Thursday, November 14, 2013

Politizim apo jo i armeve kimike?!


Permasat e protestave kunder armeve kimike po behen e gjithnje masive. Keto protesta po kthehen ne nje revolucion te vertete per formen e reagimit social ne Shqiperi. Sot pati dy nderhyrje. Njera ishte e Ilir Metes, Kryetar i Parlamentit para turmes te mbledhur tek Parlamenti dhe tjetra ishte e ish Kryeministrit Berisha dhe Kryetarit te Bashkise se Tiranes z. Basha tek turma e protestuesve e mbledhur par Kryeministrise. Duhet te kuptojme se se dalja e Jetes eshte sipas ligjit shkak pasoje. Kjo nenkupton se po te mos ishte kaq masiv reagimi i qytetareve kunder armeve kimike, Meta as qe do e vriste mendjen dhe as nuk do e merrte mundimin t'i takonte protestuesit. Por masiviteti i protesuesve ka zgjuar instiktin prgmatiste qe karakterizon Meten. Dalja e ketij te fundit sot ne proteste na rikujton daljen e Gjinushit ne rolin e Ministrit te Arsimit per te takuar studentet ne portestat e Dhjetorit. Gjinushi asaj kohe nuk u fut ne turme derisa i siguruan ca drasa qe te mos beheshin kepucet pise. Ndersa dalje e Berishes me takuar studentet qe protestonin para Kryeministrise eshte e ngjashme me daljen e tij ne qytetin Studenti ne protestat e Dhjetorit. Ne momentin qe doli Berisha me Bashen sot para Kryeminsitrise per te mbeshtetur te rinjte protestues, nuk munguan edhe raste provakative qe nuk kerkonin politizimin e protestes. Se pari, ceshtje te kesaj permase nuk mund te kene zgjidhje nese nuk perfshihet edhe politika. Opozita aktuale ka ndihmuar qe sensibilizimi dhe jehona e kesaj proteste te jete maksimale. Gjithashtu, po fale kesaj Opozite, kjo ceshtje eshte tashme nderkombetarezuar. Nuk duhet te harrojme nderhyrjen spektakolare te z. Basha para Parlamentit Europian. Se dyti, kjo proteste duhet te kaloj ne kerkea politike. Duhet te kerkohet doreheja e z. Rama, sepse ky i fundit ka vepruar ne menyre antidemomratike e antikushtetuese ne lidhje me gjithe procesin e ceshtjes se armeve kimike. Sjellja e tij ka qene prej njr diktatori qe nuk perfill as per opinionin qytetare e as interesin e perbashket qytetare. Se treti, kjo ceshtje eshte politike dhe kerkon angazhimin e plote te Opozites duke qene se ka ne dore forcen e Parlamentit. Opozita duhet te krijoi nje Komision hetimi, ku te hetohen te gjitha diskutimet e fshehura dhe te behet publike pozicioni qe ka mbajtur qeveria shqiptare gjate gjithe procesit te negocionimit. Jam i sigurt se nje komisioni hetimor efikas do te zbulonte nje skandal te ngjashem me Watergate. Gjithashtu, Opozita duhet te kerkoi ne interpelance urgjence ne Parlament Kryministrin Rama.