Friday, September 27, 2013

Dule, europianizem apo helenizem

Rilindja edhe pse ne fillim u duk sikur po na e mbushte mendjen me disa iniciativa fillestare qe i kam quajtur te tipit soft-nacionalizem me zgjedhjen e Dules ne pozicionin e nenkryetarit te Parlamentit rikthehen dilemat e vjetra te qelllimeve te helenizimit te Shqiperise permes influencave dhe qasjeve politiko-institucionale te kontrolluara nga Athina zyrtare.
Z. Dule nuk ploteson asnje kriter per te qene ne ate pozicion as ne kuptimin e votave dhe as te elektoratit qe e ka votuar. 

Atehere lind pyetje pse duhet t'i besohej nje pozicion i tille i nje? Disa mund ta lidhin me europianizimin perderisa ai, le te themi, shtiret se perfaqeson nje minoritet. Se pari, Duleme aktivitetin e tij politik ka shkelur disa here Kushtetuten e Republikes se Shqiperise si dhe ka kercenuar hapur sovranitetin e saj territorial. Se dyti, ky nuk eshte europinizem, por servilzem dhe vartesi politike e Shqiperise zyrtare tek Athina zyrtare. Se treti, guximi i Rilindjes se Rames per te bere nenkryetar te Parlamentit z. Dule, shuan njehere e mire shpresen e sapo lindur per nje Rilindje te re Kombetare dhe konfirmon faktin se Athina po kontrollon institucionet shqiptare me qellimin per t'i tjetersuar dhe per t'i shenderruar ne protektorat. A. Daci