Friday, April 3, 2009

Ngjarje e madhe: Shqipëria zyrtarisht anëtare e NATO-s

Me rastin e anëtarësimit të Shqipërisë në NATO,
organizata shqiptare “Gjenerata Re Shqiptare” organizoj një Konferencë në Universitetin e Xhenovës, me titull “ Shqipëria po ndryshon, le ta zbulojmë së bashku”.
Kjo konferencë u ideua dhe u drejtua nga dr. Alban Daci, Kryetari i organizatës “Gjenerata Re Shqiptare”.
Konferenca ishte ideuar në dy pjesë:
1. Në pjesën e parë ishin foto të shoqëruar me komente, të cilat përfaqësonin imazhin e Shqipërisë së ndryshuar. Hapja e kësaj pjese fillonte me imazhin e Gjergj Kastriotit Skënderbeu, heroit tonë kombëtar, por me famë ndërkombëtare. Pastaj në vazhdimësi ishin imazhe dhe momente nga hapat që Shqipëria ka ndjekur për realizuar anëtarësimin në NATO, si dhe imazhe mbi organizatën “Gjenerata Re Shqiptare”, që tregonin për historikun e saj, aktivitetet që ka realizuar deri tani si dhe fushatën që po ndërmerr me titullin “Të guxojmë për të ardhmen” për të promovuar imazhin e Shqipërisë dhe të shqiptarëve në Botë.
Shqipëria, po ndryshon, sepse nuk prodhon më, vetëm emigrant, por edhe vlera njerëzore intelektuale, që përfaqësohen nga mijëra të rinj që kanë zgjedhur universitet më të mira perëndimore për të kryer studimet e larta.
Kryetari i “Gjeneratës Shqiptare”, dr. Alban Daci, deklaroj se ky është vetëm fillimi, ne kemi kurajë dhe guxim për të ecur përpara, për të ndërtuar të ardhmen tonë që meritojmë. Nuk mjafton vetëm të kritikojmë, por edhe duhet të reagojmë, kjo është ajo që bën diferencën sociale.
Gjithashtu, ai shpjegoj se anëtarësimi në NATO nuk është vetëm në rolin e konsumatorit, por që edhe duhet të japim. Në gjithë këto vite, Shqipëria ka ditur të jap, të jap siguri dhe stabilitet, të jetë një faktor i rëndësishëm dhe pozitiv në Rajonin e Ballkanit. Prandaj, Shqipëria dhe shqiptarët e meritojnë plotësisht këtë anëtarësim.
2. Në pjesën e dytë dhe të fundit u transmetua një filmim për rrugën Durrës-Kukës-Morinë.
Dr. Alban Daci, Kryetari i “Gjeneratës Re Shqiptare”, ju deklaroj të ftuarve se ky aks rrugorë do të jetë një ndër rrugët më moderne në Evropë. Ai theksoj se kjo rrugë ka një rëndësi të jashtë zakonshme kombëtare, se do të intensifikoj akoma më shumë raportet mes shqiptarëve të Kosovës dhe Shqipërisë duke fshirë çdo lloj kufiri natyror. Gjithashtu ka edhe një vlerë ekonomike pasi Shqipëria falë kësaj rruge, do të jetë më shumë e ekspozuar në fushën e turizmit.
Kjo rrugë ka dhe një vlerë shumë të madhe ndërkombëtare, sepse është një garanci për stabilitetin dhe sigurinë në rajon, duke i afruar akoma më shumë popujt e Ballkanit Perëndimor, sa më shumë popujt do të kenë kontakte mes tyre, aq më pak konflikte do të ketë.
Për realizimin e kësaj rruge, duhet falënderuar edhe maxhoranca aktuale, e cila ka qenë e vendosur për ta përfunduar brenda afateve kohore.
Të pranishëm gjatë punimeve të Konferencës ishin edhe Giovani Firera, Konsull i Nderi i Shqipërisë për Piemonten, Giuseppe Maria Durazzo, Konsull Nderi i Shqipërisë për Liguri-an si dhe Hajri Kaci, biznesmen shqiptarë që ka arritur sukses në qytetin e Torinës dhe që ka përkrahur mjaft shqiptarë sidomos studentë.
Konferenca u mbyll duke deklaruar se rruga jonë është e gjatë dhe të gjithë jemi udhëtarë që “Guxojmë për të Ardhmen që meritojmë” .