Saturday, July 13, 2013

Masakrat e serbeve ne vitin 1912 ne Prizren

Alban Daci

Qyteti dhe rrethinat e tij jane plot me komitaxhij dhe banda serbe, te cilat vrasin shqiptare pa gjyq dhe pa u bere asnje pyetje. Mjafton t'u zere syri ndonje shqiptar dhe e vrasin menjehere. Qyteti i ngjan mbreterise se vdekjes. Ata trokasin ne dyert e shtepive shqiptare, nxjerrin jashte burrat dhe i pushkatojne pa nje, pa dy; thjeshte se jane shqiptare. Per dite te tera nuk jepeshin as leje per te varrosur te vdekurit. 
Nje dite shkova per pune private te konaku serb te zyra e drejtesise dhe aty erdhi nje ushtar serb, qe kerkonte nje pale kepuce nga drejtori. Ushtari iu tha se nuk kishte kepuce dhe ky kerkoi qe te pakten t'i jepeshin sandale. Por iu tha perseri se as sandale nuk kishte. Ne kete cast hyne nje oficer. Nuk e di i cilit rang ishte, por vura re se koleget e trajtonin me respekt te madh. Kur te degjoi se per cfare flitej, iu kthye ushtarit dhe i thash: Perse e ul veten perpara drejtorit per nje pale kepuce? Shko merrja nje pale kepuce te mira shqiptarit te pare qe te shikosh. Vrite dhe merrja kepucet. Keshtu kam bere edhe une. Kepucet me qafa qe kam veshur jane te nje shqiptari qe une e vrava vetem per kete arsye. Duhet te kuptosh se plani yne eshte te asgjesojme shqiptaret. Keto jane rrefimet e bera asaj kohe nga Lazer Mjeda, Kryepeshkop i Shkupit. 
Pasi lexova kete pjese nga libri "Pavaresia" i gazetarit Ilir Ikonomi desha te bej ca reflektime me ditet e sotme. Flitet dhe u miratua ligji i amnistise ne Kosove. Me te vertete mund te kete nje amnisti me efekti juridike, por kurre nuk mund te kete amnisti morale dhe historike per ate qe kane bere serbet per shekuj kunder shqiptareve. 
Edhe Zoti do e kishte te veshtire ose te pamundur t'i amnistoi serbet per krimet e tyre. Aministia e vetme eshte, kur serbet do te heqin dore perfundimisht nga pretendimet e tyre te padrejta mbi shqiptaret dhe tokat e tyre. Gjithashtu ajo qe vihet re duke bere krahasime edhe me ngjarjet qe kane vazhduar pas 1912 mund te konkludojme se serbet jane nje popull barbar qe dhunen dhe krimin e kane gjenetike. Kjo eshte nje arsye me shume qe shqiptaret te mos besojne se me kete amnisti kane mbaruar problemet dhe telashet e tyre. Serbet jane si gjarperinjte qe ne dimer flejne gjume e mezi presin te dale vera e te vazhdojne gjuetine e tyre. Kennedy thote mos u hakmerr ndaj kundershtareve, por mos harro fytyrat e tyre. Kjo vlen edhe per ne shqiptare. Nuk duhet ta harrojme kurre ate qe na kane bere padrejtesisht serbet. Nese ne harrojme dhe nuk bejme kujdes, histori te tilla mund te perseriten sic ka ndodhur deri me sot.