Monday, August 6, 2012

Emigrantët janë të huaj në vendin e tyre për shkak të politikës së “vjetër”


Alban DACI

Për shkak të amullisë politike si dhe të periudhës së gjatë e tranzicionit që po kalon vendi ynë shumë të rinj po largohen nga Shqipëria, për një të ardhme më të mirë dhe më të sigurt.
Një numër i madhe i tyre kanë preferuar kryesisht universitet më të mira Perëndimore.
Studentët shqiptar nuk janë thjeshtë pjesë e auditorëve në këto universitete, por janë lider persa u përket aftësive në kuadrin e studimit.
Studentët shqiptarë janë ndër më të mirët dhe kanë arritur rezultate të shkëlqyera në fusha të ndryshme profesionale, akademike dhe shkencore. Aftësitë e tyre gjeniale kanë bërë që në mjediset e ndryshme akademike të këtyre universiteteve të mbrohen vlerat kulturore dhe historike të Kombit.
Roli i tyre është vital, sepse kanë krijuar dhe mbrojtur një opinion të drejtë mbi shqiptarët si: një popull me kulturë dhe civilizim shumë të moçëm. Këto studentë i kanë treguar botës se  shqiptarët nuk janë hajdutë të rëndomtë, nuk janë vetëm klandestinë, nuk janë të pa integruar, ashtu siç e kanë pasqyruar me pa të drejtë disa sterotipe të huaja për interesa të caktuara.
Duke analizuar numrin e madh të studentëve që studiojnë jashtë vendit dhe që nuk dëshirojnë që pas studimeve të kthehen në Shqipëri mund të themi se kemi te bëjmë me një rrjedhje truri!
Të largohesh nga Shqipëria për një periudhë relativisht të gjatë do të thotë se: fillon dhe ndjehesh mik në shtëpinë tënde, sepse të ndjehesh pjesë e asocuar e një shoqërie duhet të jesh jo vetëm pjesëmarrës në evenimentet e saj, por edhe protagonist e ideator i saj.
Për emigrantët ose të larguarit, jeta shoqërore ne Shqipëri nuk është një tribunë vlerash dhe nuk përfaqëson mendimet dhe idetë e tyre. Shumë gjëra ndodhin në Shqipëri që nuk marrin miratimin apo konsensusin e qindra e mijëra emigrantëve që kanë lënë Shqipërinë si të vetmen rrugë për një jetë më të mirë.  
Politologu Lowell ka theksuar që çdo njeri që preket nga një aksion ka të drejtë te reagojë drejtpërdrejt ose duke qenë i përfaqësuar nga persona të përzgjedhur prej tij. Në të gjitha aksionet politike apo shoqërore si dhe në proceset që i krijojnë këto aksione jo vetëm që emigrantëve nuk u jepet mundësia për të qenë drejtpërdrejt pjesëmarrës, por as të kenë përfaqësues të zgjedhur me virdiktin e tyre.
Kemi thuajse 22 vjet që zhvillohen zgjedhje të ndryshme për pushtetin qendror e atë lokal dhe emigrantët ose ajo që tashmë mund të quhet me të drejtë si Diaspora shqiptare kanë mbetur të përjashtuarit e mëdhenj.
 Zgjedhjet në vendet demokratike konceptohen si: procese të institualizuara, ku përzgjidhen përfaqësuesit, të cilët janë anëtarë zyrtarë te organizatave. Këto organizata janë partitë që formojnë të ashtuquajturin sistem politik i një vendi.
Zgjedhjet, janë hapi themelor që përcaktojnë mjedisin, regjimin dhe komunitetin politik të një vendi. Në këto zgjedhje pjesëmarrja e studentëve që studiojnë jashtë, si dhe emigrantëve ka qenë shumë e vogël.
Kjo ka ndodhur për disa arsye:
-          Pengesa në lejet e qëndrimit në vendet, ku jetojnë;
-          Mos interesimi, sepse një pjesë e mirë e tyre e shikojnë Shqipërinë si një Atdhe që nuk interesohet për to dhe që gati-gati, tashmë, e kanë humbur dhe qe kanë krijuar një Atdhe të dytë.
-          Humbja e besimit dhe e shpresës nga kompleksi i sistemit politik shqiptar, i cili ka prodhuar largimin e tyre të padëshirueshëm.
-          Keq informimi, ose me mirë, le të themi, mungesa e informimit, mbi programet politike si dhe mbi fushatën zgjedhore. Informimi është një ndër faktorët kryesor që bën të mundur përcaktimin e kategorisë së votuesve si dhe shpjegon arsyen përse i përkasin asaj kategorie votuesish.
-          Pengesa ligjore dhe mos krijimi i infrastrukturës nga institucionet shtetërore.

