Monday, March 10, 2014

Vrasja e tre femijeve shqiptare nga nenat e tyre.Cpo ndodh me shoqerine tone?


Alban Daci

Si shqiptar, si qytetar jam i shokuar nga ngjarja e Italise, ku nje nene shqiptare ther me thike tre femijet e saj. Reagimet mund te jene te shumta, te ndryshme, emocionale, paragjykuese dhe kaqadeshe. Dihet, njerezit kane filluar ta pelqejne kroniken e zeze e te bejne thashetheme me te. 
Mendoj se rasti i vrasjes se femijeve nga nena e saj eshte nje ngjarje, qe nuk parashikohet as nga fete, as nga socilogjia e eshte ekrestemisht e ndeshkueshme nga sistemi i drejtesise i kujdo vendi qofte. 

Keto akte ku nje nene duke vrave femijet jane te ngjashme e te krahasueshme vetem me aktin e njohur te Gebels, ish ministri i Propogandes i Hitlerit, i cili i helmuar nga propoganda dhe i mbushur me deshperim ne bashkepunim me gruan e tij helmoje te gjithe femijet ne bunker.
Mendoj se familja nuk konsiderohet me nje institucion i shenjte dhe mbi te gjitha, tashme ajo po sulmohet e po cenohet nga te kater anet.
Ngjarja e Italise dshmon se familja shqiptare po kercenohet e po sulmohet nga disa faktore:

- Liria e tepruar dhe pa detyrime. Marredheniet ne cifte te para vetem neper televizione, po u mbushin mendjen gjithnje e me shume femra shqiptare se ata duhet te kene vetem liri asolute dhe asnje detyrim. Martesa eshte edhe nje lidhje detyrimi, respekti dhe lirie mes gruas dhe burrit.

-Burrat shqiptare, disa te dalldisur nga pasuria, apo situata ekonomike po shfrytezojne kushtet e veshtira te shume familje ne Shqiperi e keshtu arrijne te martohen me vazja shume me te reja, ose ne shumicen e rasteve prishin familjen e ndertuar me shume munde e marrin per nuse edhe ne kundershtim me ligjin vajza 13-14 vjec. Kush e di sa martesa te tilla ndodhin ne Shqiperi, ku burri eshte 40 vjec dhe nusja eshte 13 vjec, nga halli, nga kompleksi i kostumeve askush nuk i denoncon keto lloj martesash. Te cilat ne themel nuk kane asnje lloj dashurie, por thjeshte diktime, neshtrime e interesa ekonomike. 

-Kriza ekonomike po e shton gjithnje e me shume kroniken e zeze brenda ne familje. Rasti i Italise eshte nje deshtim hapur i institucioneve italiane, te cilat kane lene ne braktisje nje nene me tre vajza. Askush nuk eshte kujtuar per situaten e veshtire qe ajo po kalonte. Mos valle pse nuk ishte italiane, por ishte shqiptare e pune e madhe?

Familja, po humb misionin qe ka pasur gjithmone mes njerezve, ajo nuk eshte me berthama e nisjes se jetes, por eshte kthyer ne nje ferr qe merr jete njerezish.
Shpresojme qe shpirtrat e tre engjejme, te cilat u bene viktime e kapricove te prinderve dhe viktima te marteses se tyre, te prehen ne paqe ne parajse, sepse jeta njerezore ishte nje ferr per ta.