Saturday, August 25, 2012

Blofi i “Qeverisë Berisha” me Integrimin Alban Daci

Traktati i Romës i 25 marsit të vitit 1957 (art. 99 e 104) kishte për qëllim të krijonte stabilitet ekonomik e politik në Europë.  Kontinenti europian kishte qenë dëshmitar i konflikteve dhe i luftërave shkatërruese, të cilat kishin gjunjëzuar e mbajtur peng si ekonominë e këtij kontinenti, ashtu edhe paqen dhe stabilitetin.
Bipolarizmi sovetiko-amerikan rrezikonte të anulonte plotësisht rolin e Kontinentit të Vjetër, dhe për këtë arsye lindi si domosdoshmëri mes kombeve europiane që të bashkonin fuqinë ekonomike e politike në një organizatë të përbashkët ndërkombëtare, tek e cila do të pranonin të delegonin një pjesë të sovranitetit të tyre për një të mirë më të madhe të përbashkët. Kjo ishte ideja fillestare e Komuniteteve europiane.  
Praktikisht, u mendua se duke pasur të njëjtat lidhje historike, të cilat do të suportoheshin edhe nga interesat ekonomike, do të bëhej më i vështir ose i pamundur një konflikt i armatosur.  Filozofia e Bashkimit Europiane do të ishte “e mira ime, rritja ime ekonomike, kalon edhe nga e mira dhe rritja jote ekonomike” dhe për këtë arsye duhet të jemi të “përqafuar” për të ndërtuar të ardhmen tonë të përbashkët.
Pastaj u mendua që mallrat të mos shiteshin vetëm në një vend, por të kishin mundësi të qarkullonin lirshëm edhe në vende të tjera me rregulla e sisteme të përbashkëta, të cilët do të harmonizoheshin mes më shumë se 330 milion njerëzve, të cilët do të bëheshin thuajse 500 milion duke pasur parasysh edhe vendet kufitare që do të kishin lidhje me zonën Eurozonën. Kjo ishte ideja e një tregu të përbashkët me një monedhë të përbashkët.
Shqipëria në fillimin e viteve ’90 dilte nga një regjim mizor, nga një izolim ndërkombëtar dhe nga një sistem ekonomik katastrofal. Megjithatë, dëshira e qytetarëve për të fituar demokracinë dhe për t’u bërë pjesë e institucioneve ndërkombëtare perëndimore ishte e madhe. Askush nga qytetarët që morën pjesë në lëvizjet e mëdha politiko-sociale të viteve ’90 nuk e kishin menduar e besuar, se Shqipëria do të kalonte më shumë se dy dekada pa u integruar në BE.  
Sot jemi në 2012, pra kemi kaluar 22 vjet tratativa të pasuksesshme për të hyrë në BE. Natyrshëm lind pyetje a i leverdis më Shqipërisë të besoi në një integrim të plotë në BE? Së pari vetë BE, po kalon një fazë të vështirë transitore për shkak të krizës ekonomike që po kalon. Të gjithë ekonomistët thonë, se BE është në krizë, por askush prej tyre nuk ka gjetur formulën magjike se si mund të dal nga kriza. Në këto momente shqiptarët nuk duhet të shpresojnë si zgjidhje të vetme integrimin në BE, kur vetë kjo e fundit nuk është e sigurt se çfarë të ardhme do të ketë. Disa mendojnë rishqyrtimin e traktateve, disa të tjerë propozojmë traktate alternative, por të gjithë më një pikë janë dakord, se kështu siç është BE nuk po funksionon.
Pra, ne shqiptarët kërkojmë të integrohemi në një organizatë ndërkombëtare sui generis siç është BE, ku vetë anëtarët që e përbëjnë atë, nuk janë të kënaqur dhe të sigurt për këtë krijesë që kanë ngritur në këmbë. Në këtë kuptim, pikërisht në këto momente nuk është aspak oportune që  shqiptarët të kërkojnë me çdo kusht të behën pjesë e  BE.
Së dyti, ç’është e vërteta, kjo klasë politike nuk është në gjendje të plotësoi kushtet për integrim. Klasa aktuale politike nuk ka as eksperiencën profesionale e as dëshirën politike që Shqipëria të integrohet në BE. Nuk është arsye e mosintegrimit  vetëm mungesa e kalimit të ligjit për iminutet, por shumë arsye të tjera, të cilat kanë të bëjnë me stabilitetin politike, me elementet e demokracisë si dhe me shtetin ligjor.
