe më thellë demokracinë se sa djemtë francez, gjerman apo italian, sepse nuk janë të largëta kujtimet e treguara nga prindërit e tij, kur në Shqipëri, ekzistonte “murtaja e zezë” (komunizmi enverist), ku nuk mund të thoshe atë që mendoje, nuk mund të kritikoje atë që nuk doje, që nuk mund të jetoje i lirë ashtu siç kishe ardhur në jetë, që nuk mund shkruaje atë që doje të shkruaje, që nuk mund të thoshe të vërtetën, sepse ajo nuk duhet të ekzistonte. Pra, djaloshi shqiptar është më i gatshëm dhe më i zellshëm të luftoj për çdo formë demokracie, sepse ai e kupton rëndësinë e saj, kur ju referohet fakteve reale që kanë ndodhur në terren, që janë përjetuar drejtpërdrejt në të mirë dhe në të keqe.
Në këto aspekte, mendoj se: të rinjtë shqiptarë, nuk kanë nevojë për tu integruar në mënyrë virtuale, sepse ata janë dhe ndjehen plotësisht të integruar në formë reale, sepse atë e kanë përjetuar dhe vazhdojnë ta përjetojnë atë çdo ditë në të gjitha proceset jetësore. Sa nevojë ka të integrohet virtualisht një familje shqiptare, që ka vite që jeton në një vend perëndimorë. Kjo familje që le ta quajmë “familja X”, sepse personifikon të gjitha familjet shqiptare që ndodhen në vendet e Bashkimit Evropian, ndjehet plotësisht evropiane jo vetëm gjeografikisht (Shqipëria është gjeografikisht në Evropë, që para se të zbulohej dhe vetë emërtimi Evropë), por edhe istitucionalisht, sepse ajo ndodhet në një vend, ku aplikohen të drejtat e përbashkëta, rregullat dhe kriteret e familjes evropiane. Babai i “familjes X” punon ashtu siç punon një baba italian, gjerman, francez. Gëzon të njëjtat të drejta siç gëzojnë edhe ata. Fëmijët e “familjes X” shkojnë në shkollë apo në universitet, përdorin internetin, hyjnë në socialnetwork për të komunikuar me miqtë, shkojnë në diskoteka, pub-e apo në forma të tjera të jetës së natës, kanë të drejtë të përfitojnë nga sistemi erasmus për të pasur një vit eksperiencë universitare në një vend tjetër të Bashkimit Evropian të ndryshëm nga i cili ndodhet. Pra, ata janë plotësisht evropian, në mënyrë të menduar, të jetuarit, të vepruar. “Familja X” shqiptare që ka zgjedhur të jetojë në një vend të Bashkimit Evropian, ndjehet plotësisht e integruar në familjen e madhe evropiane.
Gjithashtu, këta shqiptarë që kanë zgjedhur të jetojnë apo të studiojnë jashtë vendit, janë aq shumë në numër, sa mendoj se nuk ka familje shqiptare që ndodhet në Shqipëri, që nuk është prekur nga ky fenomen. Them kështu, sepse pothuajse çdo familje shqiptare që ndodhet në Shqipëri, ka një vëlla, motër, djalë, gocë etj... që ndodhet jashtë vendit, që ka zgjedhur një nga vendet e Bashkimit Evropian për të qëndruar provizorisht ose ndoshta edhe për gjithmonë. Shqiptarët, që ndodhen nëpër Evropë e kanë bërë kaq natyrale dhe aktuale Evropën e Bashkuar tek të afërmit e tyre në Shqipëri, saqë nuk ka familje shqiptare që të mos ketë parë, prekur dhe përdorur monedhën euro, që të mos ketë dëgjuar qoftë edhe një herë për udhëheqësit e vendeve të Bashkimit Evropian, ku ndodhen prej kohësh të afërmit e tyre. Nuk ka shqiptarë që jeton në Shqipëri, që të mos ketë dëgjuar ndodhi mbi jetën e përditshme, për problemet dhe për sfidat e vendeve evropiane. Kjo ka ndodhur, sepse siç thamë më sipër nuk ka familje shqiptare që të mos ketë një ose më shumë të afërt që kanë vendosur të qëndrojnë provizorisht ose përgjithmonë në vendet e familjes evropiane.
Pra, shqiptarët që ndodhen nëpër Evropë, janë bërë ambasadorë të drejtpërdrejt të Integrimit Evropian. Ata janë bërë ambasadorë të dyfishtë, sepse jo vetëm përcjellin vlerat e Evropës së Bashkuar tek të afërmit të tyre që ndodhen në Shqipëri, por përcjellin në vendet evropiane edhe vlerat e të qenit shqiptarë, vlerat e një populli që është shumë më i lashtë se edhe vetë termi Evropë. Pra, përsa i përket mënyrës së të menduarit, të vepruar, të jetuar, të gjithë shqiptarët (qytetarët e thjeshtë që nuk mbajnë mantelin e pushtetit politik), ndjehen plotësisht të integruar në familjen evropiane, sepse ata janë pjese e kësaj bote.
2.Ndërsa në realitetin e dytë do të përfshijë të gjithë ata qytetarë, që në këto 20 vite tranzicioni, kanë mbajtur mantelin e pushtetit, që me aksionet e tyre mbajnë përgjithësi për fatet e një populli të tërë, të një vendi që meriton shumë më shumë se çfarë historia i ka dhuruar deri tani. E kam fjalën për klasën politike që Shqipëria ka pasur dhe vazhdon të ketë në këto vite të vështira dhe të gjata të tranzicionit.
Klasa politike shqiptare, pa bërë dallim ideologjik, sepse kanë të njëjtën fizionomi, që nga rrëzimi i Murit të Berlinit deri sot, me aksionet e saja të pamatura mbanë përgjithësi jo vetëm për mos Integrimin e Shqipërisë në Bashkimin Evropian, por edhe për gjendjen demokratike, politike dhe sociale që shqiptarët kanë dhe vazhdojnë të përjetojnë në mënyrë krejt të padrejtë. Pa përmendur ngjarjet e të kaluarës që kanë ndodhur në Shqipëri, të cilat shpresojmë t’i harrojmë dhe të mos përsëriten më, klasa politike shqiptare vazhdon t’i bëj keq shoqërisë shqiptare, vazhdon të qëndrojë shumë larg saj si dhe të veprojë kundër interesave të saj.
Le të përshkruajmë pak situatën aktuale të politikës shqiptare: Opozita bën ultimatume dhe kërkon me çdo kusht që të rihapen kutitë e votimeve, kurse Pozita duke ju referuar sistemit juridik që Shqipëria ka, justifikon mos hapjen e kutive. Me pak fjalë, kutitë janë bërë “molla e sherrit” për klasën politike, dhe shenja e një kaosi dhe i një mjerimi të afërt për qytetarët e thjeshtë. A nuk është absurde që pas 20 vitesh përpjekjesh për demokraci, Opozita aktuale akoma përdor ultimatume që i drejtohen Pozitës dhe institucioneve të Shtetit? Ultimatumet në fillimin e shekullit të kaluar përdëroreshin kryesisht në marrëdhënie ndërkombëtare si dhe në ato vende, ku forcat e reja politike me karakter dhe ideologji totalitare ju bënin ultimatume dhe kërcënime institucioneve të shtetit derisa t’i përmbysnin realisht ato, për t’i rindërtuar nga e para sipas vizioneve dhe ideologjive të tyre. Në nivel ndërkombëtarë, mjafton të përmendin ultimatumin që Austro-Hungaria i dha Serbisë pas vrasjes së Dukës. Ky ultimatum, shënon praktikisht pretekstin e fillimit të luftës së I botërore. Gjithashtu, për sa u përket fenomeneve të lëvizjeve me karakter autoritar dhe totalitar që zhvillohen brenda një shteti, mjafton të përmendin lëvizjet dhe ultimatumet që Hitleri dhe Partia Naziste që ai përfaqësonte, u drejtonte në mënyrë konstante institucioneve të shtetit gjerman, derisa ai erdhi në pushtet në 1933. Apo lëvizjet dhe ultimatumet që Musolini dhe Partia Fashiste, u drejtonte institucioneve të shtetit italian derisa realizoj në 1922 marshimin në Romë. Pra, ultimatumet si në nivel ndërkombëtarë ashtu edhe në aksionet e mbrëmshme të shoqërisë të një shteti, nuk kërkojnë ose presin zgjidhjen konsensuale nëpërmjet mekanizmave institucionale, por janë thjeshtë pauza që presin realizimin e aksioneve të njëanshme. Në rastin e Austro-Hungarisë kundrejt Serbisë, nuk kishte zgjidhje alternative dhe më të mirë për Serbinë, sepse nëse pranonte kushtet e ultimatumit ajo kthehej de fakto e turpëruar dhe e përulur vasale e Austro-Hungarisë, por nëse nuk pranonte ajo do të përballej në luftë, ku do të dilte sigurisht e humbur (ashtu siç ndodhi), por me nder dhe me sakrificë. Ndërsa, në rastin e Italisë dhe Gjermanisë, qëllimet e Musolinit dhe Hitlerit ishin me çdo kusht dhe me çdo mjet të shkatërronin institucionet ekzistuese që ishin një pengesë për aspiratat e tyre politike dhe t’i rindërtonin ato sipas ideologjisë së tyre për t’i kthyer krejtësisht nën shërbimin e interesave të tyre. Pra, ultimatumet që ka përdorur dhe po përdor Opozita aktuale, janë jashtë kohe, sepse demokracia ndërtohet nëpërmjet diskutimeve, marrëveshjeve dhe konsultimeve. Ultimatumet i përkasin një epoke tjetër, të cilët shqiptarët nuk e dëshirojnë më.
Ne shqiptarët, nuk jemi në gjendje lufte, nuk duam të ndërtojmë një Musolin tjetër apo një Hitler të çmendur që të vihet në krye të shoqërisë sonë. Ka ikur koha e marshimeve në rrugë, ka ikur koha, ku shumë ngjarje të së kaluar mund të ripërsëriten në të tashmen. Demokracia edhe në Polis, kishte një fazë të shkurtër që bëhej në rrugë derisa të zgjidheshin më të mirët dhe më virtuozët. Pasi mbaronte ky proces, ajo zhvillohej dhe realizohej në Asamblenë e qytetarëve. Prandaj, nëse Opozita aktuale ka ide, ose kërkon të kundërshtoj aksionet e Pozitës, duhet të shkoj në Parlament. Ajo duhet të shkoj në Parlament, sepse ajo përqindje e elektoratit që i ka besuar përfaqësimin nëpërmjet ushtrimit të votës, ndjehet me pa të drejtë e përjashtuar nga çdo lloj forme vendimmarrje në të gjitha nivelet institucionale.
Pra, për Opozitën është obligim demokratik dhe premtim elektoral që ajo të rikthehet në Parlament për të përfaqësuar zërin e votuesve të saj. “Molla e sherrit” siç kërkon më forcë Opozita, janë kutitë e votimit, që kërkon të rihapen dhe të rinumërohen. Të gjithë ne qytetarët e thjeshtë e dimë se si zhvillohen zgjedhjet në Shqipëri, nga të dyja krahët e klasës politike bëhet gjithçka demokratike dhe jodemokratike për të pasur një votë më shumë. Prandaj, duke analizuar të gjitha zgjedhjet që janë zhvilluar në këto 20 vite, nuk mund të themi se në Shqipëri kanë qenë plotësisht demokratike, por mund të themi se këto të fundit kanë qenë ndër më të mirat dhe më të pranueshmet.
Opozita aktuale po zbaton zgjedhjet e humbësit, që nuk donë të pranoj se me të vertete ka humbur. Po nëse nga këto zgjedhje Opozita do të kishte dalë fituese si do të kishte vepruar? Jam i sigurt që jo vetëm nuk do të kishte qenë e gatshme të hapte kutitë, por do të kishte bërtitur me të madhe ditë e natë duke thënë se zgjedhjet ishin shumë demokratike dhe i plotësuan të gjitha standardet. Po me të njëjtën mënyrë do të kishte vepruar edhe Pozita aktuale, e cila nëse do të ishte shpallur humbëse, do të kishte qëndruar ditë e natë tek sheshi për të kërkuar përsëritjen e zgjedhjeve, rihapjen e kutive të votimit. Pozita aktuale, duke pranuar realitetin e demokracisë shqiptare, ka edhe ajo përgjegjësitë e veta, sepse jo vetëm duhet t’i bëj thirrje Opozitës për t’u kthyer në Parlament, por duhet të përpiqet konkretisht për të krijuar një terren me një konsensus më të madh politik. Gjithashtu, mos të harrojmë se Pozita që përfaqëson në të njëjtën kohë institucionet e ka për detyrë t’i mbroj ato me çdo kusht nga çdo lloj forme rreziku jodemokratik.
Megjithatë, mendoni pak dhe bëhuni të sinqertë se si mund të pranoj Bashkimi Evropian të bëj liberalizimin e vizave për Shqipërinë, në një situatë politike, ku Opozita bën ultimatume (për luftë) dhe nuk pranon të kthehet në Parlament, që kërkon të hapen kutitë e votimit duke pretenduar se demokracia është shkelur (se si bëhen votimet në Shqipëri të gjithë e dimë dhe për këtë të dyja kahet politike mbajnë përgjithësi).
Fatkeqësisht ne shqiptarët, kemi një klasë politike (qytetarë që mbajnë veshur mantelin e pushtetit) që janë shumë larg vizioneve të Bashkimit Evropian, që janë shumë larg demokracisë së vërtetë, që janë shumë larg interesave dhe vizioneve të qytetarëve të thjeshtë.
A nuk është qesharake që vende të tjera Ballkanike që sapo kanë dalë nga lufta, që nuk mbrojnë të drejtat e komuniteteve dhe minoriteteve, që kanë popullsi shumë më pak të integruar në Evropë se sa Shqiptarët, të përfitojnë më parë se sa ne liberalizimin e vizave. Nuk jam kundër që edhe ata e kanë realizuar këtë proces, por më vjen shumë keq dhe nuk arrij ta pranoj, që akoma sot, pas 20 vitesh tranzicion, ne shqiptarët vazhdojmë të jemi peng i aksioneve të gabuara të klasës politike.
Është një situatë mjaft e vështirë ajo që po kalon shoqëria shqiptare për faj të klasës politike. Prandaj, ka ardhur momenti që qytetarët e thjeshtë të reflektojnë duke menduar se nëse duhet të vazhdojnë t’i besoj kësaj klase politike që kemi, apo të kërkojnë një klase me personazhe të reja, që vijnë nga rinia e shkolluar në universitet më të mira perëndimore, e cila nuk kanë asgjë të përbashkët me personazhet aktuale. Gjithashtu, vetë klasa politike duhet të reflektoj, duke u përpjekur me qenë sa më afër qytetarëve, halleve, problemeve dhe aspiratave të tyre. Nëse, nuk reflektojmë në këto momente, duke zgjedhur rrugën e duhur me aksione të drejta, rrezikojmë të mbetemi për një kohë të gjatë larg portës që na fut në Bashkimin Evropian dhe kjo do të na kushtonte shumë për sfidat e të ardhmes.

