Tuesday, February 12, 2008

Fjalimi i z.Alban Daci


Ky fjalim eshte mbajtur nga Alban Daci ne Kongresin e Pare Boteror te Diaspores Shqiptare, qe u zhvillua ne Rimini


Pershendetje zonja dhe zoteri, motra dhe vellezer shqiptar. Falenderoj dott. Alban Kraja qe me dha mundesi te jem i pranishem ne kete evenimet te pare dhe unikal ne lloj e tij


Ne kete salle shikoj shume shqiptare qe fataliteti Histori i kane bere qe me dhimbje dhe mall te jene larg Shqiperise, por me deshiren e madhe per tu kthyer nje dite.Si pjese e diaspores shqiptare, ose me sakt si kryetar Gjenerates Re Shqiptare-Itali do te kisha kenaqesi te shprehja disa rreshta te cilat dalin nga thellesia e cdo shqiptare. Te Jesh Shqiptar Eshte Nje Nder, Ta Mbajme Kete Nder e Kemi Per Detyre Koherat jane duke u nderruar ne Ballkan dhe ne Europe.Nje brez tjeter eshte duke ardhur, me nje mendje me te kthjellet e nje shpirt me te pasur. Ende nuk kane fuqi ekonomike e politike, megjithate fryma e tyre ndjehet anekend: ne shkolla, ne auditore, ne familje, ne kafe ne internet. Eshte nje fryme re, qe kerkon nje ardhme te re te karakterizuara nga prosperiteti, integrimi dhe zhvillim ekonomike. Eshte pikerisht kjo fryme e re qe refuzon varferine si fatalitet e imoralitetin si kusht. Qe spraps kengen e kukuvajkave e profkat e rimohuesve. Qe natyrshem kerkon t’i kthej nderin e humbur vendit te vet. Gjenerata Re Shqiptare eshte nje shoqate e themeluar ne vitin 2002, me baze ne New York me deget e saja te shtrira ne pese kontinente. Gjthe bota e perjetoj permbysjen e sistemit komunist ne rrjedhen e ngjarjeve pas renies se “Perdes Se hekurt” Murit te Berlinit, ne fund te 1989-se. Ne shqiptaret jo vetem e perjetuam kete permbysje, por ishim protagonistet e ketij ndryshimi qe luftuam ne mer te demokrazise dhe vlerave humane. Gjenerata e Re Shqiptare eshte pjese e Gjenerate s Re Boterore me interesa te perbashketa si: demokrazia, paqja , prosperiteti qe kane si finalitet nje te ardhme te sigurt per te gjithe. E emertuam organizaten Gjenerata Re Shqiptare, sepse aspirojme dhe perpiqemi per integrimin e plote te shoqerise shqiptare ne shoqerite e civilizuara boterore. Gjithashtu jemi te vetedijshem, se eshte e rendesishme qe shoqeria shqiptare te ngrej lart vlerat kulturore dhe parimet e shoqerise si nje shoqeri me prejardhje nga qyteterimi i mocem Ilir ( Ketu vlen te permendet se eshte civilizimi me i mocem ne Evrope): si dhe te perkrahe plotesisht qyteterimin e nje bote moderne Ne, Gjenerata Re Shqiptare jemi te vendosur per te mbrojtur interesin kombetar shqiptar ne marrveshje me parimet demokratike perendimore, te inkurajome vlerat e arsimit te larte, duke dhene eksperienzat tona per ta ngritur ne piedestalin e standarteve me te mira jo vetem ne Ballkan, por edhe me gjere.Ne duhet te bashkohemi duke perqendruar te gjitha energjite tona per te perballur njehere e mire problemet qe hasin shqiptaret si emigrinimn e paligjshem, punen e zeze qe kryejne shqiptaret brenda dhe jasht vendit, integrimin e Shqiperise ne institucionet euro-atlantike, korrupsionin zyrtar, papunesine, analfabetizmin dhe mungesen e perkujdesjes mjekesore. Te gjithe se bashku mund te kontribuojme per te nje Shqiperi te begate me shqiptar te lumtur Alban Daci, kryetar

Gjenerata Re Shqiptare
www.studenti.forum-2007.com