Sunday, September 2, 2012

Prononcim i radhës i dhënë nga Dr. Alban Daci për gazetën “Bota Sot”

Eksperti dr. Alban Daci, thotë se në vende demokratike, drejtuesit kryesor të institucioneve duhet të dalin nga forume mbi bazën e zgjedhjeve dhe jo në bazë makinacionesh politike. “Kjo do të thotë se nëse është Republikë parlamentare, presidenti duhet të zgjidhet nga parlamenti. Nëse është gjysmëpresidencializëm duhet të zgjidhet nga populli, por duke ruajtur një ekuilibër me legjislativin dhe nëse është puro presidencializëm (zgjidhet nga populli) dhe ka ekskluzivitet në ekzekutiv). Njihen edhe qeveri teknokrate, d.m.th. nga jo politikan, por specialist, por jo për figurën kryesore të shtetit”, thotë ai.
Daci thotë se vendet e Ballkanit të cilat janë të karakterizuara nga mungesa e shtetit të së drejtës dhe mungesa e demokracisë kanë aplikuar zgjedhje mbi marrëveshjen politike dhe shumë herë  antikushtetuese të figurave qendrore shtetërore, pra të presidentëve. Ai beson se duke pasur parasysh rrethanat ballkanike të situatave, madje pa e eksploruar më shumë çështjen, janë parakushtet që përcaktojnë rrjedhat, andaj vetë Presidentja duhet të kontribuojë sikurse ka kontribuar herën e parë duke marrë përsipër të jetë një presidente e përkohshme, t’i shtyjë më tej proceset. “Për këtë arsye në lidhje me Presidenten aktuale të Kosovës, unë mendoj se vetë ajo duhet të kontribuoj që Kosova të shkojë drejt zgjedhjeve të reja presidenciale. Është për tu theksuar se Kosova ka bërë një hap shumë të rëndësishëm duke vendosur që Presidenti të zgjidhet nga populli”, thotë dr.Daci, ekspert i të drejtës ndërkombëtare. Ai thotë se presidentja ndodhet para një sfide të vërtetë, dhe meqë ajo beson në reputacionin e saj pozitiv, ajo duhet ta sfidojë vetveten dhe të marr besimin e popullit në zgjedhje. “Kështu vetë presidentja aktuale nëse mendon se është një figurë qendrore dhe e dashur nga populli, të hedh kandidaturën e saj dhe të marr një mandat sa legjitim në kuptimin demokratik, po aq edhe kushtetues”, thotë ai. Dr. Daci thotë se kështu zgjedhja e presidentit nga populli do të shmang pazaret imorale politike dhe forcon figurën e simbolit të shtetit.