Thursday, December 3, 2009

L’Indipendenza dell’Albania


Dr. Alban Daci

In questo materiale , ho messo alcuni articoli pubblicati dal quotidiano italiano “IL SECOLO XIX” durante il mese di novembre dell’anno 1912 dedicati all’Indipendenza dell’Albania. Agli articoli raccolti in questo materiale è rispettato cento per cento l’autenticità, compresi anche gli errori grammatici. Tutti gli articoli del giornale italiano “IL SECOLO XIX” scritti in epoca e raccolti in questo materiale sotto il titolo “28 novembre 1912, il giorno dell’Indipendenza dell’Albania” sono scavati personalmente da me dagli archivi della Biblioteca Universitaria di Genova. La curiosità di sapere l’opinione degli altri sui nostri momenti di grande valore storica e nazionale mi ha spinto di fare questo lavoro.
Tutti i diritti sono riservati. Nessuna parte di questa pubblicazione può essere fotocopiata, riprodotta, archiviata, memorizzata o trasmessa in qualsiasi forma o mezzo – elettronico, meccanico, reprografico, digitale, se non i termini previsti dalla legge che tutela il Diritto d’Autore.28 novembre 1912, il giorno
dell’Indipendenza dell’Albania


L’autonomia dell’Albania
Una questione di diritto
Giovedì, 14 novembre 1912


Il discorso pronunciato a Fucechio dall’on Buicciardini è commentato a Montecitorio molto favorevolmente. Le sue parole sono saggi e giuste. La pari della Grecia, della Bulgaria, della Serbia e del Montenegro, l’Albania ha tutto il diritto di rivendicare anch’essa la sua libertà e la sua indipendenza e deve rivendicarle.
I quattro popoli balcanici, però hanno ragione di ricordare e notare che l’Albania è abitata da due milioni e mezzo di musulmani e da mezzo milione di cristiani, fu sempre uno dei baluardi della denominazione turca, tanto vero, che mentre prima della guerra gli albanesi erano tutti in armi contro Costantinopoli per ottenere l’autonomia, scoppiato la guerra essi diressero le stesi armi contro gli eserciti alleati, quali nuovi invasori.
Ciò nonostante anche l’Albania ha pieno diritto di affrancarsi da ogni dominio e pieno diritto al proprio riscatto.
L’Europa non può disintegrarsi della sua sorte e l’Italia porterà certamente nella questione il suo concorso efficace nelle questioni, con pieno gradimento degli Stati balcanici alleati «Perché la Serbia, una volta che avrà ottenuto - come infine otterrà – il suo sbocco sul mare» conversare – ne converranno gli altri alleati – che anche l’Albania ha diritto di essere rispettata per gli stessi principi di nazionalità in base ai quali essi costituriscono la loro alleanza.

L’infelice Albania
L’ appello e protesta della colonia
di Piano dei Greci
Il 17 novembre 1912


Il sindaco di Piano dei Greci, a nome del comitato albanese, ha diramato la seguente protesta.
La colonia albanese di Piano dei Greci in Provincia di Palermo dopo circa cinque secoli di vita nelle ospitali terre italiane, pur seguendo le sorti della grande patria Italiana attraverso il suo camino di doloro e di gloria, non ha dimenticato la sua patria di origine l’infelice Albania.
Essa mantiene ancora i costumi , le tradizioni, il rito greco e la lingua di origine, e non poco ha contribuito con i suoi della lingua albanese.

Un vibrato proclama
degli albanesi d’Italia
Il 28 novembre 1912


I 30 comuni albanesi d’Italia pubblicarono un vibrato proclama in cui dicono:
- l’Albania deve essere lasciata agli albanesi. Se qualcuno aspira al possesso delle montagne Skiptare, sappia che gli albanesi, seppure sparsi nel mondo, sono uniti da un incorruttibile vincolo di sangue e che nessun indizio di pace completo sarà possibile nei Balcani se prima non sia riconosciuto la nazionalità albanese, libera e indipendente entro i confini che i suoi secolari diritti e le sacre regioni etniche la assegnano.
Invitiamo il governo e il popolo d’Italia, per la cui libertà gli albanesi non risparmiarono né la vita né gli averi, a impedire che si compio una tanto ingiustizia.

Pro Albania
L’Albania agli albanesi
Giovedì, 28 novembre 1912


Il personale dirigente ed i professori del collegio italo-albanese di San Demetrio Corona, che fu in ogni tempo focolare di libertà e santuario di aspirazioni di indipendenza per la Patria albanese, inviarono ai giornali un telegramma chiedendo di appoggiare la protesta solenne contro l’eventuale spartizione del territorio albanese, atto inqualificabile e contrario al diritto delle genti.
Gli albanesi fanno bene a gettare l’allarme. Ma loro Patria e sotto la protezione delle potenze e nessun pericolo corre.
Perché se è scaro il grido: I Balcani ai popoli balcanici. Sacro altrettanto è il grido: l’Albania degli albanesi!


L’indipendenza albanese
proclamata a Durazzo
29 novembre 1912


LONDRA 28- S. Telegrafano da Durazzo al “Daily Telegraph” in data 27, ore 4.50 pomeridiane.
La bandiera nazionale albanese è stata innalzata senza cerimonie sugli edifici del governo.
È stata data ai funzionari la facoltà di scegliere fra l’accettazione del nuovo regime e la partenza.
Delle fortezze sono state abbassate tutte le bandiere turche. La bandiera albanese ha un’aquila nera su sfondo rosso.
Questa formazione del Daily Telegraph è confermata da Costantinopoli col seguente telegramma ufficiale.
COSTANTINOPOLI 28- Ufficiale - I capi albanesi hanno proclamato l’autonomia dell’Albania.

Ismail Kemal bey ed altri 80
capi inviati a Vallona


Vallona 28- S- È giunto Ismail Kemal bey ed ha fatto visita ai consoli d’Italia e di Austro – Ungheria. Si annuncia che oggi l’Assemblea proclamerà qui l’indipendenza e la neutralità dell’Albania, costituendo un governo provvisorio e inalberando la bandiera albanese.
Una commissione sarò inviato, al più presto ai governi europei, comunicando quello italiano per chiedere il riconoscimento dell’Albania. I delegati albanesi fin qui giunti sono 80, se ne attendono altri, fra cui Isa Boletinaz con forze armate.
Si assicuro che Ismail Kemal bey, nel colloquio avuto con i consoli d’Italia e d’Austro – Ungheria abbia rilevato che l’indipendenza dell’Albania si basa sul principio dell’integrità territoriale e della neutralità dell’Albania confida sulla benevolenza di tutte le potenze e sull’appoggio dell’Italia e dell’Austro – Ungheria.

Per l’indipendenza albanese
L’Assemblea Nazionale
Chiede il riconoscimento dell’Albania
Il 20 novembre 1912


Un telegramma all’on. Di San Giuliano
Vallona 29- S- Il presidente del governo provvisorio Ismail Kemal bey ha inviato al ministro degli esteri d’Italia, on. Di San Giuliano il seguente telegramma.
L’Assemblea nazionale, composto di delegati di tutte le contrade albanesi senza distinzione di religione, riunì oggi nella città di Vallona ha proclamato l’indipendenza politica dell’Albania e costituito un governo provvisorio incaricato di difendere il diritto dell’esistenza del popolo albanese, minacciato dall’esercito serbo, e di liberare sua nazione dall’invasione degli eserciti degli alleati.
Essendo a cognizione di V.E quanto precede la l’onore di pregare il governo di S.M. il Re di voler riconoscere questo cambiamento di vita politica della nazione albanese. Gli albanesi entrati nella famiglia dei popoli orientali di cui sono orgogliosi di essere primogeniti, e non avendo che il solo unico scopo di vivere in pace con tutti gli stati alleati e divenire un elemento di equilibrio sono convinti che il mondo civile, accorderanno loro benevola accoglienza, proteggendoli contro qualsiasi attentato alla loro esistenza del loro territorio.

I particolari dello sbarco a Durazzo
di Ismail Kemal bey
A bordo il «Brunn»


Roma 29 – S.T. La «tribuna» ha da Corfù i seguenti particolari interno allo sbarco a Durazzo di Ismail Kemal bey – il 18 corrente parti da Trieste il piroscafo del Lloyd austriaco «Brunn» con a bordo vari passeggeri, fra i quali Ismail Kemal bey accompagnato dal suo seguito.
Il piroscafo invece di andare direttamente a Brindisi cambiò rotta e prosegue per Durazzo. Allorché fu in porto quale prese posto Kemal che portava fra l’altro dieci cassette ben confezionate e suggellate, che erano molto piccole per contenere armi e munizioni.
Persona in grado di sapere assicurare che le dieci cassette contenevano oro.
Il piroscafo «Brunn» scambiati alcuni segnali con lo stazionario austriaco dhe si trova ancorato nelle acque di Durazzo, riparti alla volta di Brindisi. Giunsero dopo nel porto di Durazzo due torpediniere greche nell’interno di far prigioniero Ismail Kemal bey, ma arrivarono troppo tardi.
Sulla banchina si trovava a ricevere il capo albanese il kaimakan, che un atto di rispetto e di omaggio aveva fatto schierare sul porto 80 soldato disarmati.
Dopo poche ore Kemal adunò alcuni capi albanesi della sua venuta a Vallona per proclamare l’indipendenza albanese.

L’indipendenza dell’Albania
Il governo provvisorio
Una garanzia per l’equilibrio
Dell’Adriatico
Il 1 dicembre 1912


Roma, 30 – S.T. A proposito dei recenti avvenimenti svoltesi in Albania il Popolo Romano scrive:
La nota saliente delle ultime 24 ore è la proclamazione fatta a Vallona, dell’indipendenza completa dell’Albania e la costituzione del relativo governo provvisorio che ha proclamato la neutralità territoriale e libertà religiose affermandola nella partecipazione fatta alle potenze per l’indipendenza dandone una prova nella sua stessa costituzione. Infatti, mentre il presidente Kemal bey è musulmano, il vice-presidente e il segretario sono cattolici. Non è dunque esatto che sorga uno stato musulmano, bensì uno stato sulla base del principio di nazionalità e di libertà religiosa, dove posso trovare le maggiori garanzie cattolici, ortodossi e musulmani. La neutralità territoriali è affermato nell’indirizzo inviato ai governi delle grandi potenze in cui, a proposito dell’avvenuto occupazione di Durazzo e di Elassona da parte delle truppe alleate, si avverte che il governo provvisorio non intende opporsi con le armi, poiché, proclamato la neutralità dell’Albania, spetta alle potenze di garantire la neutralità stessa. Siamo lieti di questa soluzione provvisorio fuori di ogni competizione mentre mira di garantire l’equilibrio attuale dell’Adriatico da qualunque pericolo presente e futuro.

Ismail Kemal bey

Dobbiamo salutare con sincera soddisfazione la nascita di un nuovo stato albanese, avvenuto per opera di un Dieta che era presieduto da Kemal bey, un uomo che in passato si mostrò sempre animato da sentimenti di viva amicizia per l’Italia e che tentò a più riprese di guadagnare il governo italiano alla causa della riscossa albanese.
Anche adesso, il primo atto di Ismail Kemal bey, proclamato presidente del governo provvisorio albanese, fu quello di inviare al nostro ministro degli esteri un telegramma chiedente il riconoscimento nostro della proclamata autonomia albanese. Il telegramma chiede anzi di più poiché attraverso la domanda d’appoggio fatta all’Italia, viene a proporre quasi al nostro governo al tutela della nuova Albania.
Questa domanda è tanto più significante in quanto che contemporaneamente alla notizia che gli albanesi hanno proclamato la propria indipendenza, giunge l’altra che annunzia la marcia dei serbi su Durazzo. La questione albanese entra cosi nella sua fese acuta e in queste condizioni, l’iniziativa di Sir Grey – d’una riunione degli ambasciatori – ha un forte argomento d’opportunità da far valere presso le cancellerie. I governi affidano delle conferenze, perché in esse possono sorgere o risorgere pericolose questioni latenti o sopite: ma quando il pericolo è già alle porte, anche una conferenza può servire al mantenimento della pace.
Per tornare a Ismail Kemal bey che oltre alla presidenza del gabinetto assume anche il portafoglio degli esteri, diremo che da molti armi egli è riconosciuto come il legittimo rappresentante della causa albanese presso i gabinetti europei.
Da giovane fu governatore a Costanza quando questa città era turca: fu poi governatore a Tripoli ma sospettato di liberalismo sotto Abdul - Hamidi fuggi e visse esule a Londra, a Roma, a Napoli, a Parigi, a Bucarest. Tornò a Costantinopoli dopo la rivoluzione e si messe a capo dei decentralisti facendo opposizioni ai Giovani Turchi.
Il ministro delle finanze sarà probabilmente Nasif pascià della nota famiglia albanese dei Brioni. Il ministro dell’istruzione sarà assunto dal pubblicista Luigi Guracuchi, figlio di un console italiano di nazionalità albanese a Scutari. Al famoso capobanda Issa Boletinaz sarà provvisoriamente affidata la cura dell’esercito. Non si conosce ancora il nome del ministro dell’interno.


Il nuovo Console a Durazzo

Il nuovo Console italiano a Durazzo cav. Dott. Giovanni Dolfin prende a possesso della sua nuova destinazione in momento storico per l’Albania. Egli è salpato infatti da Ancona per Durazzo, col piroscafo “Caprera” ieri l’altro a ventiquattrore di distanza dalla proclamazione dell’indipendenza albanese fatta contemporaneamente a Durazzo e a Vallona. L’ora presente, grave ancora di conflitti e di insolute questioni, rende arduo il compito di questo rappresentante del governo italiano in Albania. La proclamazione dell’indipendenza è un fatto che senza dubbio risponde cosi alle direttive della nostra politica ufficiale come alle vedute dell’opinione italiana. Ma accanto a questo fatto un altro se ne verifica contemporaneamente ed è l’iniziativa di Sir Grey per una riunione d’ambasciatori di Potenze. Si va dunque verso la conferenza ed è certo che se questa avverrà, la questione albanese, proclamazione d’autonomia compresa verrà sottoposta a un esame più tranquillo. Che cosa ne risulterà? L’Italia dovrà sostenere nella probabile conferenza interessi propri legati alla organizzazione interna dello stato albanese e alla sistemazione definitiva dei suoi rapporti internazionali. Questioni gravissima poiché dalla loro soluzione dipenderà se l’Albania verrà a essere indipendente di fatto oltre che di nome. L’Italia vuole per l’Albania una indipendenza vera ed effettiva e non soltanto nominale e a ottenere questo dovrà mirare prossimamente la sua azione diplomatica confortata dalla collaborazione che dovrà essere efficace e potrà essere preziosa del nuovo rappresentate dell’Italia a Durazzo, il console Dolfin.

