Sunday, June 17, 2012

Atdheu ju mirëpret, kthehuni në Shpi!

Alban Daci


Shumë të rinjtë kanë shkuar e kanë mbaruar studime të niveleve të ndryshme në universitet më të mira perëndimore. Ato jo vetëm kanë mbaruar studimet në universitet me cilësore në Botë, por gjatë kohës që kanë studiuar janë ushqyer me vlerat më të mira jetësore: kanë përjetuar nga afër demokracitë funksionale të Perëndimit. Kanë kuptuar se të drejtat dhe liritë e individit janë të shenjta. Kanë mësuar se rotacioni i pushtetit është baza e demokracisë. Por, ato nuk kanë mësuar vetëm kaq, kanë mësuar se Kombi është i shenjti, pa të cilin nuk mund të jemi askushi. Pra, ato janë mbushur me ndjenja të forta patriotike dhe me horizont të lartë intelektual. Megjithatë, edhe pse ata kanë vlera të jashtëzakonshme intelektuale dhe jetësore, janë nëpërkëmbur dhe janë poshtëruar nga pushteti i vjetër, i cili tashmë është totalisht i kalbur dhe drejt mbylljes së ciklit të stërgjatur 20 vjecar. Shumë nga këto të rinjtë, të cilët kanë mbaruar studimet jashtë, të mbushur me dashuri dhe ideale për vendin, vendosën të ktheheshin për të investuar në vendin e tyre, që ai të bëhej i zhvilluar, demokratik dhe me një Shtet të fortë të së Drejtës. Të zhgënjyer dhe me zemër të lënduar, të sapo kthyer, ato i gjetën dyert e mbyllura në të gjitha nivelet e vendimmarrjes. Ato panë që diplomat e tyre të përfituara me plot sakrificë e meritokraci të zëvendësoheshin me diplomat e shëmtuara të blera me para në pseudo-universitet shqiptare. Ato panë që vendet e punës që meritonin të ziheshin nga njerëzit e pushtetit, nga militantët dhe nga të pashkollët. Pra, me keqardhje kuptuan se Shqipëria nga një vend që kishte pasur simbol dijen, ishte kthyer në një vend, ku mbizotëronte injoranca, halaballiku i politikës së vjetër, nepotizmin despotik dhe zëvendësimin i meritokracisë me para. Shumë nga këto të rinj, të zhgënjyer dhe të braktisur vendosën të rilargoheshin nga Shqipëria duke u shprehur se: Shqipëria nuk behët dhe nuk do të kthehemi më kurrë këtu! Megjithatë, një pjesë e mirë e tyre të bindur, se ky vend do të bëhet, sepse meriton më shumë, qëndruar të vendosur duke luftuar në linjë të parë kundër pushtetit të dalë boje e të kalbur. Jeta për ta nuk ishte aspak e lehtë, sepse po lundronin në një mjedis të fëlliqur politikisht, të mbushur me para të fëlliqur dhe me pazare të ndyra. Megjithatë, ato kishin frymëzimin më të madh, dashurinë për Kombin, e cila ju jepte forcë që të vazhdonin të shpresonin për ditë më të mira. Nuk kalojë shumë dhe shpresa e tyre reale u bë realitet. Kjo shpresë e madhe e kërkuar për rreth një shekull që nga Pavarësia lindi dhe ajo ishte Aleanca Kuq e Zi. Shumë të rinj të kthyer nga jashtë, të cilët rridhnin nga familje të mira, që kishin mbaruar studimet shkëlqyer jashtë dhe që ishin edukuar ndjenjën se nëse e kërkon nevoja edhe jetën japin për Kombin u bënë menjëherë pjesë e uraganit Kuq e Zi. Këta të rinj ia i besuan mendjen dhe shpirtin Aleancës Kuq e Zi, sepse ajo simbolizonte për ata ndryshimin, Bashkimin Kombëtar, zhvillimin dhe mbrojtjen e vlera dhe identitetin kombëtar. Aleanca Kuq e Zi, erdhi për ta dhe të gjithë shqiptarët si një shenjë drite nga qielli i zymtë dhe i sterrosur nga politika e vjetër e kalbur. Zoti, u tha shqiptarëve se nuk ju kam braktisur, por edhe ju nuk duhen të braktisnin vetveten dhe Kombin. Shumë shpejt Aleanca Kuq e Zi, u bë kthimi i trurit dhe i mendjes shqiptare, e cila për vite me radhë kishte qarkulluar nëpër botë si meteor i ndezur. Tashmë ky meteor u ul tek Aleanca Kuq e Zi, për ta ndezur të gjithë Kombin Kuq e Zi. Falë Aleancës Kuq e Zi, tashmë Shqipëria nuk ngjan si një vend i zymtë, i braktisur dhe pa të ardhme. Përkundrazi, Shqipëria sot është përfshirë totalisht në një lëvizje të madhe Kuq e Zi që po ndryshon imazhin e Kombit dhe të çdo shqiptari kudo që ndodhet. Nëse deri dje shumë të rinj, përfshi edhe ata që kishin mbaruar studimet jashtë shpreheshin se: “Shqipëria nuk bëhet më”! Nga dje, me zhvillimin e Kuvendit Mbarëkombëtar Kuq e Zi, të gjithë janë të bindur se Shqipëria u bë Kuq e Zi. Sot, Kombi dhe Aleanca Kuq e Zi ka nevojë për çdo vlerë të shtuar e të mbushur me dituri, ndenja patriotike dhe vullnet për të bërë një të ardhme ndryshe nga e tashmja. Aleanca Kuq e Zi në gjirin e saj ka plotë intelektual, të rinj që kanë studiuar jashtë. Megjithatë, ajo i ka hapur dyert e hapura për të gjithë të rinjtë që kanë mbaruar studimet jashtë. Sot, Shqipëria ka nevojë për bijtë e saj, që ajo të bëhet e nderuar dhe e lulëzuar. Ajo na nevojë për mendjet e holla dhe të shëndosha, për njerëz të mbushur me ideale dhe me ëndrra. Atdheu ju mirëpret, Aleanca Kuq e Zi ju do fort. Ka ardhur koha të ktheheni në Shpi.