Tuesday, November 11, 2014

BE duhet ta rimendoje seriozisht Ceshtjen Shqiptare

Europa si Kontinent, si realitet politik e si koncept gjeografik u ka shume borxhe shqiptareve. Sigurisht me e theksuara eshte padrejtesia e madhe qe i eshte bere ketij Kombi qe ndonjehere eshte ndjere fajtor pse ishte autokton ne token e tij. Shqiptaret kane dy cilesi qe pak kombe i kane: integrohen shpejt e nuk asimilohen asnjehere. Cilesia e pare nuk eshte vleresuar asnjehere nga Europa dhe e dyta eshte neglizhuar nga Europa. Disa kombe e fenomene sociale europiane kane besuar ne te kaluaren ne asimilin e plote te shqiptareve. Shqiptaret jane si Italiane qe ne momente kur shpresa shuhet ato gjene forcen te ringrihen. Italianet ne vitet 700 kishin tre pushtues ne terroritor, perdornin tre gjuhe te huaja e nuk perdornin ate italiane. Megjithate ne fillimikne gjysme te dyte te 800 italianet u bene shtet dhe i pavarur. Shqiptaret ne histori kane pasur kater pushtues te konfirmuar: romaket (italianet), sllavet, turqit e greket. Megjithate nuk u asimiluan dhe ne vitin 1912 u bene shtet i pavarur por i pergjysmuar. Europa u tregu e padrejte me ta dhe nuk e vleresoje te kaluaren e tyre historike ne proceset me te rendesishme te Kontinentit. Europa shpresoj ne asimilimin e shqiptareve nga Turqit. Jo vetem qe nuk u asimiluan por bone edhe gjuhen moderne turke. Europa shpresoje ne asimilimin e shqiptareve nga sllavet. Jo vetem qe nuk ndodhi, por shqiptaret eurppianizuan sadopak kete popull barbare. Sot Kryministri Rama u prit ne menyre madheshtore ne Presheve. Banoret e Presheves e kishin mbushur sheshin dhe rruget e qytetit me flamuj kombetar. A mundet dhe a eshte e drejte qe BE tenton tu mohoje perkatesine kombetare dhe mbyll nje sy per t'i tjetersuar ne dicka qe nuk kane qene asnjehere, ne sllave. Pritja e shqiptareve qe i bene Kryeministrit shqiptar ngre nje pyetje: a ka mbaruar procesi i transformimit te kufijve ne Ballkan? Une do te thosha se ky proces nuk eshte plotesuar asnjehere. BE duhet ta shoh ne sy realitetin ne Ballkan dhe te lejoi aspiraten legjitime te shqiptareve per te jetuar te bashkuar ashu si popujt e tjere.