Wednesday, September 18, 2013

Soft nacionalizmi i Ramës


Rama kundër çdo parashikimi ka krijuar një formë të re nacionalizmi, që unë ndoshta me të drejtë kam menduar ta quaj “soft nacionalizëm”. Kjo formë nacionalizmi rivlerëson mbi baza reale e historike dhe pa agresivitet identitetin kombëtar shqiptar dhe e vendos atë mbi themelet e shtetit duke e pasqyruar me iniciativa konkrete institucionale.

Rama po bën një kalim të kujdesshëm dhe të heshtur nga nacionalizmi doktrinal/teorik në një nacionalizëm soft shtetëror. Ky soft nacionalizëm është një formë perfekte për të prodhuar konsensus popullor pa shkaktuar urrejtje. 
Gjithashtu, me këtë formë nacionalizmi Rama mbush një boshllëk të krijuar gjatë këtyre viteve në nivelet më të larta politike e shtetërore. Ky soft nacionalizmi i Ramës duhet të përdoret si testim kombëtar (mes shqiptarëve) dhe ndërkombëtar (në raport me të tjerët) nëse janë pjekur rrethanat për të realizuar bashkimin e shqiptarëve. A.Daci