Friday, October 30, 2009

Shoqëri jo reale me njerëz real


Dr. Alban Daci
Botuar tek Gazeta Tema
03.11.2009

Ndodhesha për darkë tek një mik i imi diku në një qytetet të Italisë, i cili në fillim të viteve 90-të, për shkak të vështirësive të shumta që po kalonte familja e tij ashtu si shumë familje të tjera shqiptare, vendos të marrë rrugën për një jetë më të mirë, për të ndërtuar një të ardhme më të qetë, të sigurt dhe më normale. Familja e mikut tim, është një familje e nderuar, me një trashëgimi të mirë intelektuale dhe me formim edukues për tu marrë shembull nga shumë familje të tjera. Ai bashkë me anëtarët e familjes së tij, pas një periudhe me sakrifica dhe sfida të mëdha, tashmë është plotësisht i integruar në shoqërinë italiane. Ai vetë punon në një firmë serioze ndërtimi, ku të gjithë koleget kanë një respekt të veçantë për të. Ai është një person shumë i sjellshëm, sepse përshëndet këdo; është human, sepse ndihmon këdo që gjendet në vështirësi. Nusja e tij, është një njeri i mrekullueshëm, edhe ajo është plotësisht e integruar në shoqërinë italiane, punon me ndershmëri si dhe tashmë ka filluar një shkollë dy vjeçare për tu bërë estetiste. Ndërsa dy vajzat studiojnë në shkollë dhe dallohen për sjellje shembullore dhe për rezultate të larta në mësime.
Pse bëra këtë parantezë duke marr si shembull këtë familje të mrekullueshme, që ka ardhur në Itali nga një zonë e Shqipërisë me probleme serioze ekonomik të trashguara ndër vite, ku breza të ndryshëm politikanësh nga të dyja anët e spektrit politik kanë ardhur dhe kanë ikur pa bërë asgjë? Sepse, në darkë, duke ndjekur misionet e lajmeve në televizionet shqiptare, dëgjojmë një histori që jo vetëm na shokoj, por na futi në një reflektim të thellë njerëzore. Skandali, kishte të bënte, me një rast të zbuluar diku në një fshat të Dibrës, ku për një periudhe prej 20 vjetësh, babai me justifikimin se vajzat e tija kanë probleme të rënda mendore i ka mbajtur të lidhura me zinxhir, sikur të ishin qenë të dënuar nga padroni i tyre.
Shumë herë kam shkruar, ku vëmendjen time e kam përqendruar në realitete njerëzore që ne i kemi të pranishme çdo ditë, por për faktin, se ato janë larg portës dhe oborri tonë, nuk na intereson t’i tregojmë, t’i bëjmë publike si dhe të përpiqemi t’i ndryshojmë nga të papranueshëm dhe të mjerueshëm, në normal dhe të pranueshëm.
Në fillim, me të drejtë trajtova si shembull familjen e mikut tim, e cila për koincidencë edhe ajo është nga Dibra, por që nuk ka asnjë gjë të përbashkët me rastin e skandalit televiziv, ku babai trajton në mënyrë çnjerëzore për 20 vjet vajzat e tija, për faktin se ata kanë probleme mendore.
Nëse njohim mirë realitetin e këtyre zonave të thella të Shqipërisë, mund të themi se deri diku, këto dy familje që i kemi marrë si shembuj të dy ekstremeve të një realiteti human, mund të themi se: ato në origjinë kanë të përbashkët mjerimin dhe braktisjen e institucioneve që i ka shoqëruar për dekada e dekada me radhë. Për ta kuptuar më mirë, se për çfarë mjerimi e kam fjalën, do ju jap shembuj që i kam inspektuar drejtpërdrejt në terren. Në shumë fshatra, ka familje që jetojnë jo vetëm nën mesataren e pranuar, por në një mjerim të thellë. Shumë prej këtyre familjeve, nuk kanë asnjë lloj të ardhurash mujore, sepse nuk posedojnë prona (Nëse i posedojnë, nuk mund të garantojnë prodhime bujqësore, sepse nuk kanë ujë për t’i vaditur, nuk kanë mjete për t’i punuar etj) dhe nuk kanë asnjë lloj profesioni apo zanati për të siguruar punë.
Gjithashtu, nuk kanë të garantuar edhe mbështetjen e institucioneve lokale dhe qendrore. Ekziston, përkrahja sociale për familjet nën nevojë, e cila administrohet dhe shpërndahet nga Komunat. Por, për shkak të korrupsionit të thellë që i ka kapur për fyti Komunat, marrin asistencë sociale familjet që nuk kanë nevojë, por që janë ndoshta të afërt me përfaqësuesit e Komunave, dhe nuk marrin ose marrin shuma qesharake, familjet që me të vërtetë kanë nevojë, por që nuk kanë asnjë të njohur apo familjarë që punon në Komunë. Po ju tregoj një histori të vërtetë: në një fshat të një komune të Dibrës, shkon kryefamiljari i një familje të varfër për të tërhequr asistencën e tij sociale dhe punonjësi i Komunës i thotë, se për këtë muaj të takojnë vetëm 2000 mijë lekë të vjetra. Fshatari, i thotë, se kjo shumë nuk kryen asnjë hall. Prandaj, po t’i jap prap ty që të pish një kafe, sepse ndoshta nuk ke!
Rastet e abuzimit të kësaj natyre, në këto fshatra kanë ndodhur gjatë dy dekadave të fundit dhe vazhdojnë të ndodhin edhe sot, në qetësin absolute, duke mos e çarë kokën as për përgjithësinë morale dhe ligjore, përderisa sa janë persona që punojnë në hapësirën publike me qellim për të ndjekur dhe mbrojtur të drejtën e përbashkët të gjithë banorëve. Politikanët e nivelit lokal dhe qendrore, kujtohen se në këto zona ka njerëz që jetojnë në kushtet e një braktisje të madhe dhe të një mjerimi migjenian, vetëm kur kanë për të bërë fushata dhe për siguruar votat. Sapo mbyllet tregu i votave, mbyllet edhe mundësia për të realizuar premtimet false që politikanët kanë bërë. Është për të ardhur keq, se si këto bashkëqytetarët tonë, këto njerëz si ne, nuk kanë kushtet më minimale të jetesës, sepse Shteti i ka harruar plotësisht, duke i braktisur në një realitet absurd të pa imagjinueshëm dhe të pa krahasueshëm me asnjë realitet tjetër normal jetësor.
Realiteti i këtyre zonave ka edhe shumë elementë të tjerë, të cilat ndoshta do t’i zbulojmë çdo e ditë e nga pak përmes skandaleve ditore. Përse do të ndodh kjo? Sepse, në këto 20 vitet e fundit, politika shqiptare nuk ka bërë asgjë për këto zona. Në këto 20 vitet e fundi, fshatrat e zonave të thella malore, për shkak të migrimit të brendshëm (Personat me formimin më të mirë akademik, profesional dhe intelektual, për një jetë më të mirë janë larguar o në drejtim të Shqipërisë së mesme ose kanë vendosur të emigrojnë jashtë vendit) dhe për shkak të vështirësive ekonomike, kanë prodhuar le të themi breza të tërë rinjsh pa formim elementarë shkollorë.
Pjesa më e madhe e të rinjve, të gjinisë mashkullore, sapo mbarojnë klasën e nëntë, duke mos pasur asnjë bazë ekonomike për të vazhduar më tej si dhe duke mos parë asnjë të ardhme në vendin e tyre, marrin rrugën e emigrimit, kurse vajzat, sapo mbaroj klasën e nëntë, për shkak të fanatizmit të prindërve të tyre, të arsyeve ekonomike, braktisin shkollën dhe mbyllen në shtëpi, derisa “fati” në një moshë shumë të re, do ju jap mundësinë të gjejnë një burrë, të martohen dhe shpejt e shpejt të bëjnë edhe fëmijë.
Në disa fshatra, gruaja akoma konsiderohet si një qenie që duhet të qëndrojë me “macen te vatra”, duhet të zbatoj urdhra, duhet vetëm të punoj për fëmijët, burrin, familjen, duhet të punoj dhe nuk duhet të bëj zë, ka të drejtë të zbatoj urdhra dhe nuk duhet të guxoj të kërkoj të drejta. Në këto fshatra, historikisht është zbatuar ligji kanunor, se gruaja duhet të përdoret si kafshë shtëpiake, duhet të ngarkohet me ngarkesë sikur të ishte kalë, me pretekstin se burri e ka blerë, kur ka shkuar t’i marr dorën në shtëpinë e prindërve. Për të vërtetuar këto, mjafton që të kalosh qoftë edhe njëherë përmes këtyre fshatrave, dhe menjëherë do të jepet rasti të shikosh një grua të re apo të moshuar, që është e ngarkuar me jonxhë në shpinë dhe se duhet të bëj një orë udhë në këmbë e ngarkuar ashtu nga ara deri tek shtëpia.
Duke qenë se në këto 20 vitet e fundit nuk është investuar aspak në formim arsimorë të brezave të rinj, të cilët të pa shkolluar dhe të pa integruar, marrin si të vërtetë dhe si shembull për tu vënë në zbatim, rregullat e baballarëve të tyre, të cilët jetojnë me vizionet dhe mendimet e periudhës mesjetare. Të rinj e këtyre zonave, në këto rrethana, nuk munden të shkëputen nga realiteti i vjetruar që i rrethon, sepse ato nuk janë në kontakt me botën reale as përmes diturisë dhe as përmes kontaktit të drejtpërdrejt, ngaqë nuk kanë pasur mundësinë të lëvizin as edhe për pak për kohë për të shkuar në botën e qytetëruar, ku gruaja dhe burri janë të barabartë dhe së bashku bashkëpunojnë për një të ardhme të përbashkët. Shumë femra, të këtyre zonave, vuajnë dhunën e prindërve kur janë vajza dhe vuajnë ndoshta edhe dhunën çnjerëzore fizike të burrit, kur martohen. Në këto zona, të keqtrajtosh një grua bën pjesë në normalitet, në rregullin e shkruar, se burri mund t’i bëjë gjithçka gruas së tij dhe ajo nuk mund të gëzoj asnjë lloj të drejte mbi vetën e saj.
Aktualisht, nuk ka asnjë lloj organizmi qoftë qeveritar apo dhe jo qeveritar, që mund të marr në mbrojtje të drejtat e këtyre femrave, të cilat punojnë pa pushim, durojnë dhunën psikologjike dhe fizike të burrave të tyre, nuk gëzojnë asnjë të drejtë. Gjithashtu, vajzat nuk sigurojnë as mbrojtjen e prindërve, sepse ato për shkak të kodit të mbajtjes së fjalës dhe të respektimit të miqësisë, nuk mund ti mbrojnë vajzat e tyre edhe kur ato kanë plotësisht të drejtë.
Vajzat e këtyre fshatrave, në një moshë fare të re, kur ndoshta nuk janë as të vetëdijshme për hapat që po bëjnë, fejohen dhe martohen nga prindërit e tyre, pa pasur të drejtë të shfaqin asnjë lloj gjykimi qoftë pozitiv apo edhe negativ. Ato, duhet të pranojnë të martohen me persona që nuk i njohin, që nuk i kanë takuar asnjëherë me parë. Pra, edhe një ndër të drejtat themelore, siç është ajo që çdo person duhet ta ndërtoj jetën ashtu siç mendon dhe dëshiron vetë, i mohohet. Ka pasur raste, që maskarenj që kanë emigruar jashtë dhe që kanë bërë para në mënyra jo legjitime, paraqiten në familje të varfra për t’iu kërkuar dorën e vajzës, duke ju treguar shuma parash dhe makina luksoze. Prindërit e këtyre vajzave, duke qenë të paformuar dhe në varfëri, mashtrohen dhe ua besojnë vajzën. Maskarenjtë, për ta bërë sa më të besueshëm qëllimin e tyre, bëjnë dhe ceremoni martesore, dhe pastaj i marrin në Itali, me pretekstin se tashmë ajo është nusja e tyre dhe duhet të jetojnë bashkë, por në të vërtetë sapo i sjellin në Itali, i nxjerrin në rrugë për t’i shfrytëzuar si prostituta.
Rasti, i skandali të fundit, i cili për nga natyra është monstruoz, çnjerëzor, i papranueshëm, nuk është i rastësishëm dhe i izoluar, që mund të personifikohet vetëm me një vend apo zonë të Shqipërisë. Ky është një rast, i cili ve para përgjithësisë të gjithë sistemin tonë shoqëror që kemi ndërtuar gjatë kësaj periudhe. Ne kemi në Tiranë, njerëz pa profesion të mirëfilltë dhe pa të ardhura fikse dhe të deklaruar që lëvizin me makina të tipit Humer, BMV X6, Mercedez, ne kemi kryetar Komunash, që para se të zgjidheshin ishin njerëz normal, por pasi mbarojnë mandatin janë njerëz shumë të pasur, me makina luksoze, me shtëpi moderne. Nga ana tjetër, kemi intelektual të vërtetë që kanë mbaruar universitete, ushtrojnë profesionin e tyre prej vitesh, por që nuk kanë arritur të sigurojnë edhe një shtëpi. Kjo është shoqëria jo reale, por me njerëz real që ne kemi ndërtuar në këto dekada. Kjo është e vërtetë, sepse po të qëndrosh pranë një rruge në Shqipëri, shikon aq shumë makina luksoze sa të krijohet bindja, se e gjithë Shqipëria qenka kështu, dhe se të gjithë shqiptarët jetojnë si në parajsë. Kjo është shoqëria jo reale, sepse mjafton të largohesh vetëm pak orë më larg dhe para syve të shfaqen realitete që të ngrejnë përpjetë qimet e kokës.
Në këto realitete që shfaqen në horizontin tonë, shikon njerëz që jetojnë pa të ardhura minimale, shikon që femrat trajtohen akoma sikur të ishte kulmi i periudhës mesjetare, shikon njerëz që nuk kanë asnjë lloj forme integrimi në botën moderne, shikon njerëz që nuk kanë asnjë profesion dhe nuk besojnë tek e ardhmja që i pret. Këto janë njerëz real, që jetojnë në shoqërinë tonë, por që ne nuk i shikojmë ato, sepse ato janë jashtë oborrit tonë, jashtë jetës tonë. Këto njerëz janë real, sepse janë të prekshëm; janë real sepse ekzistojnë; janë real sepse përpiqen të jetojnë edhe pse larg një jete normale dhe të pranueshme. Ne duhet, të shkojmë t’i ndihmojmë, duhet të jemi të sinqertë dhe të ndershëm me ta, duhet t’i trajtojmë si qytetarë me drejta të plota, duhet ta përqendrojmë vëmendjen dhe forcën tonë që edhe ata të kenë mundësinë për të njohur progresin, lirinë individuale pa dallim seksi.
Ato kanë nevojë, për politikanë të përgjegjshëm, për një shoqëri aktive që ka për objektiv qenien njerëzore, të drejtat dhe dinjitetin e saj. Mendoj, se ka ardhur momenti t’i jap fund ndjenjës individualiste, e cila në këto dekada na fundosur në një realitet të vështirë njerëzor. Në rast se mendojmë vetëm për vetën tonë, atëherë shoqëria jonë në kompleks do të jetë shumë e vështirë dhe e egër në të njëjtën kohë, duke na krijuar vizione jo reale para syve tanë.

