Friday, November 29, 2013

Nevoja urgjente per reformen ne Drejtesi.


Nevoja urgjente per reformen ne Drejtesi. 


Ja disa propozime:- Te behet nje reforme per te nxjerre ne pension te parakohshem te gjithe ata qe kane qene gjykates dhe prokuror qe ne kohen e Regjimit.-Tu jepet nje mundesi e dyte rikualifimi per te gjithe ata qe kane mbaruar gjashte mujorin e plepave dhe vazhdojne te ushtrojne profesionin e gjykatesit dhe prokurorit. Rikualifikim nenkupton regjistrimi ne Drejtesi dhe dhenie provimesh shtese dhe ne fund nje provim final. Nese nuk ndjekin kete perkors te pushohen nga puna dhe tu hiqet e drejta e profesonit.

- Te rriten fondet per avokatet e zyre publike. Pra, te rriten pagesat per te gjithe avokatet qe paguhen nga shteti. Kjo shmang korrupsionin si dhe u jep mundesi te gjithe qytetareve te perfaqesohen e te mbrohen nga nje avokat. Deri tani kane mundesi te kene avokat e te mbrohen vetem ata qe kane para. Kjo ka bere qe e drejta te jete vetem per te fortin dhe pasurin.

- Prokuroret te jene me rrotacion te domosdoshem. Ne cdo dy vjen te transferohen ne rrethe te ndryshme. Si per cdo vjet duhet te deklarojne pasurine dhe te raportojne punen e bere. Pra, numrin e dosjeve te hartuara. Per kete arsye nga prokuroria e pergjithshme duhet te krijohet nje komision i mbrendshem ad hoc per te analizuar punen e prokurorve.

- Tre te vendosen pak a shume cmime standarte per sherbimet e ofruara nga avokatet. Kjo shmang korrupsionin. Pra lista e cmimeve te jete publike ne zyre dhe te behen fatura per cdo pagese ose sherbim te ofruar. Mungesa e faturave dhe shpjegimi i te ardhurave vjetore te jete arsye per ti hequr te drejten e profesonit si dhe te gjobitet me leke per mungese transparence.

-Te rriten rrogat per administraten ne sistemin e drejtesise si dhe te aplikohen masa ligjore ne rast te abuzimit me detyren

- Ashtu si eshte ligji qe denon edhe prostituten edhe klientin. Edhe ne drejtesi duhet te denohet me gjobe dhe me burg edhe qytetaret qe tenton t'i ofroje leke ne menyre jo ligjore nje prokurori ose gjykatesi

- Te krijohen komisione te posacme ad hoc per te kontrolluar punen e zhvilluar nga gjykatet e rretheve

- Reformim i thelle dhe rrenjesor i gjykatesve, prokurorve dhe adminsitrates ne gjykatat e rretheve.

- Gjithashtu te futet klauzola e ndeshkueshmerise se gjykatesit dhe mundesia e shqyrtimit te vendimit te marr. Pra, nje lloj si mjeku qe mund te denohet per mos realizimin e detyres se tij si duhet ashtu duhet te ndodh edhe me gjykatesin. 

A. Daci