Thursday, January 23, 2014

PD duhet të deklarohet se nuk do qeverisë kurrë me LSI

Nga Roma  Alban Daci

  Partia Demokratike do e ketë shumë larg mbështetjen popullore nëse nuk ndërmerr disa hapa radikale;

 • - Hapjen e partise
  Hapje konkrete te PD pertej retorikes. Nje fushate e gjere per anetaresime dhe krijimi i institucioneve keshilluese me pjesmarrje nga shoqeria civile qe mund te japin nje kontribut te rendesishem per ceshtjet sociale e ekonomike.

  • -Rishqyrtimi i linjes se aleancave.
  •  Partia ne keto 22 vjet ka bere edhe aleanca te cilat nuk kane te bejne fare me misionin e vertete qe duhet te kete nje parti e djathte me principe demokratike e liberale. PD dhe ish kryetari i saj Berisha duhet te dalin publikisht dhe te thone se nuk do te bejne kurre asnje lloj kualicioni apo bashkepunimi me LSI dhe me parti puro te Majta. PD vazhdon te heshte ne lidhje me Ilir Meten dhe LSI me shpresen se nje dite ne te ardhmen mund te martohen edhe njehere ne nje martese politike-pushteti
  - Te bej idealizime dhe pastrim nga vetja per te pastruar me tej gjithe politiken
  PD dhe Berisha duhet te pranojne publikisht se edhe kane gabuar ne qeverisjen e fundit duke pasur njerez qe kane abuzuar me pushtet dhe kane tradhtuar idealet e PD. Nuk mund te kete ish zyrtare te PD qe levizin me super makina lluksose dhe ne jete kane bere vetem ministrin, asnje profesion tjeter dhe nuk kane trashguar asnje pasuri. PD duhet te distancohet publikisht nga keta persona dhe duhet t’i largoi edhe nga institucionet drejtuese. Personat qe duan te jene pjese e PD, duhet te jete njerez qe kane ideale te djathta dhe forcimin e PD e konsiderojne si misionin e vetem per te rikthyer idealet e djathta ne model qeverisje.
  -Te krijoi nje vizion me te vertete te ri
  PD duhet te krijoi vizion te ri, modern, demokratik dhe real per qeverisjen e vendit. Nuk mund te pranoj njerez sherlatan per ti kandidatuar per Parlamentin dhe komunat apo bashkite. Nuk mund te ecet me me idene e besnikerise partiatike, por duhet te analizohen kriteret e cdo kandidati ne sherbim me permbushjen e misionit qe duhet te kete cdo perfaqesues i cdo niveli qofte, si ne pushtetin qendror ashtu edhe ne ate lokal.
  -Rishqyrtim per ceshtjet e medha
  PD duhet te analizoi riqendrimin e saj per ceshtje te medha qe lidhen me pronen private, me ish te perndjekurit politik dhe me lloj e sistemit ekonomik qe duhet te kete Shqiperia. PD duhet te kete kurajo t’u kerkoje falje pronareve shqiptare qe nuk ua kthej pronen ashtu sic ishte zotuar ne ’92. PD duhet te rikthej idealin e vertete te Djathte i cili kohet e fundit ndoshta eshte ne dyshim per shkak te kualicioneve qe ne princip kane pasur stabilitetin politik. Duhet te kete nje ndarje te qarte mes te Majtes e te Djathtes, pasi eshte vete historia dhe filozofia politike qe i ndan.
  - Riorganizimin i strukturave
  Riorganizimi i strukturave ne gjithe territorin, te cilat nuk duhet te jene forume te mbyllura te kontrolluar e te marre peng nga njerez qe kane vite qe vetem perfitojne me logon e PD e nuk kane bere asgje qe ajo te jete fituese dhe koherente me proceset e kohes. Strukturat e PD duhet te jene forume te hapura per te gjithe qytetaret qe kane ideale te djathta ose i simpatizojne keto ideale.
  - Rinia forca motorrike
  Te rinjte shqiptare duhet te jete forca motorrike e PD. Te rinjte shqiptare mund te japin shume per PD, te Djathten e vete vendin, por ato duhet te mbeshteten e nuk duhet te perdoren. PD ka gjithe eksperiencen e duhur politike, burimet e duhura njerezore qe jete nje akademi politike qe prodhon elita te reja politike me nje nivel te larte perfaqesimi dhe vendimmarrje.
  -Vleresim e meritokraci
  Ky duhet te jete binomi i vleresimeve dhe i shperblimeve qe duhet te aplikohen si per dhenien e pergjegjesive ashtu edhe per marrjen e pergjegjesive. Rritja ne detyre duhet te konsiderohet si rritje pergjegjesie kundrejt partise e me shume perfaqesim per qytetaret.