Tuesday, October 13, 2009

Sllavët e Maqedonisë


Dr. Alban Daci

Sllavët e Maqedonisë, mes frikës dhe
shpresës

Në vitin 1974, u bënë disa reforma të rëndësishme në nivel kushtetues federal në Jugosllavi, të cilat kishin si objekt edhe minoritetet kombëtare. Përderisa këto reforma u realizuan në nivel kushtetues federal, atëherë prekën edhe Republikën e Maqedonisë, e cila ndryshoj preambulën e kushtetutës së saj, duke nënvizuar se shteti maqedonas ishte i popullit maqedonas dhe i minoriteteve shqiptare e turke.
Në 1989, republika maqedonase ishte seriozisht e shqetësuar për fatet e federatës Jugosllave, përderisa shpërbërja e saj do të rivendoste në qendër të vëmendjes “çështjen e Maqedonisë”, duke rindezur ambiciet ekspansive të Serbisë, Greqisë dhe Bulgarisë mbi territorin maqedonas. Kjo frikë i shtyu sllavët e Maqedonisë të ndryshonin përsëri preambulën e Kushtetutës në mënyrë të tillë që Maqedonia të transformohej në një shtet-nacional-etnik i popullit maqedonas.
Ndërsa, kushtetuta 1991-shit, vetëm në mënyrë të dukshme përcaktonte të ndërtonte një shtet civil, duke u siguruar minoriteteve barazi të plotë në cilësinë e qytetarit. Në fakt, preambula, vazhdonte të bënte referim tek shteti maqedonas si shtet i popullit maqedonas dhe ky afirmim jep efekte negative për shqiptarët, të cilën edhe njëherë pësojnë diskriminime themelore dhe të shumta.
Le të themi, se ky cikël reformash me natyrë kushtetuese e ka karakterizuar procesin e transformimit të shtetit të Maqedonisë në mënyrë jo të njëtrajtshme, ku herë ka pasur karakter reformues me tendenca demokratike, përfshirëse, bashkuese dhe herë ka bërë hapa pas, me natyrë regresive, diskriminuese dhe përjashtuese.
Nga shembujt që ndërmorëm më sipër, del se ecuria ciklike e Maqedonisë është e karakterizuar me ulje, ngritje, tendenca për të ecur përpara, nostalgjia për tu rikthyer mbrapa dhe kushtëzime për të qëndruar në vend numëro. Do të ishte e drejtë të analizonim se përse procesi transformues i Maqedonisë ka pasur këtë lloj cikli të paqëndrueshëm, jo të njëtrajtshëm dhe jo të sigurt?
Sipas analizës time për dy arsye: Së pari, sepse sllavët e Maqedonisë, duke pasur probleme me identitetin e tyre, sepse nuk e gjejnë vetën tek e kaluara historike (Nuk e kanë të qartë se nëse duhet të identifikohen në mënyrë virtuale me popullin antik maqedonas për të shpëtuar nga pretendimet e bullgarëve dhe serbëve, apo të identifikohen ashtu siç janë në të vërtetë, si vazhdimësi e sllavëve të Jugut, të cilët erdhën në Ballkan pas dyndjeve të tyre barbare. Pra, ata janë para dilemës: të paraqitemi siç jemi me të vërtetë me identitetin tonë, apo të shtiremi me çdo kusht sikur jemi të tjerë me identitetin e rremë.) dhe në të njëjtën kohë nuk kanë kurajën të ndërtojnë një të ardhme të re të ndryshme nga e kaluara e tyre.
Në këto rrethana, është rritur pasiguria dhe frika tek ndjenja tradicionale e sllavëve të Maqedonisë. Ato, duke mos pasur qartësi mbi identitetin e tyre, i kanë kultivuar vetës frikë për të vendosur se nëse jenë të hapur me popujt e tjerë që de fakto bashkëjetojnë - si për shembull shqiptarët (Kanë pasur në të kaluarën historike dhe në të njëjtën kohë kanë me projeksion për të ardhmen, identitetin e tyre të sigurt dhe mjaft të ndryshëm me të tjerët, sepse ai ka qëndruar i konservuar në kushtet natyrore edhe ka mbijetuar në momente të vështira të proceseve historike)- për të krijuar kushtet e një bashkëjetese reciproke dhe demokratike.
Pra, në një far mënyrë, sllavët e Maqedonisë, kanë pasur një frikë të madhe që të mësonin të vërtetën për botën që i rrethon, si dhe në të njëjtën kohë kanë pasur frikë se bota që i rrethon, do të mësonte të vërtetën e identitetit të tyre të brendshëm. Kështu, ata nuk patën guximin e mjaftueshëm për të pranuar realitetin e tyre dhe të popujve të tjerë si dhe të mposhtin frikën duke e zëvendësuar atë më bashkëjetesën e bazuar tek barazia, transparenca, dëshira për t’u integruar me çdo realitet tjetër kombëtar të bashkë-pranishëm në territorin e përbashkët.
Frika, vazhdon të jetë aq shumë e fortë tek sllavët e Maqedonisë, sa ata i konsiderojnë të gjithë qeniet e tjera njerëzore, por sidomos ato të Ballkanit, si armiq potencial, si njerëz të rrezikshëm që duan t’i sulmojnë nga momenti në moment për t’i eliminuar fizikisht. Për këtë arsye - ata - preferojnë izolimin, duke provokuar për shkak të frikës së brendshme, situata që mund të provokojnë një konflikt kundër të gjithëve, sepse të “gjithë” janë kundër tyre.
Së dyti, po të analizojmë më vëmendje del se: cikli i transformimit të shtetit maqedonas është realizuar kryesisht mbi bazën e reformave kushtetuese. Çdo do të thotë kjo? Maqedonia, ashtu si shumë vende të tjera të Ballkanit ka qenë në fillim një diktaturë komuniste, më pas socialiste dhe në hapat e para të pavarësisë, një vend në tranzicion, me probleme demokratike dhe me interesa politike që përfaqësohen nga grupe të ndryshme presioni në këtë vend.
Në këto rrethana, ndryshimet kushtetuese në këtë vend nuk janë bërë nga një konsensus i gjerë demokratik qytetarë, por nga vendimet e formës vertikale nga lartë poshtë, të bazuara në interesat e elitës politike, e cila ka në përbërjen e saja lobe dhe grupe presioni që përfaqësojnë interesat e një pakice që jo gjithmonë, për të mos thënë asnjëherë konçidojnë me interesat e gjera të qytetarëve të thjeshtë.
Prandaj, po të jemi më të kujdesshëm, mund të themi se: nuk ka ndonjë ngjashmëri mes sllavëve te Maqedonisë dhe elitës politike që i përfaqëson. Përderisa Maqedonia ka pasur një të kaluar aspak demokratike, elita politike e saj e ka justifikuar mos demokratizimin e vendit, mos garantimin e standardeve minimale të jetës së qytetarëve të saj, mos realizimin e reformave me politikë agresive nacionaliste, duke ju ushqyer qytetarëve frikën e ekzistencës së tyre. Ata, u kanë mbushur mendjen qytetarëve, se janë të rrethuar vetëm me armiq dhe për këtë fakt nuk mund të pranojnë bashkëjetesën me asnjë popull tjetër legjitim që bashkëjeton në një territor me ata.
Megjithatë, mendoj, se sllavët e Maqedonisë mund ta mposhtin frikën e tyre dhe mund të bashkëjetojnë në paqe duke respektuar edhe popujt e tjerë, vetëm nëse do të luftojnë për demokratizimin e vendit. Duhet të krijohet një brez i ri udhëheqësish që besojnë thellësisht tek respekti i popujve të tjerë, respektimi i çdo qytetari si qytetar i botës moderne, pa dallim feje, kombësie, race, seksi, bindje politike, orientimi kulturor.
Prania e asaj që për ata konsiderohet si diçka ndryshe, duhet të pranohet si një pasuri me shumë vlera integruese, prosperiteti dhe paqeje. Martin Luther King në një fjalim të tijin ndër të tjera thotë se: “Njeriu ka mësuar të notoj si peshqit, të fluturoj si zogjtë, por nuk ka mësuar të jetë i lirë”. Sllavët e Maqedonisë, duhet të jenë të bindur, se njerëzit kanë lindur për nga natyra të barabartë dhe për këtë arsye të drejtat e tyre themelore nuk mund të mohohen për asnjë lloj arsye. Prandaj, ata duhet të respektojnë çdo qytetarë pavarësish nga identiteti duke i garantuar të drejtat legjitime. Po arritën të bëjnë realitet një gjë të tillë, atëherë do ta kenë mposhtur frikën dhe do të keni ushqyer unin e tyre me shpresën për të ndërtuar të ardhmen mbi bazën e tolerancës dhe bashkëpunimit reciprokë.
Këtë punim nisur dhe nga titulli, dua ta mbyll me një citim që ka bërë Barack Obama (Çmimin Nobel për Paqen) në librin e tij “Guximi i shpresës” tek kapitulli “Raca”: “Natyrisht racizmi dhe ndjenjat e ksenofobisë kanë minuar disa herët idealin e Kushtetutës amerikane, se të gjithë qytetarët janë të barabartë përpara ligjit. Të fuqishmit dhe të privilegjuarit shpesh kanë shfrytëzuar ose kanë nxitur paragjykimin për interesat e tyre, por në duart e reformatorëve si: Harriet Tubman, Frederick Douglas, César Chavez, Martin Luther King, idealet e barazisë kanë gradualisht modeluar mënyrën tonë për të kuptuar vetveten, duke lejuar me i dhënë jetë një kombi multikulturor, që nuk gjen krahasim në asnjë vend tjetër të Botës”.

Thursday, October 8, 2009

Shqiptarët dhe sllavët në «shtetin artificial»


