Sunday, September 29, 2013

Kujdes, nga euforia dhe tranzicioni


Deri diku, le te themi, se po ndodh nje tranzicion pushtetit nga ish qeveria Berisha ne nje qeveri te re Rama-Meta. Tashme, per hire te interesave, politizimit te shoqerise dhe presionit te pergjithshem, po harrohet faktin se kemi nje tranzicion te limituar pushteti, pasi Meta me shoke e tij nga ish Kryeminister eshte perseri bashke-Kryeminister me Ramen dhe kryetar Parlamenti. Por, tashme kjo po harrohet nga populli "qorr" dhe "shurdh", sepse tashme ky popull po mundohet te shfeh te kaluaren politike per nje vend pune, per nje asistence sociale apo per mos paguar ndonje taks. Nga ana tjeter kemi nje eufori te forte per te ndryshuar gjithcka, nga Rama, i cili nuk ka nje shumice absolute per ta bere nje gje te tille, duke ditur se de facto sbashkeqeveris me Meten e ketij te fundit nuk i zihet bese politikisht nese interesat i cenohen. Ky tranzicion i sforcuar i pushtetit po kriojon parajse per manovrat kriminale dhe per krimin e organizuar. Nuk flitet shume publikisht, por kohet e fundit ka nje bum investitoresh italian qe per shkak te krizes, ose te invazioneve fiskale, po tentojne te transferojne aktivitetet ekonomike ne Shqiperi. Problemi eshte se nuk e dime se cfare origjine kane keto investime e nese kane lidhje me mafien dhe krimin e organizuar. Mos ndoshta bashke me keto aktivitete po transferon parajsen e saj ne Shqiperi edhe Mafia? Cdo te thote kjo nese po ndodh me te vertete? Kush do te ishin pasojat per shoqerine dhe sigurine kombetare? Pertej euforise duhet te kete nje kujdes te madh e veprime te menjehersheme duke marre nen kontroll qeveria territorin, te cilin deri ne keto momente nuk e ka. Nuk ka kohe per te humbur me fjalime boshe e me punlicitete te natyren demagogjike. Duhet nje plan i menjehershem me masa konkrete per te nderhyre ne terren ne sektoret me te rendesishem.