Tuesday, September 25, 2012

Para ligjit janë të gjithë të barabartë


Alban Daci

Prononcim për gazetën “Bota Sot”

Për Alban Dacin për sa u përket vrasjeve thotë se shteti ligjor dhe demokratik duhet të parandaloi çdo lloj vrasje dhe të garantoi sigurinë e qytetarëve pavarësisht profesionit që kanë. Në periudhën e absolutizmit, kundërshtari politik luftoj me ide, me programe, lobe e klane dhe nëse nuk sfidohej me asnjërën prej këtyre si alternativë e fundit ishte eliminimi fizik.
Ka ngjarje që kanë ndodhur si në Kosovë dhe Shqipëri,të cilat akuzohen si vrasje për motive politike. “Aleanca Kuq e Zi ka si qëllim final reformimin Pushtetit të Drejtësisë si në drejtimin e forcimit të tij në kahun e autonomisë duke respektuar check e balance si dhe duke e bërë me efikas me pjesëmarrje edhe të qytetarëve.
Pra, disa gjyqtarë siç janë ato të Gjykatës Kushtetuese duhet të zgjidhen edhe nga populli si dhe të futet në procesin gjyqësor edhe figura e jurisë, ku qytetarët të japin verdiktin për ndëshkimin e personave që kanë konsumuar vepra penale.
“Vetëm me një Pushtet Juridik efikas dhe të pavarur, Kosova dhe Shqipëria do të arrin të zbardhin dosjet e të kaluarës dhe të garantojnë një drejtësi për qytetarët, ku para ligjit janë të gjithë të barabartë”, thotë Daci.