Sunday, December 26, 2010

Letrat mes Hitlerit dhe Musolinit në vitin 1939


Dr. Alban Daci
27 dhjetor 2010
SHEKULLI ONLINE

Këto janë dy letra të shkëmbyera në vitin 1939 mes Hitlerit dhe Musolinit. Hitleri në letrën e tij përpiqet t’i shpjegoj Musolinit paktin mes Gjermanisë dhe Rusisë dhe arsyen se përse nuk e ka informuar për negociatat në vazhdim. Ndërsa Musolini në përgjigjen e tij, përpiqet t’i shpjegoj arsyen se Italia nuk është e gatshme të hyjë në një luftë të mundshme. Për ta bërë të mundshme aksionin e saj luftarak, Italia ka nevojë për ndihma ushtarake dhe të lëndëve të para të ofruara nga Gjermania. Gjithashtu, Musolini e mbyll letrën e tij duke ju lutur Hitlerit që në të ardhmen të njoftohet për iniciativa të ngjashme. Ajo që bie në sy në këto letra është fakti se edhe pse ishin njerëz me pushtet absolut (diktator çnjerëzor) , ato i drejtohen njëri-tjetrit me klas, me kulturë të lartë komunikimi. Ndërsa sot, ndodh që politikanët edhe të një nivel të rëndomtë të një shteti, jo vetëm që nuk arrijnë të ndërmarrin aksione të përbashkëta për të mirën e përbashkët të një Kombi, por ato kanë raporte armiqësor dhe jo humane për çdo lloj çështje. Sot, shumë politikan e kuptojnë politikën si një fushë beteje të një luftë të nxehtë, ku vetëm armët dhe dhuna mund të mbizotërojnë për të siguruar fitoren e njëanshme të njërës pale. Fitorja e kësaj pale ose e palës kundërshtare nuk mund të jetë dhe nuk është aspak edhe fitorja e gjithë qytetarëve, por e një klani ose lobi individësh.

Letrat mes Hitlerit dhe Musolinit në vitin 1939

Teksti i letrës dërguar nga Hitleri për Musolinin për t’i shpjeguar paktin me Rusinë sovjetike dhe faktin që nuk e ka informuar Italinë për negociatat në vazhdim.

Duqe: Ka pak kohë që Gjermania dhe Rusia janë impenjuar në një shkëmbim opinioni mbi një qëndrim të mundshëm përsa u përket marrëdhënieve të tyre politike.

Nevoja për arritur në këtë lloj konkluzioni ka ardhur nga:

1. Situate e përgjithshme e politikës botërore që përfshinë të dy fuqitë e Boshtit
2. Nevoja për të siguruar një pozicion të qartë të qeverisë japoneze. Japonia do të jetë ndoshta dakord për një aleancë kundër Rusisë, në virtyt të situatës së përgjithshme, do të jetë megjithatë në të interes dytësor për Gjermaninë dhe, sipas mendimit tim, edhe për Italinë. Japonia, megjithatë, nuk do të kishte marrë impenjime për detyrime të tilla precize edhe kundër Anglisë, dhe kjo, nga këndvështrimi jo vetëm Gjerman, por edhe të Italisë, ka qenë të rëndësisë vendimtare. Qëllimi i ushtarakëve për të forcuar qeverinë japoneze, në një periudhë të shkurtër, për të marrë një pozicion të ngjashëm të qartë rreth Anglisë ka qenë i qartë muaj më parë, por që kurrë nuk është vendosur në praktikë.
3. Raporti i Gjermanisë në Poloni, jo për faj të Reich-it, por si rezultat i aktivitetit të Anglisë, është bërë në mënyrë të theksuar i pakënaqshëm ai dhe nga pranvera deri në këto javë të fundit situata është në mënyrë të thjeshtë e padurueshme. Raportet përsa u përket persekutimeve të gjermanëve në zonën kufitarë nuk janë të trilluara nga shtypi, por përfaqësojnë vetëm një fraksion të një të vërtetë të tmerrshme. Politika mbytëse doganore e Polonisë mbi Dansikën, në javët e fundit ka sjellë një frenim të plotë të gjithë jetës ekonomike dhe mund, nëse do të vazhdoj edhe për një periudhë të shkurtër kohe, të shkatërroj qytetin.
Këto motive më kanë bërë të shpejtoj përfundimet e bisedimeve ruso-gjermane. Nuk ju kam mbajtur të informuar në detaje, Duqe, përderisa nuk e kisha idenë se si do shkonin këto bisedime, dhe as nuk kisha garanci për suksesin e mundshëm të tyre.
Disponibiliteti nga ana e Kremlinit për të arritur në një riorientim të raporteve të saja me Gjermaninë, që është bërë e dukshme pas nisjes të Litvinov, është bërë më e fortë se kurrë në javët e fundit dhe ka bërë të mundur për mua, pas suksesit të përgatitjes, të dërgoj ministrin tim të Jashtëm në Moskë për konkludimit të një traktati që është pjesa më e gjerë e një pakti të një jo-agresioni dhe ku teksti do të bëhet publik. Pakti është i kushtëzuar, përfshinë edhe detyrimin e një konsultimi për të gjitha çështjet që do të lindin mes Rusisë dhe Gjermanisë. Mund t’ua them, Duqe, që në rast konflikti, përmes këtyre marrëveshjeve një qëndrim favorizues të Rusisë është i garantuar, dhe nga kjo del se mundësia e hyrjes së Rumanisë në këtë konflikt nuk ekziston më!
Edhe Turqia në këto rrethana mund vetëm të parashikoi një rishikim të pozicionit të saj të kaluar. Po e përsëris edhe një herë, se Rumania nuk është më në një situatë të tillë sa të marr pjesë në një konflikt kundër Boshtit! Unë besoj se mund t’iu them ju, Duqe, që, përmes negociatave me Rusinë sovjetike, një situatë krejtësisht e re në politikën botërore është krijuar, dhe që duhet të jetë e konsideruar si avantazhi më i madh i mundshëm i mbajtur për boshtin.
Rreth situatës së kufirit mes Gjermanisë dhe Polonisë, mund vetëm të informoj ekselencën tuaj që kemi qenë për javë të tëra në gjendje alarmi, dhe si pasoj e mobilizimit polak, edhe përgatitjet gjermane normalisht janë rritur, dhe që, rast të aksioneve të patolerueshme polake, do të dua të ndërhyj menjëherë. Afirmimi i qeverisë polake se nuk është e përgjegjshme për këto procedura jo humane, për aksidentet e shumta në kufi (vetëm natën e kaluar 21 dhunime të kufirit polak) dhe për zjarrin mbi avionët gjerman, që kishin tashmë marr urdhrat të udhëtonin mbi Prusinë lindore duke fluturuar mbi det, në fund për të evituar aksidentet, paraqet faktin se qeveria polake i ka ushtarët e saj nervoz, dhe nuk i ka më nën kontroll. Nga dje në Dansi është bllokuar nga trupat polake, një situatë e patolerueshme. Në këtë rrethana askush mund të garantoi se çfarë mund të ndodh në orët e mëvonshme. Mund vetëm të siguroj se ka një limit përtej të cilit nuk dua të jem i shtyrë për asnjë motiv.
Në konkludim mund tu siguroj, Duqe, që në një situatë të ngjashme do të kem mirëkuptimin e plotë për Italinë dhe që në çdo rast tjetër mund të jetë e sigurt për qëndrimin tim.