Këto shkaqe dhe pengesa në të njëjtën kohë realizojnë në një farë mënyre “rrjedhje truri” edhe në radhët e rinisë studentore . Kjo është një humbje të rëndësishme e kapacitetit intelektual me pikëpamje perëndimore dhe bashkëkohore.
Deri me sot nga organizmat tonë shtetërore është bërë shumë pak ose për të thënë nuk është bërë asgjë. Nuk kemi parë dhe nuk kemi dëgjuar qoftë edhe një projekt konkret të hartuar dhe të vënë në zbatim nga organizmat shtetërore, siç është Ministria e Punëve të Jashtme për të ndihmuar riatdhesimin e të larguarve. Pra, me dëshirë a pa dëshirë, me qëllim apo pa qëllim, emigrantët shqiptarë nuk janë të mirëpritur në Shqipëri as nga pushteti mafioz i Berishës e as nga Opozita e fikur dhe e dështuar e Ramës
Është qesharake, kur shikon që shteti shqiptar nuk ka asnjë informacion qoftë minimal mbi numrin, vështirësitë, si dhe për rezultatet që arrijnë studentët që kanë zgjedhur të studiojnë jashtë vendit.
Nuk duhet të harrojmë se Shqipërinë moderne e bënë pikërisht njerëzit që kishin mbaruar studimet në universitet më të mira botërore, të cilët lanë karrierat e tyre, të ardhmen e tyre dhe u kthyen të jepnin kontributin e tyre për të modernizuar vendin.
Sot Shqipëria, le të themi, se është përfshi në procese shumë komplekse, të cilat kërkojnë persona të përgatitur, të zellshëm dhe të motivuar. Shqipëria ka nevojë për grumbullimin e inteligjencës shqiptare kudo që ndodhet për të sfiduar hapat e vështira drejt të ardhmes së panjohur.
Diaspora shqiptare ka luajtur një rol të jashtëzakonshëm në mbrojtjen e identitetit kombëtar shqiptar dhe në ngritjen e shtetit modern shqiptar. Nuk duhet të harrojmë rolin e klubeve shqiptare që nga koha e Lidhjes së Prizrenit. Gjithashtu, nuk duhet të harrojmë kontributin e jashtëzakonshëm që ka luajtur Vatra në SHBA.
Gjithashtu, nuk duhet të harrojmë faktin se kontribuuesit më të rëndësishëm të ekonomisë shqiptare në këto 20 vite tranzicion kanë qenë pikërisht emigrantët shqiptarë, të cilët falë punës dhe investimeve krejt personale i ndryshuan fytyrën Shqipërisë, duke e mbushur atë më shtëpi të mira.  Ka më shumë se 20 vjet ose ndoshta më mirë e më saktë do të ishte të thuhej se ka më shumë se 60 vjet, që nga mbarimi i Luftës II që emigrantët shqiptarë ndjehen të përjashtuar dhe të pa respektuar nga vendi i tyre.
Shqiptarët e emigruar janë të vetmit në Ballkan, të cilët nuk gëzojnë të drejtën e tyre për të zgjedhur dhe për tu zgjedhur. Emigrantët shqiptarë e meritojnë dhe e kanë të drejtë të garantuar me Kushtetutë që të zgjedhin dhe të kenë mundësinë të zgjidhen përmes votës se lirë.
Njeriu që nuk gëzon të drejtat politike, ku më e rëndësishmja padyshim është e drejta e votës ndjehet i lirë aq sa ndjehet një zog që ndodhet brenda një kafazi. Pra,  emigrantët shqiptarë, ose Diaspora për aq kohë sa nuk kanë mundësi të votojnë dhe të votohen, jetojnë në një liri të rrethuar e të kontrolluar nga një politikë e dështuar dhe antidemokratike. Ata, ndjehen të huaj në vendin e tyre, sepse ky i fundit nuk i përfshinë në asnjë lloj forme përfaqësimi apo vendimmarrje.
Ka ardhur momenti që Diasporën shqiptare ta nxjerrim nga kafazi që e ka futur në këto vite tranzicioni politika e vjetër antikombëtare. Ka ardhur koha që Diasporën shqiptare ta përfshijnë në vendimmarrje dhe ta bëjmë pjesë të rëndësishme të proceseve dhe të sfidave që kemi përpara. Një Diasporë e fortë dhe e fuqishme ndihmon që edhe vendi i saj të jetë i fortë dhe i fuqishëm. Shqiptarët do të jenë më të fortë, të zhvilluar dhe më të bashkuar vetëm në momentin, kur edhe Diaspora të gëzoi të drejtën e votës.