Wednesday, January 14, 2015

Marreveshja FDSH-PDK dhe perspektiva e demokristianeve ne politiken shqiptare

    
10430851_741182089296416_4299478477290590521_nAlban Daci
Marreveshja FDSH-PDK dhe perspektiva e demokristianeve ne Politiken Shqiptare
Dje ndodhi marreveshja FDSH dhe PDK e kjo sigurisht eshte nje lajm i mire per politiken shqiptare, per demokristianet shqiptare e mbi te gjitha per te Djathten shqiptare.
Kjo marreveshje ka disa rendesi ne lidhje me realitetin politike shqiptare.
Se pari, ka nje rendesi te madhe simbolike. Deri me sot kemi pasur nje tendence in ekstremis te formimeve te subjekteve te reja politike demokristiane. Disa here keto subjekte i kane krijuar persona qe nuk kane kulture politike demokristiane, qe nuk e njohin fare filozofine demokristiane. Kjo ka bere qe shume subjekte te reja pseudo demokristiane te jene kunder filozofise demokristiane e te jene ne aleanca me subjekte politike qe nuk kane asnje lidhje me principet e demokristianeve. Qellimi i ketyre subjekteve ka qene kenaqja e interesave personale e politike te personazheve qe i kane themeluar, por duke goditur rende e duke percare opsionion demokristian ne Shqiperi.
Dje per here te pare kemi nje marreveshje konkrete qe bashkon dy subjekte demokristiane ne vlerat demokristiane e ne sherbim te Komunitetit Katolik. Egoizmi i tepruar i personazheve qe kane abuzuar ne keto vite me konceptin demokristian e ka bere te pamundur bashkimin e gjithe demokristianeve. Madje, mund te themi se disa prej tyre kane pasur qellim te vetem, percarjen e dobesimin e alternatives demokristiane. Ndersa mesazhi i djeshem i FDSH dhe PDK ishte i qarte, te bashkuar jemi me te forte me te perfaqesuar.
Demokristianet shqiptaret kane elektoratin e tyre, te cilin deri tani nuk e kane kuptuar ne gjeneze. Demokristianet jane nje alternative ne politiken shqiptare qe ka feten e vete elektorale.
Se dyti, filozofia demokristiane nuk ka qene asnjehere ne histori nje filozi e majte politike. Prandaj, cdo subjekte qe vete konsiderohet demokristian e qendron majtas, nuk ben gje tjeter vecse tradhton dhe njellos vete idealet e shenjta te demokristianeve.
Filozofia demokristiane eshte per t’i dhene nje kuptim social Shtetit e kjo nuk nenkupton detyrimisht ideologji te majte. Per kete mjafton te shikojme historine e demokristianeve italiane dhe gjermane qe zhvilluan konceptin e nje te djathte sociale, por duke penguar ardhjen ne pushtet te ekstremit te majte apo Komunizmit.
Se treti, Demokristianet shqiptare jane nje alternative plotesuese brenda te Djathtes e duhet te jene bashkefaktore ne ndertimin e nje Shteti social.
Se katerti, Demokristianet duhet te rikthehen tek elektorati i tyre me nje alternative bindese e te ndryshme nga ajo qe eshte bere deri me sot. Sigurisht duker respektuar maksimalisht principet klasike te demokristianeve.
Se katerti, marreveshja e FDSH e PDK duhet te jete nje sinjal e nje ugur bashkimi per te gjithe faktorin e vertete demokristiane. Oficet nuk jane me te rendesishme se misioni dhe idealet. Nje rruge e perbashket eshte e domosdoshme.