Friday, August 16, 2013

Ftesa e Bashës dhe Fronti Opozitar

Alban Daci

Si dje ashtu edhe sot Aleanca Kuq e Zi është de facto një forcë opozitare. Kjo për faktin se nuk është pjesë e asnjë marrëveshje politike me atë që sot quhet maxhoranca e re. Aleanca Kuq e Zi në aktivitetin e saj politik ka treguar se ka energji dhe shpirt shumë të fortë opozitar. Ndoshta ishte edhe dje e vetmja forcë opozitare.  Si duhet të lexohet ftesa e Bashës nga ana e AK?

1.       AK duhet të jetë e hapur kundrejt çdo ftese e cila në mënyrë institucionale e formale kërkon të ndërtojë frontin e përbashkët kundër një maxhorance thuajse absolute në Ekzekutiv dhe Legjislativ;

2.       AK akoma nuk ka një ftesë formale as nga Basha apo ndonjë subjekt tjetër opozitar. Në momentin që do të ketë një ftesë të tillë duhet ta analizojë me frymë pragmatiste, realiste si dhe në të mirë të shoqërisë;


3.       AK e ka detyrim moral dhe përgjegjësi në ndërtimin e një Opozite serioze. Vendi nuk mund të jetë pa Opozitë. De facto AK është në Opozitë, atëherë duhet të angazhohet që kjo Opozitë të jetë në lartësinë e duhur para një maxhorance, në terma politike, të frikshme;

4.       AK ka një elektorat të caktuar, i cili për nga formati është më energjiku, më i dituri e pse jo edhe me i pastëri në moral. AK duhet t’u garantojë atyre të drejtën e tyre për përfaqësim të fortë në sistemin politik dhe në të gjitha format e pushtetit;


5.       AK  e kushtëzonte bashkëpunimin me të Djathtën për shkak të liderit të saj z. Berisha. Sot nuk mund ta justifikojë më këtë mungesë bashkëpunimi përderisa janë krijuar realitete të reja;

6.       AK ka burimin njerëzor më të energjike, shumica e saj janë të rinj e të shkolluar që mund të sjellin eksperienca të reja e të rëndësishme përmes angazhimit të tyre në pushtetin vendor. Realiteti i pushtetit vendor është sot i tillë, sa ai është me njerëz që kanë formime të dobëta profesionale që nuk ju përgjigjen sfidave të kohës;


7.       Opozitë shqiptare i mungon një dyshe e fortë dhe bindëse për fitoret e së ardhmes ashtu siç është në kampin Pozitar, dyshja Rama-Meta. Unë, e shikoj mundësinë e bashkëpunimit të Bashës me Kreshnikun si një mundësi konkrete dhe hapjen e një epoke të re në gjithë të Djathtën dhe kthimit e besimit të të rinjve tek fronti opozitar;


8.       Fronti opozitar është e vetmja mundësi për të krijuar ekuilibrin e duhur politik në vend.