Dr. Alban Daci

Shqiptarët dhe sllavët në «shtetin artificial» të Maqedonisë

Principi që gjithmonë ka luajtur një rol vendimtarë në ndërtimin e shtetit është nacionalizmi. Në të vërtetë pak shtete janë me të vërtetë «shtete kombëtare», sepse popullsia e pjesës më të madhe të shteteve jo vetëm që është heterogjene, (përderisa kanë minoritete etnike domethënëse dhe shumë prej tyre janë qartësisht të ndara) por edhe për faktin se shpesh kufijtë e këtyre shteteve nuk konçidojnë me popullatat e posaçme etnike.
Gjithashtu brenda këtyre shteteve, ka qoftë etni ashtu edhe kombe. Disa nga këto etni kërkojnë të bëhen kombe të plotësuara me shtetin ose pa shtetin përbërës. Në disa raste të tjera, komunitetet etnike nuk janë të kënaqur të mbeten si të tillë, por kërkojnë të maksimizojnë influencën dhe privilegjet e tyre brenda një komuniteti më të gjerë politik ose shteti-nacional.
Maqedonia është «shtet artificial», sepse me të vërtetë ka një territor të përcaktuar, një popullsi dhe sovranitetin, të cilat janë elementët kryesor për të formuar një shtet modern, por realisht ajo është shtet multietnik i formuar mbi baza artificiale që mund të krahasohet fare mire me Jugosllavinë, me të vetmin ndryshim se Maqedoninë e krijuan dhe e njohën fuqitë e mëdha, ndërsa Jugosllavia në Paqen e Parisit 1919 u paraqit si fakt i kryer para fuqive të mëdha.
Maqedonia, aktualisht ka një popullsi, e cila përbëhet nga dy etni kryesore, shqiptarët dhe sllavët, të cilën kanë dhe përqindjet më të larta në përbërjen e popullsisë së këtij shteti. Në të vërtetë sllavët qenë më të privilegjuar që në periudhën e Jugosllavisë. Për rrjedhojë patën më shumë potenciale politike për krijimin e shtetit të ri maqedonas dhe në të njëjtën kohë, trashëguan me fanatizëm modelin e vjetër të Jugosllavisë, sepse vazhduan të mbanin të njëjtin qëndrim diskriminues dhe shtypës mbi shqiptarët, për t’i pasur gjithmonë nën kontroll dhe në izolim institucional, kulturor, ushtarak, politik, arsimor etj.
Sllavët e Maqedonisë, duke shfrytëzuar privilegjet që gëzonin si dhe situatën kaotike që po kalonte ish Jugosllavia, ku aksionet etnike dhe politike po krijonin precedentë të rrezikshëm në Ballkan dhe më gjerë, duke siguruar edhe garancinë autoriteteve ndërkombëtare, të cilët nuk dëshironin burime të reja konfliktesh në këtë rajon, arritën të krijonin Maqedoninë si «shtet artificial». Ato e reklamuat këtë hap në arenën ndërkombëtare duke deklaruar se kishin krijuar shtetin e vërtetë kombëtarë maqedonas.
Kjo nuk ishte e vërtetë, sepse kombi është një komunitet me ligje dhe institucione legale. Anëtarët e saj janë të lidhur nga një kod i përbashkët dhe kanë të njëjtat të drejta dhe detyrime. Pra, në linjë princip, ku nuk ka përjashtime në bazë të racës, të ngjyrës, gjuhës, besimit, moshës, seksit.
Shteti maqedonas, nuk mund ishte dhe as nuk mund të pretendohet se është shtet kombëtar. Ai ka qenë që në fillim «shtet artificial» dhe vazhdon të mbetet i tillë, sepse qytetarët e këtij shteti, kanë një kod të përbashkët që është bërë vetëm nga një etni përbërëse që është ajo sllave, e cila jo vetëm nuk ka bashkëpunuar me etnitë përbërëse të këtij shteti, por as nuk e ka zbatuar atë në mënyrë uniforme dhe të barabartë duke bërë dallime mbi kriterin e kombësisë.
Kjo do të thotë, se qytetarët e shtetit maqedonas nuk gëzonin të njëjtat të drejta dhe detyrime. Sllavët gëzonin të gjitha të drejtat e qytetarit modern, bile edhe më shumë, duke gëzuar edhe të drejtën për të shtypur, shfrytëzuar dhe diskriminuar shqiptarët, të cilët në kushtet e një robërimi mesjetar nuk mund të gëzonin as të drejtën themelore të natyrës, atë të qenit shqiptarë.
Kjo situatë krijoj një nënshtetësi të dyfishtë në këtë shtet, sepse sllavët jo vetëm ishin/janë qytetarë të dorës së parë në këtë shtet, por në të njëjtën kohë ishin/janë ata që duhet ta mbanin/mbajnë dhe ta riorganizonin ekonomikisht, politikisht, ushtarakisht shtetin maqedonas. Ndërsa shqiptarët ishin/janë nënshtetas të dorës së dytë, thjeshtë një numër qytetarësh që për fatin e keq të sllavëve përbënin/përbëjnë de fakto popullsinë e saj, por që nuk mund të kishin/kenë asnjë lloj roli shteti-formues dhe për rrjedhojë nuk mund të gëzonin/gëzojnë të drejtat e tyre legjitime.
Pra, në Maqedoni, nënshtetësia nuk shprehte/shpreh vëllazëri dhe solidaritet përmes një pjesëmarrje të përgjithshme sociale dhe politike, sepse vetëm ata që kishin/kanë të drejta të plota mund të merrnin pjesë dhe të vetmit që i gëzonin/gëzojnë plotësisht këto të drejta ishin/janë vetëm sllavët.
Gjithashtu një karakteristikë tjetër mjaft e rëndësishme për plotësuar kushtin e një shteti-kombëtar është bashkë-ndarja e një kulture të përbashkët. Kjo ripërcakton edhe njëherë faktin, se Maqedonia nuk është një shtet kombëtar, por një «shtet artificial», sepse nuk ka një kulturë unanime që funksionon mbi ndarjen e vlerave, miteve dhe simboleve të përbashkëta.
Maqedonia nuk është shtetet kombëtar me një komunitet kulturor të përbashkët, sepse qytetarët e saj nuk socializohen me një sistem besimesh uniform dhe të ndara bashkërisht, për shembull gjuha shqipe nuk gëzon të drejtën legjitime që të përdoret në institucionet publike të këtij shteti, bile ajo ndjehet fort e kërcënuar dhe censuruar nga sllavët, të cilët duan të krijojnë një imazh krejt të rremë, se në Maqedoni ka vetëm sllavë dhe prandaj duhet të flitet vetëm sllavisht.
Maqedonia, harron se Evropa, ku ajo dëshiron kaq shumë të anëtarësohet, vlerëson dhe respekton çdo lloj gjuhe të folur apo të shkruar. Prandaj ajo e ka detyrim ndërkombëtarë respektimin e gjuhës shqipe si gjuhë shtet-formuese. Në të kundërt vetë shqiptarët kanë të drejtë të rebelohen për respektimin e gjuhës së tyre, sepse kjo është një e drejtë themelore ndërkombëtare.
Shqiptarët, nuk duhet të reshtin duke e kërkuar këtë të drejtë derisa të gjej zbatim, sepse gjuha është ajo që identifikon një komb dhe e dallon atë nga të tjerët. Ju shqiptarë në Maqedoni, duhet të insistoni që gjuha juaj (shqipe) të bëhet me çdo kusht mbi baza ligjore (e garantuara në Kushtetutën e shtetit të Maqedonisë) bashkë me atë sllaven, gjuhë shtet-formuese.
Në këto kushte, shqiptarët, kanë dy mundësi për të rigjetur vetën e tyre me të drejta të plota në Maqedoni. Së pari, mund të pranojnë të qëndrojnë si komb shtet-formues bashkë me sllavët, por duke gëzuar të gjitha të drejtat që karakterizon një komb, duke u nisur që nga gjuha, kultura, tradita, politika (Pjesëmarrje të barabartë dhe të fuqishme në nivelet e larta të institucioneve drejtuese të shtetit), të kenë të drejtë pjesëmarrje duke zënë nivele të rëndësishme drejtuese edhe në elitën ushtarake të këtij shteti (Nëse Maqedonia, si shtet multietnik, pretendon të anëtarësohet në NATO, duke paraqitur një ushtri vetëm me sllavë, atëherë integrimi i saj, për fatin e keq edhe të shqiptarëve nuk ka për të ndodhur asnjëherë), të ketë të drejta të plota për promovimin dhe zhvillimin e ekonomisë së këtij shteti.
Si mund të realizohet kjo, përderisa deri tani nuk është bërë realitet? Kjo mund të realizohet me politizimin e shqiptarëve. Dikush mund të thotë, se nuk po paraqitni një risi, pasi shqiptarët e Maqedonisë janë të politizuar, sepse kanë partitë e tyre. Mendoj, se klasa politike shqiptare në Maqedoni, ka vepruar që nga fillimet e saj në mënyrë krejtësisht të gabuar, sepse ajo e ka bazuar veprimtarinë e saj duke bërë opozitë brenda llojit.
Realiteti politik i shqiptarëve të Maqedonisë- deri sa të realizoj të drejtat e plota të shqiptarëve që pretendon se i përfaqëson- duhet të jetë i bashkuar si një i vetëm dhe solid duke besuar se opozita vetme e tyre është realiteti politik i përfaqësuar nga sllavët, sepse këto të fundit kanë qenë/janë penguesit kryesor të aspiratave të tyre për liri. Nuk arrij ta kuptoj, se si njëra nga partitë shqiptare, vazhdon akoma të jetë në koalicion qeverisës pikërisht me ata që publikuan enciklopedinë duke ofenduar dhe diskriminuar në mënyrë zyrtare pikërisht shqiptarët.
Duke u nisur nga fakti se kjo parti shqiptare- e cila ka gëzuar pikërisht besimin e përfaqësimit nga qytetarët shqiptarë- vazhdon të qeverisë edhe pas skandalit të fundit që ka lidhje me botimin e enciklopedisë. Atëherë lind natyrshëm pyetja: interesat e kujt përfaqëson kjo parti dhe cili është qëllimi i saj në bashkëqeverisje, kur ajo në herë të parë mohon të drejtat e zgjedhësve të saj dhe në një farë mënyrë pranon t’i cenohet dhe t’i diskriminohet edhe identiteti i saj, përderisa edhe ajo është e përbërë me shqiptarë.
Gjëja e parë që duhet të kishte bërë kjo parti pas skandalit të enciklopedisë është se: ajo duhet të kishte dalë menjëherë nga ai koalicion qeverisës dhe duhet të kishte thirrur të gjithë qytetarët shqiptarë, të cilët janë në të njëjtën kohë votuesit e tyre për të dalë në tubime legjitime në mbrojtje të drejtave të tyre legjitime. Hapi i dytë, të gjitha subjektet politike shqiptare, duhet të lënë mënjanë egoizmat e vjetra për tu bashkuar të gjithë së bashku në mbrojtjet të identitetit të tyre shqiptarë.
Megjithatë, nëse realiteti aktual i politikës shqiptare në Maqedoni nuk është në gjendje apo nuk ka interesa të përbashkëta për të mbrojtur të drejtat legjitime të qytetarëve të tyre, nuk përbën fundin e botës, sepse vetë shqiptarët e Maqedonisë janë në gjendje të mbrojnë të drejtat e tyre.
Ato mund dhe duhet t’i mbrojnë të drejtat e tyre, duke bërë çdo ditë e çdo natë tubime masive dhe paqësore, derisa zëri i tyre të dëgjohet në gjithë botën. Aktualisht, shqiptarët në Maqedoni kanë nevojë për një figurë model si Luterking, që mund t’i drejtoj dhe t’i orientoj drejt lirë së merituar.
Së dyti, duke analizuar faktin se: sllavët e Maqedonisë edhe përse në fillim krijuan një «shtet territorial artificial» dhe jo «kombëtar», me kalimin e kohës nëse do të kishin dashur, duke përdorur politika përfshirëse, mund të kishin arritur në fazën e dytë që është shndrimi i shtetit të Maqedonisë në një shtet të vërtetë kombëtar dhe unitar. Gjatë gjithë periudhës së shtetit të pavarur të Maqedonisë, sllavët kanë treguar që jo vetëm nuk duan të bëjnë një shtet unitar që i trajton të gjithë qytetarët në mënyrë të barabartë, por mbi të gjitha ata e kanë luftuar dhe po e luftojnë me çdo kusht që kjo të ndodh.
Prandaj, në këto rrethana, shqiptarët duke u trajtuar si qytetarë të dorës së dytë e shikojnë të pamundur të vazhdojnë të bashkëjetojnë dhe të qëndrojnë në një shtet të përbashkët me sllavët. Zgjidhja e përkryer do të ishte që shqiptarët duke qenë se janë komb, sepse i kanë të gjithë element për tu karakterizuar si të tillë, duhet të krijojnë shtetin e tyre, ku më vonë të vendosin vetë për fatin e tyre.
Gjithmonë duhet të kemi parasysh që edhe ky proces duhet të ndodh vetëm dhe vetëm duke shfrytëzuar mekanizmat demokratik dhe paqësor. Kjo do të thotë se: shqiptarët e Maqedonisë duhet të transformohen nga qytetarë të dorës së dytë dhe të diskriminuar në qytetarë me drejta të plota. Natyrisht këto të drejta nuk mund t’i fitojnë vetëm duke realizuar një shtet të ri, ato mund t’i gëzojnë edhe me forma të tjera, për shembull duke realizuar një formë të plotë federalizmi.
Megjithatë, mendoj se çarja mes sllavëve dhe shqiptarëve në Maqedoni është kaq shumë e qartë dhe e thellë, sa forma e federalizmit nuk do të ishte një zgjidhje afatgjate. Prandaj, zgjidhja më e mirë dhe e pranueshme do të ishte që shqiptarët të kishin shtetin e tyre të pavarur dhe me vullnetin e tyre të lirë të vendosin se çdo të bëjnë në të ardhmen.

Tuesday, October 6, 2009

Siguria kolektive dhe «peace research studies»

Dr. Alban Daci

Është e rëndësishme të dallojmë paqartësinë me pasigurinë, sepse këto dy element ndërtojnë qëllimin elementarë të aksionit politik. Paqartësi do të thotë, se çdo aktor mund ti bëj të ndryshueshëm dhe të paparashikueshëm arsyet e shkëmbimit mes burimeve që posedon dhe ato të tjerëve. Ndërsa me pasiguri kuptojmë se çdo aktor mund të shkaktoj ose të rrezikoj të shkaktoj dëme tek mbijetesa fizike e aktorëve të tjerë ose të burimeve të tyre [Stoppino 2001]. Çështjet që kanë të bëjnë me sigurinë kanë domosdoshmërish natyrë politike, por jo të gjithë konfliktet e natyrës politike prekin domosdoshmërish çështjen e sigurisë. Siguria , në vështrimin e saj klasik, është e përfshirë vetëm kur, në një mosmarrëveshje politike, «aktorët kërcënojnë ose përdorin forcën për mbajtur atë që duan njëri nga tjetri» [Kolodziej 2005, 22], ku për «forcë» kuptohet përdorimi i dhunës ose kërcënimi për përdorimin e saj.
Në eksperiencën historike të Perëndimit, shteti është institucioni që ka realizuar më efikasitet më të madh garancinë përballë paqartësisë dhe pasigurisë dhe që ka lejuar të dal nga ai kusht i natyrës, ku jeta humane do të ishte «e vetmuar, mjerueshme, neveritshme dhe e shkurtër» sipas definicion të ofruar nga Thomas Hobbes tek Leviatano.
Në mënyrë më paradoksale rrjedh se instrumenti i adaptuar për të përballur (që kërkon të zgjidh) problemin e sigurisë në fushën e «zonës shtëpiake» duhet të jetë i mbajtur mes burimeve kryesore potenciale të pasigurisë në «arenën ndërkombëtare». E thënë shumë thjeshtë: nëse ekzistenca e shtetit përfaqëson garancinë kryesore për sigurinë e qytetarëve përballë çdo rreziku të brendshëm dhe të jashtëm, është pikërisht prania e shumë shteteve të pavarur që vendosin në rrezik mbijetesën e personave, përmes pjesëmarrjes së tyre në aktivitetin human nga rezultatet më të paqarta dhe të pasigurta: lufta. Siguria është një ndër qëllimet parësor ku arritja është në një far mase jo një kusht i kësaj asaj lloje të jetës sociale, por i vetë shoqërisë sociale si e tillë [përderisa] të gjitha shoqëritë kërkojnë të garantojnë brenda një far mase mbrojtjen nga dhuna që mund të sillte në vdekje ose tek fyerja trupore; (...) për të siguruar që premtimet, njëherë që bëhen , duhet të mbahen, ose që marrëveshjet, njëherë që bëhen, duhet të mbahen; (...) për të siguruar që posedimi i gjërave të mbetet stabile për një far grade, dhe që nuk ka objekte kundërshtimesh konstante dhe pa limite [Bull 1977].
Deri tani shpjeguam në terma të përgjithshëm sigurinë si nocion, por në këtë punim jemi të interesuar për sigurinë kolektive. Prandaj, është legjitime të bëjnë pyetjen se të thotë siguri kolektive? Për t’iu përgjigjur kësaj pyetje na leverdis të fillojmë nga ajo që shkruante juristi Hans Kelsen: Flasim për siguri kolektive, kur mbrojtja e drejtave të shteteve, reagimi kundër dhunimit të ligjit, merr karakterin e një aksioni të vendosur kolektivisht në praktikë (...) Në rastin e sigurisë kolektive, shtetet ku të drejtat e tyre nuk u janë dhunuar drejtpërdrejt, janë të detyruar që t’i asistojnë shtetit që ka pësuar dhunën; ndërsa në kushtin e self-help të parashikuar nga e drejta e përgjithshme ndërkombëtare, ato janë vetëm të autorizuar ta bëjnë [Kelsen 1948, 784].
Një definicion i qartë i sigurisë kolektive, në terma politologjike, ka qenë nga një kritik i këtij koncepti si Thompson: «Principi themelor mbi të cilin siguresa kolektive është themeluar parashikon se një sulm kundër çdo shteti do të konsiderohet si një sulm kundër të gjithë shteteve» [1953, 754-755], pra pikërisht casus foederis i pakteve të aleancave (për shembull arti. 5 i Traktatit të Paktit Atlantik).
Mbështetësit e këtij argumenti, në argumentimin e tyre, propozonin një kombinim të principit të universalizmit dhe të logjikës së frikës (e kuptuar realisht ashtu siç e kuptojnë realistët). Paqja mund të jetë e mbrojtur nëse një agresor potencial kupton se nuk mund të fitoj asgjë nëse përdor forcën; rasti perfekt i funksionimit të kësaj logjike është pikërisht ai në të cilin rreziku i përdorimit të forcës takon formimin e menjëhershëm e një kundër koalicioni të gjerë që reagon në mbrojtje të sulmuarit, dhe që posedon një nivel potence të tillë sa ta dënoj agresorin në një humbje të sigurt. Shumë studiues «realist» në vazhdim kanë mbështetur se vlefshmëria e një sistemi të sigurisë kolektive nuk varet nga realizimi i plotë i principit të universalizmit, por tashmë ka vend duke u nisur nga një aplikim parcial.
Inis L. Claude, një nga eksponentët me të mëdhenj të ashtuquajturit argument idealist, ka theksuar në veçanti lidhjen mes organizatave ndërkombëtare dhe sigurisë kolektive. Sipas këtij autori, realizimi i një sistemi të vlefshëm të sigurisë kolektive përbën objektivin kryesor dhe forcën tërheqëse të sforcimi për ndërtimin e organizatave mbikombëtare: «Siguria përfaqëson synimin; kolektivi përcakton natyrën e mjeteve; sistemi dëshmon komponentin institucional të sforcimit për të bërë që mjetet t’i shërbejnë qëllimit» [Claude 1956, 223].
Një sistem i përgjithshëm i sigurisë kolektive mbahet mbi zvogëlimin e përgjithshëm të praktikës së kufijve, dhe pra mbi një far jo legjitimiteti të përdorimit të luftës si një instrument të policy: në këtë kuadër siguria kolektive duket si një e ndërmjetme mes pikave ekstreme të anarkisë ndërkombëtare dhe të qeverisë botërore. Por siguria kolektive është një instrument i politikës ndërkombëtare të specializuar, përderisa e limituar tek qëllimi për të përballuar dhe paralajmëruar përdorimin e forcës arbitrare dhe agresive, dhe nuk synon të furnizoj një mekanizëm të enforcement për gjithë trungun e të drejtës ndërkombëtare.
Mes principeve të sigurisë kolektive është bindja, se qeveritë, ose personat që mund të gjenden në kushte për të influencuar, janë të ndjeshëm në një thirrje morale kundër abuzimit të forcës. Në këtë kuptim siç ka vëzhguar Hass [1955], sistemi i sigurisë kolektive tenton të afrohet me atë të ujdisë së fuqive, por arrin te ai aspekt themelor, një «network të jashtëzakonshëm kompleks kushtesh», subjektiv dhe objektiv. Ndër të parët, para së gjithash ka të bëj me kuptimin se rithirrja e qëndrimeve kundër luftës duhet të jetë e bashkëngjitur nga njohja, nga ana mazhorancës së madhe të shteteve, të vlerës së paqes botërore, përderisa e padukshme, dhe nga impenjimi i tyre pozitiv pasues i tendosur tek përndjekja ose mbajtja e tij. Kjo implikon në vend të parë spostimin e besnikërisë politike drejt komunitetit botëror [Claude 1956, 229], dhe pra nënrenditjen e objektivave të interesave kombëtare me ato të sigurisë kolektive.
Subjektivisht, në këto kushte është e domosdoshme që njerëzit politik dhe qytetarët e qeverive kolektive të marrin një gradë besimi dhe siguri të pa ngjarë më parë në gjykimin e besimit të mirë të shteteve të tjera të sistemit ndërkombëtar dhe që shtetet janë të gatshëm të luftojnë për të mbrojtur status quon-në. Pra, nga kjo rrjedh nevoja që sistemi të jetë i paanshëm, dhe i themeluar mbi një princip anonim: me fjalë të tjera, që çdo shtet të jetë i gatshëm të luftoj për të ruajtur integritetin e një viktime anonime nga sulmi i një agresori anonim. Në këtë princip bëhet e dukshme një diferencë themelore e sigurisë kolektive në respekt me «ujdinë» e fuqive: ky i fundit drejton aktivitetin e tij kundër një përdorimi të gabuar të fuqisë (undue power), ndërsa siguria kolektive ka si objekt çdo akt që mund të kualifikohet si agresiv (agressive policy).
Kushti i parë objektiv, në një optikë ideale, do të ishte ekzistenca e një bote e karakterizuar difuzioni i konsiderueshëm i fuqisë, në termat e efektivitetit të shpërndarjes së burimeve, i shoqëruar nga një pothuajse monopolizim i saj nga ana e komunitetit ndërkombëtar: prandaj bëhet thelbësor universalizmi i membershipit. Kushti i dytë objektiv (empirik) do të konsiderohej në realizimin e një çarmatim parcial, pra të një bote gjithmonë e më të çmilitarizuar. Në fund, kushti i fundit do të ishte prezenca e kushtit të cenueshmërisë ekonomike, që duhet të jetë edhe ai universal, dhe me një aparat legal dhe organizim të aftë që të jap shprehjen institucionale tek nënshtetasit kryesor.
Sipas kritereve të këtij argumenti, megjithatë ekziston një divergjencë e pastër mes idesë dhe ndershmërisë së sigurisë kolektive. Nëse ideja konfiguron një princip solid me reagime agresive në emër të mbrojtjes së lirisë dhe të pavarësisë së popuj në veçanti, ndershmëria e aplikimit të një principi të tij gjeneron një tendencë të rrezikshme në përfshirjen e gjithë shteteve të sistemit ndërkombëtar në të gjitha mosmarrëveshjet, duke hapur në çdo rast rrugën e një konflikti të përgjithshëm [Thompson 1953].
Tre kritika janë bërë kundrejt sistemeve të sigurisë. I pari ka të bëj me faktin se ato nuk japin një shpjegim mbi faktin, se si shtetet arrijnë të kalojnë një frike dhe një keqkuptim reciprok (teprim të vlerave normative të teorisë); në vend të dytë, sjellin respektin e kriterit shumë kompleks, mes të cilave kapaciteti i shteteve për të bërë një ndarje të qartë mes viktimës dhe agresorit, dhe refuzimi i një politike agresive; në fund, nuk është e sigurt në funksionimin e këtij sistemi institucional pikërisht kur do të ishte e nevojshme, dhe pra kur përleshja bëhet e pashmangshme (siç është konfirmuar nga një evidencë e gjerë historike).
Tek këto kundërshtime ka qenë replikuar që, në realitet, një ekuilibër i rregulluar dhe i institucionalizuar mbi idenë të «gjithë kundër njërit» ofron një stabilitet më të madh në respekt tek një pa rregulla dhe i bazuar mbi self-help dhe mbi kërkimin e vetmitar të sigurisë [Kupchan 1995].
Aspirimi «kosmopolitik» dhe «vetmitar», mbi të gjitha për sa i përket idesë së pandashmërisë së paqes, do të mbijetoj tek kriza e konceptit juridik ose sociologjik të sigurisë kolektive, duke gjetur shprehjen në breza të ndryshëm të studiuesve që duke nisur nga fillimi i viteve gjashtëdhjetë, i japin jetë shkollës së «peace research», e cila dëshiron të realizoj paqen përmes influencës së institucioneve globale. Nocioni themelor i kësaj shkolle, siç është theksuar, nuk është ajo e «sigurisë», por ajo e «paqes», ku nënvizohet vlera normative, e munguar tek security studies, ndërsa të cilët akuzohen se janë të karakterizuar nga një shtrembërim teorik me implikimin e vetë zbatimit.
Paqja duhet kuptohet në kuptimin pozitiv, pra si realizimi i gjithë kapaciteteve humane. Karakteristika themelore e këtij formulimi të konceptimit konsiston në zgjerimin e dimensioneve sociale të përfshirë në aktin e dhunës (ushtarake, politike, kulturave, ekonomike, ambientale) dhe në tentativën për të kaluar limitet e vendosura nga një koncept i dhunës si akt direkt, që kufizon analizën tek ndërveprimi i thjeshtë mes dy subjekteve të ndara, duke fshehur kështu rrënjët sociale të konfliktit [Gatlung 1964, 98-99; 1969].

