Monday, February 11, 2008

Mardheniet kauze dhe efekt ne politiken Shqiptare

Dott. Alban Daci

Duke ndjekur procesin zgjedhor mund te them se Shqiperia po shkon drejt demokracise.
Ne keto zgjedhje u vu re nje pjesmarrje e larte e popullsise. Kjo pjesmarrje mund te shpjegohet pikerishte nga mardhenia magjike qe politiloget e quajne kauze-efekt.
Kauza ishte :
Keq qeverisja e Partise Socialiste.Kjo Parti jo vetem qe nuk solli prosperitet ne vend por istaloj nje administrate burokratike, jo efikase dhe krijoj nje sistem korrupsioni me te sofistikuar ne Europe .
Partia Socialiste jo vetem qe nuk mbajti premtimet, por thelloj deri ne palce varferine e cila ka prekur te gjitha shtresat e shoqerise sone.
Efekti ishte:
Reformimi i Partise Demokratike si ne kuadrin e programit te saj social-ekonomik edhe ate inter-istitucional ne organizimin e saj strukturor. Duke u shendruar nje parti e hapur me shoqerine civile.Nje nga arrtitjet e kesaj force politke ishte mposhtja dhe mos njohja e "Ligjit te Hekurt te Oligarkise" qe pothuajse gjithmone ka qene baza e funksionimit tek partite shqiptare,por duke u kthyer ne nje force politike ku cdo kush mund te japin kontributin e tij ne te mire te vendit te tij Shqiperise.
Mendoj qe qeveria e re do te jete me shume nje qeveri teknike se sa nje qeveri partiake.
Them teknike, sepse rolin kryesore do ta luajne specialistet e fushave te ndryshme. Shqiperia ka nevoje per reforma si dhe per hapa te rendesishem qe te do te jene vendimtare per te.Pra, ka nevoje per nje "trust" te vertet qe ka nje vullnet dhe pergjegjesi per funksionin sublik qe mbart.
PD-ja me rifomimin e saj mendoj se eshte forca e vetme polike ne Shqiperi qe ka kapacitete per ta pasur kete "trust". Shihet qarte tek figurat e reja si ne moshe dhe ne mentalitet qe kane pranuar ti bashkangjiten kesaj force politike duke qene jo vetem amator por promovues te vertet te kesaj fitorje historike.
Fitorja e PD-se nuk eshte fitorja e nje force apo e nje kahu politike, por simbolizon fitoren e Demokracise formale dhe sostanziale.Mendoj keshtu pasi per vendet ne tranzicion eshte i domosdoshme Alternimi i pushtetit.
Merite e ketij Alternimi qe ne vetvete simbolizon nje ndryshim te madh i perket pikerishte popullit shqiptare, i cili edhe nje here dha virdiktin e tij duke mbrojtur vlerat e demokracise per te aspiruar ne Europen e Bashkuar si dhe ne NATO. Keto zjedhje treguan qe shoqeria shqiptare eshte plotesishte e amancipuar dhe e demokratizuar. Tani u takon te zgjedhurve qe ta rrespektojne kete virdikt si dhe te jene pergjegjes.