Monday, December 23, 2013

Integrimi europian dhe Shqipëria

Alban Daci


Integrimi europian është një proces i gjatë i që nis menjëherë pas Luftës II Botërore e kishte për qëllim fillimisht mekanizmat e përbashkët te bashkëpunimit ekonomik mes vendeve europiane, të cilët duke pasur interesa të ndërsjella nuk do të mund të bënin luftëra së bashku ashtu siç kishin bërë në Luftën I e të II. Konkretisht u vendos të bashkëpunonin në shkëmbimet e Çelikut e Karbonit, dy të mira të domosdoshme që kishin çuar drejt Luftës së II Gjermaninë dhe Francën. Bashkimi i Europës fillon realisht në pjesën e dytë të vite 800, kur fillonin të qarkullonin idetë e paqes të realizuara përmes një paqeje universale duke përdorur modelin e federalizmit, i cili në fillim do të bashkonte të gjithë Kontinentin europian në Shtetet e Bashkuara të Europës dhe pastaj me qellim për të krijuar paqen universale duke krijuar shtetet e bashkuara botërore.
Shembuj e bashkimit të shteteve kanë qenë edhe më parë në histori, por në dallim me rastet e tjera precedente, bashkimi i Europës do të bëhej përmes paqes, dëshirës dhe interesave reciproke. Europa në një far mënyre për shkak edhe të efekteve të forta bipolare të Luftës së Ftohtë e ka ndryshuar disa herë formën e saj, por nuk ka ndaluar për asnjë sekondë procesin e integrimit.
Shqipëria pas Luftës se Ftohte dhe rënies së Murit të Berlinit u gjet e lirë dhe menjëherë kërkoi të bëhej pjesë e procese euro-atlantike duke kthyer kështu sytë e saj më në fund pas 500 vjet pushtim otoman nga Perëndimi. 
Lind pyetja: çfarë i ofron Shqipëria Europës? I ofron portën e rëndësishme të Jonit dhe Adriatiku. I ofron gjuhën e saj unike indoeuropiane. Moshën e saj me të re në Kontinent. Stabilitetin në Rajon dhe dëshirën për të vazhduar progresin për paqe më të avancuar. I ofron pasuri të shumta nëntokësore dhe mbi tokësore. Megjithatë, Shqipëria nuk mund të shkoi në Europë pa zgjidhur pozicionin e saj me fqinjët problematik si Serbia dhe Greqia.
Shqipëria duhet të jetë e qarte se me çfarë modeli e dëshire do të pranonte të bashkohej në Bruksel me Serbët e Grekët, kur këto të fundit vazhdojnë të mos heqin dorë nga politikat e tyre shoviniste si dhe Shqipëria duket sikur vazhdojë të jetë një pre e lehtë dhe e këndshme për këto dy vende. 
Gjithashtu, Shqipëria duhet të jetë e qartë se me çfarë modeli social, ekonomik e politik dëshiron të shkoi në Europë. 
Shqipëria duhet të luftojë kriminalitetin, korrupsionin galopant dhe duhet të forcoi respektimin e institucioneve. 
Pra, Shqipëria ka një rrugë të gjate për të bërë drejt Europës dhe kjo do të mbaroje shpejt trajektoren nëse politika shqiptare do të ketë vullnetin të ec shpejt dhe me hapa te kujdesshëm. 
Ndryshe Europa do të vazhdojë të ec shume shpejt e Shqipëia po ngadalë.