Tuesday, September 29, 2009

MARRËDHËNIET NDËRKOMBËTARE


Universiteti i Genovës
Fakulteti i Shkencave PolitikeMARRËDHËNIET NDËRKOMBËTARE


Të gjitha të drejtat i takojnë autorit. Ndalohet kategorisht riprodhimi e shumëfishimi i këtij materiale. Këto materiale mund të shfrytëzohen vetëm duke bërë citimin dhe referimin e duhur, sipas mënyrës së përcaktuar me ligj.


Genova 2009Indeksi

Kapitulli I
SHTETI DHE MARRËDHËNIET NDËRKOMBËTARE

1. Definicioni i shtetit..............................................................................2

2. Interesat dhe objektivat e shtetit..........................................................5

3. Natyra e sistemit ndërkombëtar..........................................................13

a) Entitete të ndryshme
b) Ndërveprimet rregulluese
c) Forma e kontrollit

4. Teoria dhe historia marrëdhënieve ndërkombëtare.................................22

5. Sistemi politik ndërkombëtar modern...................................................26

6. Anarkia, josiguria dhe lufta.................................................................28

7. Anarkia ose anarkitë? Politika ndërkombëtare si politikë ndërshtetërore....................................................................................33

8. Sistemi ndërshtetëror si përjashtim historik..........................................37

Kapitulli II
STABILITET DHE NDRYSHIM

1. Një model për analizat e ndryshimit politik ndërkombëtar.....................39

2. Stabilitet dhe ndryshim......................................................................44

3. Llojet e ndryshimit ndërkombëtar........................................................49

4. Ndryshimi i sistemeve........................................................................50

5. Ndryshimi sistemik............................................................................51

6. Ndryshimi i ndërveprimeve.................................................................52
7. Faktorët ambiental që influencojnë ndryshimin......................................53

8. Transportet dhe komunikimet.............................................................54

9. Teknikat dhe teknologjitë ushtarake....................................................57

10. Faktorët ekonomik........................................................................64

11. Faktorët e brendshëm të ndryshimit................................................68

Kapitulli III
RRITJE DHE EKSPANSION


1. Rritje dhe Ekspansion....................................................................75

2. Cikli i perandorive.........................................................................79

3. Modeli modern..............................................................................54

4. Triumfi i shtetit kombëtar...............................................................54

Kapitulli IV
HISTORIA E TRAKTATEVE SI NJË DISIPLINË AUTONOME


1. Termi i «traktateve» dhe sinonimet e tij...............................................93

2. Historia e traktateve dhe Historia politike në përgjithësi.........................94

3. Historia e traktateve dhe Historia diplomatike.......................................95

4. Historia e traktateve në veçanti...........................................................97

BIBLOGRAFIA...................................................................100

Tuesday, September 22, 2009

Maqedonia, mund të jetë një precedent i rrezikshëm në Ballkan

Dr. Alban Daci

Mora shkas për të trajtuar çështjen e Maqedonisë në një dimension më të gjerë rajonal për shkak të incidentit të radhës, siç është ai botimit të “Enciklopedisë së Maqedonisë”, e cila fatkeqësisht është e financuar nga shteti Maqedonas, ku një kontribut të rëndësishëm për ekonominë e këtij shteti, si taksa pagues japin edhe shqiptarët përderisa janë qytetarë të saj. Kjo enciklopedi e financuar nga shteti, diskriminon pikërisht qytetarët e saj, shqiptarët, duke deformuar për interesa të mirëfillta nacionaliste historinë e bërë dhe të konsumuar nga populli shqiptar, i cili është ndër më të hershmit dhe ndër të paktët popuj autokton në Gadishullin e Ballkanit.
Maqedonia me këtë akt të radhës, i ka kategorizuar dhe i ka ndarë zyrtarisht qytetarët e saj sipas përbërjes etnike, e cila është edhe një mas kriteri për ta, sepse ato që janë sllavë trajtohen si qytetarë të dorës së parë që duhet të kenë dhe të gëzojnë të drejtat e plota dhe ato që nuk janë sllavë, si për shembull shqiptarët, të konsiderohen qytetarë të dorës së dytë, duke ju mohuar të drejtat elementare, siç janë ato të kulturës, gjuhës dhe ruajtjes së traditës. Kjo e fundit nuk mund të ndahet nga historia, sepse nëse nuk njeh ose pranon të vërtetën historike të një populli nuk mund të njohësh dhe të respektosh traditën e tij dhe vetë atë.
Sërgjan Kerim në një vepër (S. Kerim, URAT E SË ARDHMES, përkthyer në shqip, Shtëpia Botuese Ideart, 2006, faqet 128-129.) të tijin do të theksonte se: “Republika e Maqedonisë mendon se e vetmja mënyrë për të arritur paqen dhe stabilitetin afatgjatë në tërë rajonin e Ballkanit është integrimi i plotë i të gjithave shteteve ballkanike në sistemin politik, ekonomik dhe atë të sigurimit evropian.
Parimi themelor duhet të jetë respektimi i të gjithave minoriteteve dhe i të gjitha të drejtave që u përkasin, ndërsa problemet që paraqiten në këtë sferë ë zgjidhen vetëm në mënyrë paqësore dhe duke respektuar plotësisht standardet evropiane. Maqedonia është krejtësisht e bindur se minoritet e bëjnë më të begatë shoqërinë dhe janë bazë dhe urë për vendosjen e marrëdhënieve miqësore dhe të fqinjësisë së mirë dhe të bashkëpunimit konstruktiv të vendeve që i takojnë rajonit”.
Politika aktuale e udhëheqjes maqedonase, nuk përputhet me asnjërin nga këto dy argumentet e nënvizuar më sipër, por i kundërshton hapur të dy ato, dhe kjo gjë nuk po ndodh vetëm tani, por që kur ajo është formuar si shtet i pavarur. Këto argumente, Maqedonia thjeshtë i ka nënvizuar në pamje të parë si kritere që mund të ndihmonin prosperitetin e saj në arenën e politikës ndërkombëtare, por që në të vërtetë kanë mbetur thjeshtë kritere të shkruara në letër, duke mos gjetur edhe hapësirën më të vogël për tu aplikuar drejtpërdrejt në politikën e brendshme të këtij shteti.
Një shtet si ai Maqedonisë, që pretendon se është demokratik, ose më saktë që përpiqet ta imitoj sa më mirë atë, nuk mund të vazhdoj të t’i ndaj qytetarët e saj sipas kombësisë, në qytetarë të shkallës së parë dhe qytetarë të shkallës së dytë.
Mendoj se Maqedonia, duke u nisur që nga fakti se nuk ka bërë përpjekjen më të vogël për implementimin e marrëveshjes së Ohrit- sipas të cilës dhe në bazë të Drejtës Ndërkombëtare në fuqi, shqiptarët si qytetarë legjitim të Maqedonisë duhet të gëzojnë disa të drejta themelore, të cilat u kanë qenë dhe vazhdojnë t’iu mohohen me pa të drejtë- nuk duhet të pranohet në asnjë nivel të bisedimeve ndërkombëtare për procesin e integrimit në NATO dhe në Bashkimin Evropian.
Maqedonia nuk duhet të pranohet në asnjë nivel ndërkombëtar bisedimesh për integrimin në zonën Euro-Atlantike, për faktin e thjeshtë, se politika e saj është një politikë nacionaliste dhe jo integruese, është përjashtuese dhe jo bashkuese. Gjithashtu, Maqedonia me politikën e saj bie hapur në kundërshtim me preambulën e Traktatit të Aleancës së Atlantikut të Veriu e cila nënvizon: “Shtete që aderojnë në Traktat, afirmojnë besimin e tyre tek qëllimet dhe principet e Statutit të Kombeve të Bashkuara dhe dëshirën e tyre për jetuar në paqe me gjithë popujt dhe me gjithë qeveritë.... Aspirojnë për të promovuar mirëqenien dhe stabilitetin në rajonin e Atlantikut qendror. Janë të vendosur të bashkojnë forcat e tyre në një mbrojtje kolektive dhe për ruajtjen e paqes dhe të sigurisë”.
Incidenti i fundit i “Enciklopedisë”, i cili diskriminon hapur një pjesë të qytetarëve të saj, vetëm për faktin se janë një të kombësie tjetër (shqiptare) e ndryshme nga ajo sllave, nxit hapur nacionalizmin e vjetër ballkanas, i cili bazohet mbi dhunën, masakrën dhe luftë e hapur. Këto akte të palës maqedonase, tregojnë edhe një herë së sa larg janë ata me vizionet e integrimit të zonës Euro-Atlantike, sepse politikat e tyre jo vetëm që nuk kontribuojnë për paqen dhe stabilitetin e brishtë të Ballkanit, (më në fund, ne, qytetarët e këtij rajoni duhet ta harrojmë luftën dhe të përqafojnë bashkëpunim real për të përballur sfidat reale të kohës globaliste) por bëhen precedent për t’iu rikthyer vizioneve të vjetra që për fat të keq nuk janë aq shumë të largëta sa për t’i harruar.
Maqedonia, duhet të jetë e bindur se nuk mund të ketë marrëdhënie të fqinjësisë së mirë dhe të bashkëpunimit konstruktiv me fqinjët, përderisa vazhdon të diskriminoj një pjesë të qytetarëve të saj vetëm pse janë me kombësi shqiptare. Ballkani me të vërtetë ka prodhuar më shumë histori se sa konsumuar, por në të njëjtin kohë ky Rajon është aq shumë i vogël dhe kompleks sa një aksion i vogël mund të shndërrohet në një aksion zinxhirë me pasoja të rënda për gjithë rajonin e ndoshta edhe më gjerë.
Maqedonia, është e qartë se po kalon një periudhë shumë të vështirë, sepse nuk po gjen identitetin e saj në raport me institucionet shtetërore, elitën politike dhe qytetarët e saj. Në zgjidhjen e kësaj situate, një rolë të rëndësishëm duhet të luajnë edhe partitë politike shqiptare të Maqedonisë, të cilat i ka zënë sëmundja e vjetër e historisë shqiptare, sepse në momente të vështira, në vend se të jenë të bashkuar me ide të qarta dhe të përbashkëta, për hir ndonjë interesi më dritë shkurtër dhe individual, përçahen dhe sulmojmë njëra-tjetrën. Ajo që dua të them është se: Maqedoni është një realitet i vogël territorial dhe nuk ka nevojë që shqiptarët të kemi njëqind parti, ku secila ka azganin e saj, elita politike shqiptare për hir të interesave që përfaqëson duhet në këto momente të jetë një dhe e bashkuar, duke paraqitur me të vërtetë një alternative partiake evropiane si dhe duhet të luftoj me mjete legjitime dhe demokratike që të drejtat e qytetarëve shqiptarë të jenë të mbrojtura dhe të barabarta me sllavët e Maqedonisë.
Gjithashtu, përderisa popullsia e Maqedonisë, përbëhet nga kombësi të ndryshme, të cilat kanë lidhje kombëtare me shtetet e tjera të rajonit të Ballkanit si dhe për faktin se ajo mund të shndërrohet me politikat që po ndjek në një faktor destabilizues në Rajon dhe më gjerë, duhet që vendet ballkanike të integruara tashmë në NATO bashkë me shtetet e bashkuara të Amerikës dhe fuqitë Evropiane Perëndimore, të organizojnë një Samit, ku të diskutohet e tashmja dhe e ardhmja e Maqedonisë. Dhe vetëm pasi të ketë dalë një raport zyrtar nga ky Samit, të vendoset se çfarë do të bëhet me procesin e integrimit të Maqedonisë në zonën Euro-Atlantike. Nuk duhet ta neglizhojmë aspak realitetin maqedonas, sepse nga historia sidomos nga ajo ballkanike jemi dëshmitarë se për provokime dritë shkurtra kanë nisur luftëra që kanë marrë jetë njerëzish të pafajshëm. Për këtë arsye, sa jemi në kohë, sistemi ndërkombëtar me instrumentet e saja duhet të ndërhyj që të gjej një zgjidhje afatgjate që garanton paqe dhe sigurinë jo vetëm në Maqedoni, por në gjithë Rajonin.

