Sunday, December 8, 2013

Ngjarjet e Dhjetorit mision i pa perfunduar

Protestat e Dhjetorit ishin nje arsye me shume qe Regjimi te binte, por jo vetem. Dhjetoristat kishin marre guxim dhe shprese nga ngjarjet qe po ndodhnin qe nga Lindja e deri tek Muri i Berlinit. Keta studente,  nje shtrese e priveligjuar ne ate kohe, sepse kishin fatin te ishin studente dhe jo cdo kush mund ta kishte ne ate kohe kete fat, por gjithashtu kishin fatin e madh te jetonin ne Tirane, ku mund te gjenin e te lexonin ndonje liber, apo reviste te ndaluar si dhe te degjonin gjithmone fshehurazi "rai uno", se "Zerin e Amerikes" qe ishin ne koherence te ngjarjeve qe po ndodhnin ne "Bllokun Sovietik". Megjithate, keta studente kishin edhe fatin se ne Tirane kishte ardhur nje brez i ri pedagogesh qe kishin pare "bote me sy" e nuk ishin dakord me regjimin e vjeteruar dhe te dale mode.
Lind pyetja: A do te kishte rene Regjimi edhe sikur studentet te mos kishin protestuar? Kjo eshte pyetja me e guxinshme qe studentet e Dhjetorit duhet t'i bejne vetes. Dhe pyetja e dyte po aq e rendesishme eshte se: A eshte pergjegjesh pikerisht ky brez perse shkuan gjerat keshtu ne keto 23 vjet? Dhe pyetja e trete eshte: A mendojne se brezi i Dhjetorit e ka kryer misionin e tij? Ne lidhje me pyetjen e pare mendoj se Regjimi praktikisht kishte rene si ne kuptimin ekonomike, ashtu ideologjik dhe elitar. Edhe nese nuk do te protestonin studentet, do te protestonin punetoret ashtu sic ka ndodhur me te vertete dhe Regjimi do te binte, sepse po mbahej me patarica. Vete Regjimi ne ate kohe te jepte pershtypjen se kerkone nje arsye per te justifikuar renien e tij. Persa i perket pyetjes se dyte, brezin e Dhjetorit akoma pa kaluar 10 vjecari i pare qe nga protestat, une i ndaj ne tre grupe: Grupi i pare, jane ata qe menjehere pas protestave me deshiren per te thelluar njohurite perfituan bursa studimesh u larguan jashte. Ky eshte modeli Selami. E verteta eshte se ato u ndjene te pafuqishem per te vazhduar ndryshimin dhe u larguan. Grupi i dyte, jane ata qe besuan deri ne fund tek idealet duke luftuar cdo dite. Ky eshte Azem Hajdari. Dhe grupi i trete, jane ata qe me origjine familjare kishin lidhje me Regjimin e ndryshuan lekure duke u bere pale me te kaluaren. Keto jane ata qe nuk dhane asnje kontribut dhe te tille jane: Ilir Meta, Pandeli Majko, Blendi Gonxhe e te tjere. Ndersa ne lidhje me pyetjen e trete a e kane kryer misionin e tyre. Pergjigjia qendron tek fakti se akoma jemi tranziocion. Pastaj kete e ka vertetuar vete Pandeli Majko duke deklaruar para ca ditesh tek "Zeri i Amerikes" se deshtua ne keto vite per te ndertuar Shtetin e se Drejtes.

A. DACI