Shqipëria çalon në të gjitha fushat, të cilat janë shumë vite dritë larg standardeve të BE. Të marrin vetëm njërin prej tyre. Shqipëria sot për shkak të borxhit të brendshëm që ka, i cili kalon 60% nuk mund të bëhet kurrë pjesë e Eurozonës. Nëse Shqipëria nuk arrin të bëhet pjesë e Eurozonës, atëherë vetëm integrimi i saj në institucionet politike nuk do të kishte ndonjë impakt të madh. Kështuqë, me klasën aktuale politike, Shqipërisë i duhen të paktën edhe 20 vite të tjera që të bëhet pjesë e të gjitha strukturave e institucioneve që aktualisht ka BE. E rikthesoj aktualisht, sepse asgjë nuk është e sigurt që BE të mbetet kështu siç është pa pësuar ndryshime të mëdha.
Një sëmundje e vjetër e shteteve që përbëjnë BE është fakti se edhe pse në pamje të parë të kanë pranuar të delegojnë një pjesë të sovranitetit të tyre në emër të mirës së përbashkët, në të vërtetë ato ndjekin interesat e tyre të ngushta gjeopolitiko-nacionale.
Nga kjo lind pyetja a i leverdis Shqipërisë të bëhet pjesë e një organizate ndërkombëtare, ku anëtare e saj është Greqia edhe me vonë mund të jetë edhe Serbia? A jemi të sigurt se Greqia dhe Serbia do të bëjnë politikë komunitare duke mbrojtur edhe interesat e shqiptarëve? Të gjitha këto janë pyetje retorike, sepse përgjigjen e kemi të qartë ndër shekuj.
Gjithashtu, Shqipëria nuk mund të kërkoi integrimin e saj, për sa kohë ajo nuk ka zgjidhur çështjen e kufijve të saj. Shqiptarët vazhdojnë të mbeten populli i vetëm në Kontinent që është i ndarë mes veti. Moszgjidhja e çështjes së shqiptarëve në rajon, do të jetë një plagë e thellë dhe e rëndë për gjithë Kontinentin.
Shqipëria së pari ka nevojë para së gjithash të krijoi një identitet suksesi në forcimin e institucioneve shtetërore, forcimin e demokracisë, rritjen serioze ekonomike dhe forcimin e personelit diplomatik të bazuar vetëm e vetëm mbi meritokracinë.
Shqipëria ka nevojë të ndjekë një politik nacionale. Pra, të fus nacionin në politike duke e transformuar politikën në formën sa klasik e aq moderne, në atë që njihen emrin “politik nacionale”.  Për t’u realizuar të gjitha këto, Shqipëria duhet të pësoi një transformim të thellë politik, i cili duhet të kaloi përmes rinovimit total të elitës aktuale politike, që duhet të zëvendësohet me një frymë të re intelektuale.
Shqiptarët duhet ta kenë të qartë se çështja e Integrimit që reklamohet edhe pas dy dekadave nga “Qeveria Berisha” është vetëm një blof dhe nuk ka asnjë fondament serioz. Shqiptarët thjeshtë do të humbin kohë nëse do të vazhdojnë t’i besojnë këtij blofi ashtu siç kanë bërë në këtë periudhë sa të gjatë, aq edhe të vështirë.
Berisha mendon dhe beson se njeh mirë psikozën e popullit të tij. Ai po gabon rëndë. Ëndrra e vetme e shqiptarëve nuk është integrimi, për të cilin duhet të paguajnë çdo lloj çmimi. Berisha është i gatshëm në formën e një shantazhi të shes edhe detin, vetëm Greqia të jetë dakord dhe të loboi që Shqipëria të marr Statusin e vendit kandidat. Asnjë shqiptarë nuk është dakord që shkojnë në Europë me një sovranitet tokësor e politik të shitur e të copëtuar. Para çdo forme bashkëpunimi ndërkombëtar, janë interesat kombëtare dhe vetë ekzistenca e kombit. Nëse këto dy vlera të rëndësishme cenohen, atëherë nuk ka kuptim asnjë lloj forme integrimit.