Saturday, November 2, 2013

Italianet emigrante ne Shqiperi?! Po shqiptaret ne Itali?

Alban Daci

Lexova nje artikull te publikuar tek gazeta italiane "La Repubblica", e cila thoshte se Italianet po shkojne ne Shqiperi si emigrate dhe kjo eshte nje arsye per te vertetuar faktin se "bota rrotullohet". Duhet te ndajme realitetin me iluzionet. Fatkeqesisht Shqiperia vazhdon ne menyre te deshperuar te prodhoje emigrante dhe kohet e fundit edhe azilante. Njerez, qe lene mbapra shpine, te afermit dhe nje nje mjerim te vertete ekonomik. Po te levizesh neper qytetet italiane shikon aq shume shqiptare rrugeve, kafeve dhe qendrave tregtare sa te krijohet ideja se ne Shqiperi nuk ka mbetur me asnje, ose paskemi qene aq shume sa kemi mbushur edhe boten me pranine tone. Aktualishte, Italia ashtu si pjesa tjeter e Europes po kalon nje krize te thelle ekonomike. Per kete arsye mijera qytetare kane humbur vende pune e shume sipermarrje kane shpallur falementimin. Rrezikut te krizez ekonomike nuk i jane shmangur vete italianet dhe jo me ata qe jane te huaja dhe qendrojne me leje qendrimi. Emigrantet shqiptare, po kalojne ndoshta perudhen me te veshtire ne keto 20 vite. Baret dhe sheshet ne Itali jane mbushur me shqiptare qe jane te papune dhe konsumojne ne menyre te deshperuar kohen. Shumica prejt tyre kane muaj qe nuk paguajne qirate e shtepive dhe nga momenti ne moment mund te perfundojne jashte e disa te tjere kane edhe familjen me vete e keshtu pergjegjesia shumifishohet. Kjo kategori e deshperuerish e emigranteve shqiptare qe per shkak te krizez kane humbur vendet e punes ose nuk po gjejne me pune ndodhen me te vertete ne udhekryq. Ne Italia nuk mund te qendrojne me e ne Shqiperi nuk kane si te kthehen, sepse gjithe investimet i kane bere per te jetuar ne Itali. Pastaj, ne Shqiperi as qe behet fjale per te gjetur pune. Kjo kategori e emigracionit shqiptar ndjehen totalisht te braktisur nga shteti shqiptari edhe pse kane kontribuar me depozitat e tyre te derguara ne Shqiperi per 20 vjet tranzicion. Edhe pse flitet se shteti shqiptar here pas here ka marre iniciativa per te ndihmuar emigrantet qe per nje arsye ose tjeter duan te riatdhesohen, ne te vertete nuk eshte asgje. Kjo ndoshta per faktin se shteti shqiptar eshte i dobet ne planin strukturor, institucional dhe per faktin se me projekte te tilla ka abuzime perderisa ne Shqiperi korrupsioni eshte ne nivele te larta. Duke qene se kjo eshte situata e emigranteve shqiptar atehere pse italianet shkojne ne Shqiperi? Se pari Italianet shkojne ne Shqiperi sepse atje gjejne nje terren te lire te krahut te punes, i cili eshte shume i ngjashem me periudhen e skalleverise. Shume aktivitete qe italianet qe kane hapur ne Shqiperi i trajtojne dhe i fshrytezojne punetoret shqiptar sikur te ishin skllevere. Ne Shqiperi nuk ka as sindakata e asnje kuader ligjor qe funksionon dhe mbron te drejtat e punetoreve ashtu sic ndodh ne Itali. Nje pjese tjeter e Italiane jane te pasur dhe kthehen ne Shqiperi sepse jeta eshte shume me e lire dhe pastaj italianet jane ne mode. Duhet te kemi parasysh se Shqiperia nuk eshte shume e ndryshme me Moldavine. Te jesh italian ne Tirane e te hiqesh se ke edhe pak para, do te thote te besh jete te ngjashme me sulltanet. Gjithashtu, shume italiane shkojne ne Shqiperi per te bere investime te cilat kane per qellim pastrim parash ose per tu shmangur taksave qe duhet te paguajne ne Itali. Pra, Italiane shkojne ne Shqiperi, sepse kjo e fundit eshte rrumpalle dhe italianeve u pelqen rrumpalliku.