Saturday, August 24, 2013

Marredheniet shqiptaro-greke

Alban Daci

Marredheniet mes ketyre dy vendeve duke pasur parasysh optiken e euro-atlantike duhet te jene ne nivele koorporuese por te barabarta dhe reciproke. Por, para se te ndodh kjo duhet te ndodhin disa gjera qe jane themelore ne marredheniet nderkombetare.

1. Heqja e Ligjit te Luftes nga pala greke e cila me kete ligj ne fuqi e konsideron de facto dhe de jure Shqiperine nje vend armike dhe nuk perjashton as konfrontimin frontal ushtark.

2. Largimi i Janullatusit dhe kthimi i Kishes Ortodokse shqiptare ne duart e po shqiptareve.

3. Heqja dore e Greqise nga pretendimet absurde ne lidhje me Jugun e Shqiperise

4. Mos nderhyrje e Greqise ne Punet e Brendshme te Shqiperise. Ky eshte nje parim baze i te Drejtes Nderkombetare.

5. Lehtesimi i procedurave per dhenien e neshtetesive te gjithe shqiptareve te emigruar ne Greqi qe kane plotesuar vitet dhe kane dhene kontribute te rendesishme per ekonomine greke.

6. Resptekimi i te drejtave nderkombetare te emigranteve shqiptare qe prej vitesh jetojne e punojne ne Greqi. Ketu duhet te perfshihet edhe nje skeme e vecante per kontributet shoqerore dhe pensionet.

7. Respektimi i Levizjes se Lire ne kufi nga pala greke duke mos krijuar pengesa artificiale per riathdhezimin e emigranteve shqiptare ne cdo kohe kur ato duan duke perfshire edhe rastin e festave apo te sezonit veror.

8. Mundesia reale per te hapur shkolla te gjuhes shqipe per te gjithe femijet e emigranteve shqiptare qe jetojne ne Greqi.

9. Bashkepunime reale e bilaterale ne fushen e turizmit dhe ne menaxhimin e perbashket te kufijve. Shume shpejt Shqiperia dhe Greqia per shkak edhe te konflikteve ne Lindjen e Mesme dhe ne Afriken Veriore do te perballen me fluske emigrantesh dhe refugjates e per kete arsye do te lind nevoja per platforma te perbashketa menaxhimi te situatave te emergjences dhe te kufijve.

10. Kontributi i dy vendeve per paqen dhe stabilitetin e Rajonit.