Wednesday, November 27, 2013

Në këtë 101 vjetor, Ismail Qemalin apo Ramën?

Në këtë 101 vjetor, Ismail Qemalin apo Ramën?

Nesër shqiptarët në një situatë heshtje dhe vetmi do të festojnë 101 vjetorin e Pavarësisë.
101 vjet parë, njerëz me guxim, vizione  duke luftuar armiqtë nga të katër anët arritën ta bëjnë Shqipërinë të pavarur.
Nesër si kurrë më parë në këto 101 vjet, shqiptarët po përballen me një Qeveri, e cila nuk ka planifikuar asnjë manifestim, ceremoni përkujtimore për burrat që kanë derdhur gjakun për kombin.
Rama erdhi në fillim me një zhurmë të madhe për lartësuar figurën e Ismail Qemalit duke propozuar vendosjen e portretit të tij në çdo mjedis zyrtar. Siç duket ishte thjeshtë një demagogji e modelit komunist, sepse njëlloj si Enver Hoxha edhe Rama lartëson në aspektin figurativ figurën e Ismail Qemalit, por që në të vërtetë të gjitha aksionet qeveritare të ndërmarra janë kundër figurës, simbolikës dhe amanetit të Babai të Pavarësisë.
Të vlerësosh figurën e Ismail Qemalit është diçka shumë e mirë dhe nuk bën  gjë tjetër veçse se ke plotësuar një aksion të historisë.
Të përdorësh për politikë dhe demagogji komuniste misionin dhe figurën e Ismail Qemalit është puro një tradhti kombëtare dhe një cinizëm njerëzor.
Tashmë Rama ka më shumë se katër muaj në pushtet dhe realisht nuk po bën asgjë në drejtimin e çështjeve kombëtare dhe në drejtim të vlerësimeve të figurave dhe momenteve historike ashtu si duhen.
Rama në këto katër muaj po tregon se nuk ka linja dhe strategji të studiuara mirë në lidhje me çështjet kombëtare, historike dhe me identitetin kombëtar. Ai shumë herë të jep përshtypjen se nuk ka formim e duhur për të dhënë rezultate konkrete për çështje që kanë një rëndësi të madhe për më shumë se 100 vjet Pavarësi.
Nga Rama akoma nuk kemi marrë përgjigjet për çështjet që kanë mbi 100 vjet që diskutohen:
-          Cila është politika e Ramës dhe e qeverisë së tij për atë që quhet bashkimi i gjithë shqiptarëve? Ismail Qemali e shpalli  Shqipërinë e pavarur por e la amanet për të tjerët që ta bashkonin. Ç’po bën Qeveria Rama për përmbushjen e këtij amaneti? Marrvëshje me Dulen dhe miqësi me këdo.
-          Ismail Qemali krijoi një qeveri me njerëz të mëdhenj dhe të njohur ndërkombëtarisht. Po Rama çfarë qeverie ju dhuron shqiptarëve? Kush janë emrat e njerëzve që na qeverisin në vjetorin e 101 të Pavarësisë. Janë Samir Tahi, Erjon Veliaj, Naco, etj.
-          Modeli qeverisës i Ismail Qemalit ishte tipike perëndimor si në koncept ashtu edhe në veprim. Po Rama çfarë modeli po na ofron? Ndonjëherë jam i sigurt se as Rama vetë nuk e din se çfarë modeli ka dhe si duhet të jetë ai.
-          Principi bazë i Qeverisë të Ismail Qemalit ishte Demokracia. Ai në çdo moment shprehej se Shqipëria duhet të jetë e pavarur, e bashkume dhe demokratike. Çfarë ka bërë Rama për plotësimin e kësaj triade. Ndoshta Rama ka në mëndje triadën: bolshevizëm revizionar, internacionalizëm socialist dhe vëllazëri me këdo.
-          Ismail Qemali që nga shpallja e Pavarësisë i kishte sytë nga Isa Boletini dhe vëllezërit e tjerë Kosovar. Po Rama nga i ka sytë? Kjo dihet tashmë! Ai i ka nga Pasok, Dule dhe të gjithë të tjerët që gjithmonë kanë thënë se nuk ka shqiptar, por ka turq, serb e grek.
-          Ismail Qemali njihte shumë mirë çështjet ndërkombëtare dhe njihej si një njeri me profil të lartë diplomatik. Disa herë autoritetet diplomatike austro-hungareze në Shqipëri i shkruajnë se Perandoria e saj duhet të bëj kujdes nga ky plaku shqiptar. Po Rama sa i njeh çështjet ndërkombëtare? U pa tek traktativat për armët kimike me USA, të cilat dështuan për shkak të mungesës së profesionalizmit të Ramës. Ai mendoi të bëj dhelpër, por pa qenë luan.

-          Në kohën e Ismail Qemalit shqiptarët edhe pse ishin të rrethuar nga të katër anët më armiq, ishin më të lumtur dhe optimist, sepse mendonin se sapo kishte filluar e ardhmja. Por me Ramën si ndjehen shqiptarët? Në një dëshpërim të thellë, sepse tashmë janë të bindur se ato kanë vdekur akoma pa rilindur.