Saturday, August 18, 2012

LSI, pas 2013 duhet të dal në Opozitë bashkë me PD


Alban Daci


Hyrja e LSI në koalicion qeverisës më PD pati komente të shumta dhe ç’është e vërteta në kuptimin ideologjik, politik dhe për shkak të stilit  politik që kishin bërë liderët kryesor të këtyre forcave, ku nuk kishin lënë gjë pa thënë kundër njeri-tjetrit, koalicioni i tyre ishte sa absurd aq edhe i turpshëm. Absurd, sepse si Ilir Meta ashtu edhe Sali Berisha kishin zgjedhur stilin e politikës së ujkut, të gladiatorit, ku kundërshtari nuk është i tillë  vetëm për programin dhe platformën dhe linjën politike, por është armik i përjetshëm, sepse është kundër meje. Gjithashtu, koalicioni i tyre u justifikua si koalicioni i integrimit. Në fakt ai rezultoi koalicioni i skandaleve, i korrupsionit dhe që kishte vetëm një qëllim të vetëm, mbajtjen e pushtetit me të gjitha privilegjet që rrjedhin prej tij, qoftë legjitime ashtu edhe ilegjitime.
Edhe pse ky koalicion ishte i turpshëm dhe absurd, ai vazhdoi të qëndroi në këmbë, sepse mes të dyja forcave politike që e drejtonin, qëndronte pushteti, i cili jo vetëm i ka lakmuar por edhe i ka joshur me të gjitha privilegjet e tij.  Komente dhe kuriozitete të shumta ka pasur nga politikanë, opinionistë dhe qytetarë, nëse lideri i LSI do të rikthehej përsëri në gjirin e PS, nëse do të rikthehej në koalicion me ketë forcë dhe nëse do e “tradhtonte” Berishën.
Mjaftoi ceremonia mortore të vetmit politikan shqiptar në kuptimin filozofik, Arbër Xhaferrit, që Ilir Meta dhe Edi Rama të ritakoheshin përsëri bashkë. Takimi i tyre u komentua pafundësisht në shtypin shqiptar.  Disa e cilësuan si takim kokë më kokë, disa të tjerë si takim të rastësishëm me praninë edhe të politikanëve të tjerë të PDSH. Kishte edhe nga ata  nostalgjikë, të cilët u gëzuar duke ribesuar, se Ilir Meta u rikthye përsëri tek e Majta.
Shumë shqiptarë ankohen dhe e kërkojnë rotacionin e pushteti. Rotacion do të thotë, që forcat politike, të cilat kanë qeverisur për një periudhë të caktuar, përmes votës së qytetarëve duhet të kalojnë në Opozitë. LSI është pjesë e qeverisjes bashkë me PD dhe kjo do të thotë, se të dyja këto forca politike pjesë e një periudhe bashkëqeverisje që më shumë ka njohur skandale, hapa mbrapa dhe dështime se sa suksese. Dështimi më i madhe i qeverisjes nga këto dy forca politike mbeten mos integrimi i Shqipërisë në BE dhe rritja e korrupsionit në të gjithë sektorët,.
LSI në mënyrë të theksuar ka krijuar kulturën e antikulturës së shtetit. LSI është forca politike që në mënyrë të theksuar dhe të dukshme krijoi dhe kultivoi ndjenjën e pandershmërisë kundrejt trupit social, res publikes, Kombit, Atdheut ose, le ta quajmë, si të duam. LSI është një ndër forcat politike në vend, e cila e goditi dhe e shkallmoj demokracinë shqiptarë në zemrën e saj. Zemra e demokracisë është e vërteta dhe legaliteti kundrejt institucioneve, përmes një ekuilibri transparent të realizuar mes trupit social, Kombi dhe Shteti (institucioneve që ai përmban).  Në Shqipëri, institucionet duket sikur kanë humbur legalitetin dhe transparencën kundrejt qytetarëve, sepse ato  janë kthyer në prona private të politikanëve që janë në Pozitë.
Liria që sot posedojnë qytetarët është një lloj “lirie skllavërore”, sepse ajo nuk ndjen interesin e të gjithëve duke respektuar të mirën e përbashkët, por lirinë ad libitum, sepse fsheh rregullat, injoron lirinë e tjerëve. Pra, është një Liri që gëzohet vetëm nga nja pakicë politikanësh, të cilët me egoizmat e tyre dhe me injorancën primitive i trajtojnë të gjithë qytetarët e tjerë sikur të ishin skllevër të komanduar dhe të rrethuar nga pushtete e akte jo legale e transparente.
Lirie e ç’thurur e Qeverisë aktuale është mbajtur në këmbë përmes një mekanizmi të mirëfilltë propagandistik, ku shumë media të rëndësishme në vend janë kthyer në tellallë që i shesin popullit dëngla dhe të pavërteta nga mëngjesi deri në darkë. Shkrimtari i famshëm Henry James në tregimet e tij të titulluara The Paper të publikuara në vitin 1903, ndër të tjera nënvizon: “Shtypi është qeni ruajtës i civilizimit kudër çdo forme të një pushteti të fortë dhe autoritar”.  Gjithë jemi dëshmitar të vidioklipit të famshëm të transmetuar nga FIKS FARE, ku një ministër i LSI dhe një ministër dhe zv/Kryministër i LSI po bënin hesape për “sukseset” personale.  Edhe pse ishte një video, që e panë mijëra shqiptarë dhe ku gjërat dukeshin qartazi, qeveria me një kontroll të jashtëzakonshëm të shumicës së medieve të shkruara dhe televizive në vend e propagandoi dhe e shiti sikur të ishte një montim dhe një fals keqdashës kundër qeverisë.
Sovraniteti i popullit dhe liria e shtypit janë dy gjëra simbitiotike dhe të pazëvendësueshme, arsyetonte Tocqueville. Nga Pozita aktuale, në të cilën është aktore e fuqishme edhe LSI, mund të themi, se e dyta është përdorur për të kërcënuar e sulmuar të parën në shërbim të qëllimeve jo transparente të një pakice pushtetarësh. Nuk duhet të harrojmë faktin, se marrëveshja e parë e Platformës Detare, e cila dështoi dhe zhvillimi i negociatave për realizimin e një marrëveshje të dytë me të njëjtën qëllime me të parën, por bëhen gjatë qeverisjes PD-LSI dhe është për t’u nënvizuar se protagonistë janë  dy ministra të jashtëm  që përfaqësojnë kuotat e kësaj të fundit.
Ky është rast flagrant i ad libitum, ku shumica në parlament, por jo në trupin social, përdorën shumicën e saj në formë arbitrare kundër Kombit, ose të qytetarëve. Gjithashtu, ky është rast tjetër, ku qeveria aktuale jo vetëm nuk ka legalitet, transparencë me trupin social, por përdor mediat  e kontrolluara për të realizuar lirin e saj të shfrenuar me qëllimin e vetëm, skllavërimin e shumicës qytetare.
Për këtë dhe për respektimin e rotacionit politik, si pjesë e një periudhe bashkëqeverisje me PD, LSI pas 2013 duhet të dal në Opozitë përmes votës së lirë të qytetarëve. Ajo as nuk mund të jetë, as nuk mund të pretendoi, edhe as nuk duhet t’i ofrohet ndonjë mundësi e re për ndonjë koalicion të ri qeverisës. Një koalicion i tillë, do të përkthehej një “pakt kundër djallit, por duke mbajtur brenda vampirin”.