Adolf Hitler


Në vazhdim përgjigja e Musolinit, shënohet në paragrafin e fundit lutja e Duqes që shpreson se në të ardhmen do të paralajmërohet për këto iniciativa.

(1) Persa i përket marrëveshjes me Rusinë, e aprovoj plotësisht. Ekselenca e tij majori Gëring do ju thotë se në diskutimin që kam pasur me ju në prillin e kaluar kam afirmuar se një riafrim mes Gjermanisë dhe Rusia ishte e nevojshme për parandaluar rrethimin e demokracisë
(2) E konsideroj të përshtatshme për të evituar një prishje ose ndonjë përkeqësim në marrëdhëniet me Japoninë, pasi do të rezultonte në një rikthim tek një pozicion i japonezëve më afër fuqive demokratike. Me këtë në mendje, kam telegrafuar në Tokio dhe duket se kalimi surprizë i opinionit të parë publik dhe një qëndrim më i mirë psikologjik mbizotëron.
(3) Traktati me Moskën bllokon Rumaninë dhe mund të ndryshoi pozicionin e Turqisë, që ka pranuar kredinë angleze, por që nuk ka firmosur akoma traktatin e aleancës. Një politikë e re nga ana e Turqisë do të prishte të gjitha planet e francezëve dhe anglezëve në Mesdheun lindor.
(4) Përsa i përket Polonisë kam mirëkuptimin e plotë për pozicionin gjerman dhe për faktin se raporte të tilla nuk mund të vazhdojnë në mënyrë të përhershme.
(5) Në lidhje me pozicionin praktik të Italisë, në rast lufte, këndvështrimi im është si më poshtë:
Nëse Gjermania sulmon Poloninë dhe konflikti mbetet i lokalizuar, Italia do t’i lejoj Gjermanisë çdo formë të politikës ekonomike dhe të asistencës që do t’i kërkohen.
Nëse në sulmin e Gjermanisë, Polonia dhe aleatët kundërsulmojnë Gjermaninë, dua tua bëj të ditur përpara në kohë se do të ishte më mirë që unë të mos ndërmarr iniciativa ushtarake në pikëpamjen e situatës aktuale të përgatitjeve të luftës së italianëve, që në mënyrë të përsëritur ua kemi ilustruar Ju dhe Ribbentrop-it në të kaluarën,
Ndërhyrja jonë mund të ndodh vetëm pasi Gjermania do të na ofroj ne, në mënyrë të menjëhershme, furnizimet ushtarake dhe lëndëtat e para për t’i rezistuar sulmit që francezët dhe anglezët në veçanti do të ndërmerrnin kundër nesh.
Në takimet tona lufta ishte parashikuar pas vitit 1942 dhe në atë moment do të jemi gati mbi tokë, mbi det, dhe në ajër sipas planeve që ishin përcaktuar.
Gjithashtu jam i mendimit se përgatitjet ushtarake që tashmë janë ndërmarr dhe do të nevojiten ne Europë dhe në Afrikë, për të mobilizuar forca të rëndësishme franceze dhe britanike.
E konsideroj detyrim eksplicit, si një mik i vërtetë, tu them të gjithë të vërtetën dhe tu informoj, përpara, rreth situatës aktuale. Po mos ta bëj mund të ketë pasoja të padëshirueshme për të gjithë ne. Kjo është këndvështrimi dhe përderisa brenda një periudhe të shkurtër duhet të thërras organet më të larta qeveritare të mbretërisë, ju lutem Ju të më njoftoni me të njëjtën mënyrë.

MUSOLINI