Sunday, August 9, 2009

A jemi një shoqëri e dhunshme


Dr. Alban Daci
Botuar me 11.08.2009
Gazeta "Tirana Observer"

Pak ditë më parë, në Durrës, ranë në krye të detyrës katër policë, të cilët po luftonin kundër krimit, devijancës, të keqes dhe jo njerëzores. Nisur nga kjo ngjarje, që është e rëndë për shoqërinë tonë dhe e dhimbshme për familjet e dëshmorëve, mendoj se ne duhet ta analizojmë në shumë plane evoluimin e shoqërisë tonë në këto vitet e fundit.
Kohë më parë, gjatë periudhës time universitare, po ndiqja leksionet e lëndës «Historia e Amerikës», të cilën na e jepte një pedagog italian, që kishte kaluar një periudhë të gjatë jetese në shoqërinë amerikane dhe që vazhdonte të mbante marrëdhënie të ngushta me shoqërinë amerikane për interesa akademike. Ai na tregoi, se shoqëria amerikane është një shoqëri e dhunshme në të gjitha nivelet dhe për të na vërtetuar një gjë të tillë na tregon një histori nga jeta e tij personale. Profesori ynë na shpjegoi se shoqëria amerikane është në origjinë një shoqëri e dhunshme, se akoma sot beson tek drejtësia individuale. Për këtë arsye edhe në ditët e sotme shumë qytetarë amerikan mbajnë armë me leje si shenjë sigurie si dhe në respekt me të drejtat individuale.
Po shoqëria shqiptare a është e dhunshme? Nëse po, përse? Vrasja e katër policëve, të cilët ranë dëshmor në krye të detyrës nuk paraqet vetëm konsumimin e një vepre penale, por një masakër, sepse e keqja jo vetëm vazhdon të jetë e pranishme në shoqërinë tonë, por shumë herë ajo vendos edhe fatet e të mirës.
Mendoj se shoqëria shqiptare është një shoqëri e dhunshme, e mbushur me probleme dhe me konflikte të të gjitha natyrave. Ajo është e dhunshme për disa arsye si më poshtë.
1. Shoqëria shqiptare në fillimin e viteve 90-të u përball me ndryshime të mëdha të panjohura më parësi si:
a) emigracionin, ku shumë shqiptarë patën kontakte të drejtpërdrejta me botën e zhvilluar perëndimore pa pasur ndonjë kualifikim konkret për të qenë koherent me proceset e saj. Prandaj, kjo kategori emigrantësh në një moshë fare të re, pa pasur eksperienca jetësore, kualifikime ose profesione të mirëfillta nuk arritën asnjëherë të bënin një integrim të mirëfilltë dhe serioz në këto shoqëri. Në këto, kushte dhe për shkak të etjes së madhe që kishin për privilegje, para dhe për krenari, e cila u kishte munguar, u munduan me të gjitha mënyrat, kryesisht të paligjshme, që të integroheshin dhe të ndjeheshin të barabartë me qytetarët e vendeve që kishin emigruar.
b) Për shkak të emigracionit, shumë të rinj nuk patën mundësi të shkolloheshin deri në nivelet më të larta të arsimit as brenda në Shqipëri dhe as në vendet që kishin emigruar. Shumë shqiptarë, që në fillim të viteve 90-të, si dhe gjatë ciklit të tranzicionit, u gjendën në një moshë që kishin nevojë të arsimoheshin dhe të edukoheshin me vlerat e qytetarisë dhe me normat e larta të moralit, por proceset e shpejta që po ndodhnin në mënyrë të ç’rregullt dhe të pa kontrolluara i privuan dhe i ushqyen me devijancë të fortë jo qytetare, si e vetmja mundësi për t’i mbizotëruar kohës bashkë me proceset e saj.
2. Për shkak të ndryshimit rrënjësor që ndodhi me përmbysjen e një regjimi të hekurt dhe mizor dhe me imitimin e një regjimi demokratik të modelit perëndimor për ta instaluar në vend, u krijuan parajsa për kultivuar të keqen, mizoren, çnjerëzoren. Mungesa e ligjit, ose e institucioneve të shtetit, krijuan një atmosferë mosbesimi tek qytetarët, të cilët filluan të silleshin dhe të jetonin sikur të ishin “Far West”, ku një pjesë e mirë e tyre u armatosën dhe të gjithë filluan të besonin tek drejtësia personale dhe tek larja e hesapeve.
3. Gjithashtu, në këto rrethana, për fatin tonë të keq, gjatë gjithë periudhës së tranzicionit edhe politika bashkë me politikanët, që mund të konsiderohen elita e një vend në një dimension të gjerë kulturor, politik dhe qytetar na dhuruan vetëm skena dhune, dy luftime, beteja të përgjakshme. Në parlamentin shqiptar, që duhet të jetë çerdhja ku ligj duhet të lind i shëndosh, të aplikohet dhe të korrigjohet, gjatë periudhës së tranzicionit kemi parë vetëm një sallë që ngjan shumë më shumë me një amfiteatër gladiatorësh, ku parlamentarët tanë përlesheshin mes tyre sikur të ishin luan të savaneve afrikane.
Në këto rrethana, shoqëria shqiptare u shndërrua një shoqëri, ku më i respektuar se sa ligji i shtetit është ligji i xhunglës. Shoqëria shqiptare mendoj se është jo vetëm e dhunshme, por mbi të gjitha një shoqëri aspak tolerante. Për ta vërtetuar këtë dua t’iu jap disa shembuj që për fatin tonë të keq janë shumë aktual në shoqërinë tonë:
1. Në Shqipëri, sot një i ri mund të vritet nga një injorant ç’njerëzor duke e akuzuar rëndomtë, se përse e shikon.
2. Në Shqipëri, mund të vdesësh, sepse pa qëllim dhe rastësisht i gërvisht makinën dikujt.
3. Në Shqipëri, mund të vdesësh, sepse ti po udhëton me makinë dhe shikon para teje se dy makina të tjera janë ndalur në mesin e rrugës për të bërë muhabet për shtatë palë qejfe, duke shkelur çdo lloj rregullore të qarkullimit rrugor. Po t’iu kërkosh me të drejtë që të të hapin rrugën, ata të përgjigjen me breshëri armësh, duke të thënë se kush je ti që na kërkon një gjë të tillë.
4. Në Shqipëri, mund të humbësh jetën, sepse ti kalon në vijat e bardha të rrugës, dhe një rrugaç me makinë luksoze pa respektuar normat e shpejtësisë të asfalton në rrugë pa e pasur problem aspak dhe pa u shqetësuar për askënd.
5. Mund të rrezikosh jetën, sepse pa dashje, duke ecur rrugës prek në shpatull ndonjë person tjetër dhe ti i thua më fal, kurse ai të përgjigjet si një kafshë e vërtetë duke të thënë se: kush je t’i që më kërkon të falur.
Vrasja e katër policëve, të cilët ishin djem nënash, që luftuan kundër së keqes, na shqetëson të gjithëve duke na treguar se sa larg botës së civilizuar jemi. Mendoj se ka ardhur momenti që këtyre fenomeneve t’iu përgjigjemi të gjithë së bashku. Duhet të krijojmë organizata jo qeveritare, të cilat duhet të paraqesin programe dhe të veprojnë në terren që brezat e rinj të mos edukohen me ligjin e xhunglës, por të ushqehen me normat e qytetarisë si dhe të respektojnë ligjin.
Duhet ta pranojmë të gjithë se jemi një shoqëri e dhunshme dhe për të mos qenë të tillë duhet të forcojmë fortë ligjin si edhe ata që e zbatojnë atë. Mendoj, se ligji duhet të jetë i pamëshirshëm përballë çdo lloj formë kafshërore dhe ç’njerëzore, sepse vetëm në këtë mënyrë mund të jemi të sigurt. Për ta realizuar këtë shteti dhe institucionet e tij duhet të bashkëpunojnë ngushtë edhe me shoqërinë civile.

Saturday, August 1, 2009

PLATFORMA E KOHËS


Botuar me date 3 dhe 6 shtator
Gazeta "BOTA SOT"

Organizata shqiptare
“Gjenerata Re Shqiptare”
gjeneratareshqiptare@gmail.com
PLATFORMA E KOHËS
“Të guxojmë për të ardhmen”

Lëvizjet sociale, janë konsideruar forma të veçanta të organizimit politik, përkrah partive dhe grupeve të presionit, përderisa shprehja e një aksioni kolektiv me vetëdije ka ndërmend të rithemeloj mbi baza etike, shoqërinë përmes formave të solidaritetit social.
Organizata shqiptare, “Gjenerata Re Shqiptare”, është një lëvizje sociale që ka lindur nga shoqëria civile, është rritur në labirintet e sferës sociale dhe për të përkrahur më së miri interesat e qytetarëve si brenda në Shqipëri edhe jashtë, në Diasporë.

