Friday, May 17, 2013

Rrjedhjet e PS dhe AK


Alban Daci

PS sulmon AK sikur kjo të ishte një gjëmë e vërtetë për të. A është AK një problem i madh për PS? Normalisht që po. PS me ardhjen e Ramës në pushtet ka pasur probleme të mëdha me ruajten e ideologjisë së saj si forcë e Majtë.  Ardhja e Ramës tek PS u shoqërua me ardhjen e biznesmenëve, të cilët diku me pasuri e diku me ndihmën e Ramës u infiltruan si shushunja në strukturat e PS.  Ardhja e biznesmenëve tek PS e forcojë edhe një herë idenë, se me zemër janë Majtas dhe parat i kanë Djathtas. Kjo nuk shënoi pak probleme në strukturat dhe imazhin e PS, duke pasur parasysh se baza e PS ishin intelektualë, profesorë që kishin mend dhe emër, por nuk kishin para. Këtu nis humbja e Ramës dhe shkatërrimi i PS.
Qasja e dytë negative në PS ishte mënyra se si u krijua që në fillim lëvizja Mjaft. Lëvizja Mjaft edhe sot për qytetarët nuk është e qartë se pse u krijua dhe çfarë misioni kishte. Gjithashtu nuk u kuptua se pse kjo lëvizje u shndërruar në G99 dhe si kjo u fundos në zgjedhje sikur të ishte një hiç. Ajo që mbetet një mister është fakti, se si strukturat drejtuese të G99 u integruan në PS në mënyrë krejt sekret, pa asnjë transparencë dhe vetëm me urdhrin e Ramës. Sot, çuditërisht falë Ramës, profesorët e u larguan dhe PS drejtohet vetëm nga biznesmenët dhe nga Mjaft-istët. A janë një garanci për fitore këto dy kategori? Unë, them se jo! Këtë e them për disa arsye.
Së pari për faktin se nga largimi i profesorëve, PS ka humbur në tavolinë të paktën 7 mandate. Së dyti ka humbur gjënë më të rëndësishme që duhet të ketë një parti klasike si PS, ideologjinë dhe imazhin e saj si forcë e Majtë. Bashkë me humbjen e këtij imazhi ka humbur edhe elektoratin e ndershëm socialistë me formim puro të Majtë dhe me pasione nanoiste.
Një faktor i rëndësishëm që PS ka humbur elektoratin e saj është edhe marrëveshja e Ramës me Metën. Nuk duhet të harrojmë faktin se socialistët qëndruan në opozitë për tetë vjet edhe për shkak të Ilir Metës. Marrëveshje e Ramës me Metën, tregon se Rama nuk hyn në zgjedhje me mentalitet fituesi. Rama e ka të vështirë të mësojë  tek fitorja, sepse ai e di se si është katandisur PS për shkak të zgjedhjeve të tij.
Një problem tjetër i madh që Rama nuk po e shëron në akthin e tij politik është hija e Nanos e cila i qëndron gjithmonë nga mbrapa dhe jo rrallë herë i prish edhe gjumin. Nuk duhet të harrojmë faktin se largimi ose më saktë përjashtimi edhe i Arben Malaj, i cili njihet si një figurë intelektuale, popullore dhe nanoiste, do ja prish akoma edhe me shumë gjumin Ramës.
Nga këto që thamë, realisht PS e Ramës, sepse kështu meriton të quhet, ka rrjedhje elektorati. Shumë socialistë të ndershëm, pas marrëveshjes Rama-Meta, e  kanë parë Aleancën Kuq e ZI si të vetmen forcë patriotike dhe opozitare me Berishën. Pra, nuk është aspak i vërtetë fakti, se Aleanca Kuq e Zi ka rrjedhje elektorati, sepse kjo e fundit nuk ka më shumë se 1 vit e gjysmë si forcë politike dhe do të thotë se kjo është formuar falë elektoratit të larguar nga PS, PD, nga të pavendosurit, patriotët dhe të rinjtë që nuk janë përfshirë më parë në politikë.
Argument tjetër se rrjedhjet i ka PS dhe jo AK është edhe fakti se PS para po merret seriozisht me ne, duke na shantazhuar dhe duke na censuruar ose krijuar konspiracion në mediat e kontrolluar prej saj. Nëse PS nuk do të kishte rrjedhje të elektoratit të saj dhe një ankth për një humbje të sigurt në 23 qershor, nuk do të nxirrte vetë Saimir Tahiri me telefon në dorë për telefonuar aktivistët e AK.
Problemi i imazhit i PS nuk mbaron me kaq. Ajo është një forcë politike tashmë me probleme ideologjike dhe me figura të konsumuara, të cilat edhe pse kanë mbi 23 vjet në politikë as që e kanë ndërmend të largohen. Ato duan të mbeten si shushunja duke thithur gjakun e shqiptarëve. Kjo ka bërë që të ketë një përplasje të madhe me Fressh dhe PS, ku Rama nuk preferoji këto të fundit t’i përfshinte në listat e saj. Kjo është një ndarje  tjetër e madhe mes Ramës dhe Nanos. Nano të gjithë Fresshistat i integroji në strukturat e larta të PS dhe sot ato po përjashtohen nga një Rama. Jo vetëm kaq, por ky nuk dëshiron që të rinj të jetë pjesë e rëndësishme e partisë dhe për këtë arsye vetë partia rrezikon të jetë e pamotivuar dhe të konsiderohet e plakur.