Duam t’u tregojmë një histori shumë të bukur, reale, të prekshme dhe të mbushur me plot emocione, ëndrra, sakrifica dhe shumë përkushtim. Kjo është historia e disa qindrave/mijërave studentëve shqiptarë, që kanë kaluar detin, kanë lënë familjet e tyre dhe vendin e tyre për të marrë rrugën e gjatë të formimit universitar, që të pajisen në kulturën perëndimore, të themeluar mbi vlerat e demokracisë, me perspektivën për të siguruar një të ardhme më të mirë për vetën e tyre si individ, për familjet e tyre, për vendin e tyre, si qytetarë dhe bashkëkombës të tij.
Shumë të rinj vijnë nga Shqipëria për të studiuar në Itali, sepse kanë ndjekur programet televizive italiane, sepse duan kulturën italiane, sepse gjatë formimit shkollor të ulët dhe të mesëm kanë mësuar se Italia është një vend demokratik, ku ëndrrat bëhen realitet.
Sipas disa të dhënave jo zyrtare në Itali studiojnë rreth 12.000 studentë shqiptarë, ku 400 prej tyre kanë zgjedhur pikërisht Universitetin e Xhenovës.
Studentët shqiptarë, që studiojnë në Itali, janë një burim shumë i madh intelektual jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për Italinë.
Historikisht Italia dhe Shqipëria kanë një miqësi tradicionale të gjatë në kuadrin e marrëdhënieve dy paleshe, por prania e një numri kaq të madh dhe të rëndësishëm studentësh shqiptarë do të kontribuoj në përforcimin e më tejshëm të urës së marrëdhënieve të mira mes dy vendeve.
Studentët shqiptarë, që studiojnë në universitete të ndryshme italiane, janë organizuar në organizata studentore për të qenë të përfaqësuar në mënyrë demokratike në mjedise universitare dhe shoqërore, si dhe për të mbrojtur të drejtat e tyre legjitime. Kështu, më 28 nëntor të 2003, një grup i sapoardhur studentësh me iniciativën e të riut Alban Daci, i regjistruar asokohe në vit të parë në Shkenca Ndërkombëtare dhe Diplomatike, vendosën të themelojnë organizatën shqiptare “Gjenerata Re Shqiptare”. Vendosën ta quajnë kështu, sepse janë të rinj dhe nuk kanë aspak të bëjnë me të kaluarën e trishtueshme, por aspirojnë për integrimin e plotë të shoqërisë shqiptare në shoqëritë e tjera demokratike të botës.
“Gjenerata Re Shqiptare” ka qenë ndër të parat organizata që ka ngritur zërin kundër paragjykimeve të padrejta, që prej kohësh godisnin shqiptarët rezidentë në Itali. Organizata jonë ka organizuar takime, bashkëpunime, kërkime shkencore, kontakte me shtypin, aktivitete kulturore, si për shembull festa e “28 nëntorit” është organizuar për herë të parë në Xhenova brenda mjediseve të Fakultetit të Letërsisë dhe kishte objekt shkëmbimin ndërkulturor mes studentëve shqiptarë, italianë dhe erasmus (studentë nga të gjithë universitet evropiane që bëjnë pjesë në programin e ashtuquajtur erasmus, i cili ka për qëllim shkëmbimin e kulturave, ideve dhe njohurive).
Atë ditë, ishte bukur të shikoje se të gjithë komunikonin me një gjuhë të përbashkët, atë të kulturës, vëllazërisë dhe miqësisë mes popujve, ishte bukur të shikoje që studentët spanjoll mundoheshin të kërcenin vallet tradicionale shqiptare, ishte emocionuese të shikoje, që edhe pse nuk dinin shqip, studentët italianë përpiqeshin të këndonin këngët shqiptare, duke ndjekur ritmin e muzikës, ishte e paharrueshme të dëgjoje pjesëmarrësit, kur shpreheshin se “keni një muzikë të mrekullueshme”, “një kulturë të pasur dhe një gjuhë të ëmbël”.
Organizata “Gjenerata Re Shqiptare” për herë të parë në nivel kombëtar ka hartuar dhe ka paraqitur programin “Mirë se erdhët në Atdhe!” (Shteti shqiptar akoma nuk ka një program të tillë. Prandaj, do të ishte e drejtë dhe e domosdoshme që në linja kryesore të merrte për zbatim projektin e organizatës “Gjeneratës Re Shqiptare”) që ka si finalitet krijimin e oportuniteteve të drejta dhe të barabarta për të gjithë studentët shqiptarë, që pasi kryejnë studimet e larta jashtë vendit, të mund të kthehen në Shqipëri për të dhënë kontributin e tyre në procesin e integrimit të Shqipërisë në zonën euro-atlantike, përmes kompetencave të tyre intelektuale të grumbulluara në universitete, si dhe me eksperiencat e tyre jetësore të jetuara në shoqëritë demokratike perëndimore.
Ky projekt duhet vlerësuar me nota të larta pozitive dhe nga shteti italian, sepse studentët shqiptarë, që vendosin të kthehen në Shqipëri, janë miqtë e rinj të Italisë, të aftë për të prezantuar kulturën dhe modelin e shoqërisë italiane.
“Gjenerata Re Shqiptare”, ka vendosur mjaft raporte institucionale, si: marrëveshja që ka bërë me Universitetin e Xhenovës (kryesisht me Fakultetin e Drejtësisë dhe atë të Shkencave Politike) për realizimin dhe njohjen e stage-ve të studentëve shqiptarë.
Nga 2003 deri sot kanë kaluar 6 vjet dhe të gjithë ne, themeluesit e “Gjeneratës Re Shqiptare”, jemi rritur, jemi më të pjekur, më të fortë, më largpamës. Shumë nga ne janë diplomuar dhe të tjerët janë në pritje. Tani, falë punës, përpjekjeve tona, vullnetit dhe vendosmërisë tonë, “Gjenerata Re Shqiptare” është e respektuar për rolin që ka luajtur, është e nderuar për historinë që ka ndërtuar, është e domosdoshme për misionin që mbart në supe. Ajo, tashmë, është shumë e pranishme edhe në botën e pafundme të komunikacionit modern, duke pasur në rrjetin e internetit, faqen e saj zyrtare www.studenti.forum-2007.com, me mbi 1500 anëtarë (të gjithë kanë mbaruar ose vazhdojnë studimet universitare dhe pasuniversitare në universitet më të prestigjioze perëndimore), me plotë rubrika të pasura, ku publikohen materiale të karakterit akademik, kulturor, aktualitete dhe informacione mbi Shqipërinë, Italinë dhe për gjithçka që ndodh në botë.
Italia është një vend i mrekullueshëm, ku kemi jetuar rininë tonë, e respektojmë për mikpritjen dhe ndihmën që na ka ofruar dhe për këtë e falënderojmë, por ne kemi dhe një dashuri të madhe dhe të pafundme për vendin tonë që fizikisht ndodhet larg, por shpirtërisht dhe mendërisht qëndron në zemrat tona.
Ne, jemi krenar që jemi shqiptarë, sepse kemi një histori të madhe; jemi një ndër popujt më të lashtë në Ballkan dhe në Evropë, por jemi dhe të vetëdijshëm për të respektuar popujt e tjerë, duke krijuar marrëdhënie vëllazërore dhe miqësie.
Vlera me të cilat identifikohet “Gjenerata Re Shqiptare” janë: dinjiteti i personit, liria dhe përgjegjësia, drejtësia, legaliteti, solidariteti dhe susidarieteti. Këto janë vlerat e mëdha të demokracive perëndimore, të themeluara mbi pluralizmin demokratik, mbi shtetin e së drejtës, mbi jo diskriminimin, mbi tolerancën, mbi pronën private, mbi ekonominë sociale të tregut.
Shqipëria, tashmë, falë punës që ka bërë maxhoranca aktuale e ideuar, drejtuar dhe menaxhuar nga Partia Demokratike me në krye liderin e saj historik, prof. Dr. Sali Berisha, nga një vend i vogël, është kthyer në një zonjë të vërtetë që jo vetëm në muajin prill u bë anëtare me drejta të plota në NATO, por falë diplomacisë koherente, vigjilente dhe këmbëngulëse që ka realizuar në ambientet e salloneve të diplomacisë ndërkombëtare, ka arritur të mbroj me dinjitet dhe me sukses interesat tona kombëtare, duke dhënë kontributin e saj të çmuar dhe të domosdoshëm për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, si dhe për të qenë një faktor stabiliteti dhe prosperiteti për të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.
Ne, organizata “Gjenerata Re Shqiptare” që jemi lindur në vendin tonë, Shqipëri, por që jemi burrëruar, shkolluar në Perëndim, në këto momente mjaft të rëndësishme për vendin, ku shpresat dhe aspiratat tona janë për të vazhduar ndryshimin evropian në të mirë të qytetarëve, kemi vendosur të paraqesim vizionin tonë si një botë akademike për të dhënë kontributin tonë, që shpresa të luftoj dëshpërimin, guximi të sfidoj frikën dhe të vazhdoj rruga e integrimit në zonën euro-atlantike për të treguar se ne, nuk jemi sinonimi i kaosit dhe krizës me të cilën personifikohet opozita aktuale, por jemi rinia shqiptare që duam rrugë moderne dhe me standarde bashkëkohore që shqiptarët të mos kenë më barrikada mes tyre, por të komunikojnë, të shkëmbejnë dhe përforcojnë lidhjet e tyre historike dhe kombëtare, si dhe të jenë në marrëdhënie miqësore me fqinjët dhe popujt e tjerë.
Ne, “Gjenerata Re Shqiptare”, vijmë nga bota akademike, nga shoqëria civile dhe do të përfaqësojmë interesat e qytetarëve shqiptarë në të gjitha nivelet e pjesëmarrjes politike deri në nivelet më të larta të pushtetit drejtues.
Ne, do të punojmë gjithmonë me principin se shteti dhe institucionet politike duhet të jenë në shërbim të qytetarëve duke i udhëhequr ata në rrugën e drejtë, atë të zhvillimit, sigurisë, prosperitetit, lumturisë dhe shpresës. Ne mendojmë se politika duhet të jetë në shërbim të qytetarit dhe jo qytetari në shërbim të politikës, politika duhet të themelohet mbi vlera dhe jo mbi interesa.
Ne besojmë se: politika duhet të mbështes jetën dhe aktivitet e personave, familjeve, komuniteteve ndërmjetësuese dhe jo t’i shkatërroj dhe t’i gllabëroj.
Ne besojmë që shoqëria dhe shteti duhet të jenë në shërbim të personave dhe të mirës së përbashkët. Personat dhe komunitetet duhet të kenë të drejtën të realizojnë atë që mundin falë iniciativave të tyre. Pra, atë që organizatat e përmasave më të vogla nuk mund ta realizojnë duhet të besohen tek organizatat e nivelit më lartë: enteve lokale, Rretheve, Shtetit dhe organizatave mbishtetërore. Susidarieteti është formula më e mirë dhe më efikase që garanton funksionim e këtij mekanizmi shumë të rëndësishëm.
Ne, “Gjenerata Re Shqiptare”, mendojmë se: individi- me vlerat e tij dhe me principet, me moralin dhe me arsyen për të ekzistuar dhe t’u përmisuar-është principi dhe përfundimi i çdo komuniteti politik, i vetmi burim i legjitimitetit të tij.
Ne, “Gjenerata Re Shqiptare” duam: një shoqëri që kujdesët për më të varfrit dhe më të dobëtit. Nuk duam një shoqëri të ndarë mes më të pasurve dhe më të varfërve, mes të fortëve dhe më të dobëtëve. Ne, duam një shoqëri, ku të gjithë të gëzojnë një nivel jetese të përshtatshme. Besojmë se është detyrë themelore, si për shoqërinë ashtu edhe për Shtetin, të ndihmoj ato që nuk arrijnë këtë objektiv.
Pa ligje dhe pa rregulla nuk mund të ketë liri. “Gjenerata Re Shqiptare” beson se: liria e vërtetë është autonomia e përbashkët me përgjegjësi, liria e vërtetë bën çdo person të përgjegjshëm për aksionet në marrëveshje pikërisht me koshencën e tij përballë komunitetit, ku bën pjesë dhe për brezat e të ardhmes.
Ne, organizata “Gjenerata Re Shqiptare”, vendosëm të bëhemi aktiv në shoqërinë shqiptare, sepse kemi mënyrën tonë për të imagjinuar. Ne besojmë se nuk mjafton të mbash/kesh një kundërshtim në nivelin e të menduarit.
Nuk mjafton të jesh vetëm kritik, në radhë të parë duhet të jemi aktiv, të reagojmë, kjo është ajo që bën diferencën sot në sferën sociale. Të kesh thjeshtë një mendim kritik, por të mos jesh kritik në praktik dhe në të jetuarin e përditshëm, pra të mos kesh kapacitetin për të transformuar zemërimin e vërtetë - në vendin e punës tënde, në familjen tënde, në ambientin tënd- është kjo që bën diferencën për të ndryshuar gjërat.
Të gjithë ne, të rinjtë shqiptarë, kemi energji dhe forcë për të dhënë kontributin tonë në realizimin e evolucionit social, që Partia Demokratike nisi në fillim të viteve 90, atëherë, kur shpresa dhe zhgënjimi ecnin paralel me njëra-tjetrën.
Ne duhet të japim kontributin tonë, që ky evolucion social të ndodh në të gjitha fushat e jetës së përditshme; në punën që dikush bën, në profesionin që dikush ushtron, në marrëdhëniet ndërpersonale dhe publike që dikush ndërton, në marrëdhëniet e barabarta dhe reciproke mashkull-femër (rëndësia për të kaluar maskilizmin, paternalizmin etj).
Gjithashtu, ne, “Gjenerata Re Shqiptare”, përderisa jemi një forcë e re në moshë, mendime dhe në energji, si dhe duke njohur mirë situatën dhe nivelin e punësimit të të rinjve në vend, me anën e kësaj platforme duam të paraqesim disa pika në lidhje me këtë çështje, si më poshtë:
1. Të gjithë të rinjve duhet t’iu ofrohen oportunitete formuese, kualifikime, punësime ose Tirocinio-Stage (është formë punësimi dhe formimi, që zakonisht realizohet gjatë periudhës së studimeve të larta, ku universitet sipas programeve të studimeve realizojnë marrëveshje me institucione private dhe publike, që çdo student për një periudhë të caktuar të konvaliduar me kreditë formuese universitare mund të marrin eksperienca të drejtpërdrejta në sektor të ndryshëm punësimi). Universitetet shqiptare, deri tani, nuk kanë bërë asgjë në lidhje me këto çështje. Ne jemi të sigurt se universitet shqiptare kanë burime të mjaftueshme njerëzore për të realizuar një seri marrëveshjes si me institucionet publike dhe shtetërore, ku mund të dërgojnë studentët për të bërë praktika të drejtpërdrejta punësimi, që duhet të jetë pjesë e programit universitar (Tirocinio-Stage ose si aktivitete të tjera të konvaliduar me kreditë formues). Në Shqipëri, tashmë, ka një numër të konsideruar sipërmarrjes private që janë të gatshme të thithin në këtë formë intelektin shqiptar për t’i kthyer më vonë me kontrata të rregullta punësimi;
2. Për personat që kanë periudha më të gjata papunësie duhet t’iu ofrohet mundësia e një fillimi të ri, më në veçanti përmes një formimi vazhdues dhe një orientim në materien e karrierës në mënyrë që atyre t’iu rikrijohet mundësia për tu rikthyer në tregun e punës;
3. Personave që kanë një periudhë të paktën 5 vjeçare ose më të madhe, duhet t’u jepet mundësia për t’iu rikualifikuar sipas ofertave të kohës të punës, përmes masterave të shkurtër pa pagesë ose kurseve teorike dhe praktike;
4. Duhet të zvogëlohet taksa e braktisjes së shkollimit dhe duhet të përmirësohet sistemi ekzistues i sipërmarrjes përmes programeve të realizuar nga OJQ-të e specializuara në sektor dhe nga institucionet shtetërore.
Këto pika mund të përmbushen vetëm në se bashkëpunojnë fortë mbi bazën e interesave të përbashkëta organizatat e punësimit dhe ato të marrjes në punë (kryesisht sipërmarrjet e vogla, të mesme dhe të mëdha private) për të rritur numrin e Tirocinio-iove, mundësinë e rikualifikimeve, të përfitimit të kompetencave specifike.
Gjithashtu, tashmë, Shqipëria është bërë pjesë e sistemit Erasmus, por kjo nuk mjafton, sepse çdo fakultet i universiteteve shqiptare duhet të fillojë marrëveshjet bilaterale, unilaterale me fakultet e universiteteve evropiane. Tashmë, dy programet e rëndësishme të Bashkimit Evropian, Socrates dhe Leonardo da Vinçi, kanë promovuar me efikasitet një dimension ndërkombëtar në universitete dhe në shkollat e vendeve anëtare dhe për vendet kandidate në Bashkimin Evropian. Kualifikimet, si kompetencat linguistike dhe eksperiencat e punës në vendet e tjera, janë vitale për të ardhmen. Masat e Bashkimit Evropian janë ndërmarr për të hapur oportunitetet e sipërmarrjes për të gjithë, në Atdhe dhe jashtë, përmes partnershipit, sistemit të shkëmbimit dhe eliminimit të pengesave burokratike, që pengojnë njohjen e kualifikimeve të vendeve të tjera.
Sipas statistikave zyrtare më shumë se një milion persona kanë përfituar nga programet e promovuar nga Bashkimi Evropian. Tashmë, statusi i Shqipërisë si vend kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian, i jep mundësi të plotë për t’u bërë anëtare e këtyre dy programeve për të realizuar eksperienca ndërkombëtare linguistike, studimore dhe punësimi.
Ne, “Gjenerata Re Shqiptare”, jemi për oportunitete të barabarta mes gruas dhe burrit në karrierë dhe në punësim, si dhe për integrimin e personave me aftësi të kufizuar motorike në tregun e punësimit. Kjo mund të realizohet si më poshtë:
1. Të ndërmerren masa për të siguruar që një numër i madh i grave të hyjë në tregun e punës dhe të kenë mundësi hyrje në të gjitha sektorët e punësimit;
2. Përmisimin e strukturave për mbrojtjen e fëmijëve dhe të asistencës së të moshuarve për të inkurajuar që gratë të qëndrojnë ose të hyjnë në tregun e punës;
3. Të hiqen në mënyrë progresive pengesat që vështirësojnë kthimin e grave dhe të burrave në punë pas një shkëputje;
4. Të konsakrohet një vëmendje e veçantë për vështirësitë që kanë takuar ose takojnë disabilit.
Ne, “Gjenerata Re Shqiptare”, jemi për mbrojtjen e të drejtave të punëtorëve si më poshtë:
Të rinjtë nuk duhet të punojnë para se të kenë mbushur 15 vjeç dhe nuk mund të bëjnë punë të jashtëzakonshme ( me orare të zgjatura) para moshës 18 vjeç;
1. Punëtorët duhet të disponojnë 11 orë pushimi nga njëra ditë pune tek tjetra (ka përjashtime për disa sjellje);
2. Duhet të ndërmerren masa specifike në lëndën e shëndetësisë dhe të sigurimeve shëndetësore.
Pra, së bashku duhet të punojmë për të thyer ato kategori dominimi, që të ushqejmë jetën tonë me liri, tolerancë, respekt, mirëqenie, prosperitet, dashuri, guxim, punë, dinjitet, barazi dhe lumturi.
Ju bëjmë thirrje të gjithë të rinjve që studiojnë, ose kanë mbaruar studimet universitare dhe pasuniversitare brenda dhe jashtë vendit dhe që besojmë në idetë dhe aksionet tona e që duan të japin kontributin e tyre për të punuar për të tashmen dhe për të guxuar për të ardhmen.


Alban Daci
KRYETAR