Wednesday, March 12, 2014

Perqasje politike per bashkimin kombetar


Alban Daci 

Pertej deshires dhe aspirates se shqiptareve, ceshtja e Bashkimit Kombetar lundron mes dy ujrave. Ujrat e politikes shqiptare. Ceshtja e bashkimit kombetar eshte nje ceshtje qe kerkon nje konsensus te madh e te qendrueshem politik. Sistemi politik shqiptar nga ligji elektoral dhe nga eksperienca e deri tanishme po shkon drejt nje bipolarizmi perfekt. Sic duket duke analizuar edhe sjelljen e Rames me aleatet e tij dhe Bashes po me aleatet e tij, keta te fundit, nuk duan ta ndajne pushtetin me te tjeret. Ne kete prizem te dy jane dakord per nje bipolarizem perfet. Basha e kerkon marrjen e pushtetit permes nje bashkimi opozitar nen hijen e PD dhe Rama mbajtjen e pushtetit nen hijen e Rilindjes. Mund te themi se ne kete bipolarizem perfekt ne formen e nje gabimi gjenetik politik eshte vetem LSI, e cila eshte nje parti qe ka mbetur per gabim politik si e tille, por qe ka pasur sukses duke ndjekur rregullat aspak politike. Megjithate, ne nje te ardhme te afert nuk perjashtohet mundesia qe LSI te perfshihet ne PS, sepse atje eshte origjina e saj ideologjike dhe historike.Partite e tjera po mbeten amatoriale dhe e kane te pamundur te mbijetojne per shkak te sistetmit qe kane krijuar PS e PD.Clidhje ka ky realitet politik me bashkimin kombetar? Ceshtja e bashkimit kombetar varet drejtperdrejt nga vullneti dhe politikat e PS e PD, te cilat ne nje menyre apo ne tjeter e hartojne politiken kombetar, strategjine kombetare e ne te njejten kohen duam apo nuk duam mbajne penge ne kuptimin politik bashkimin kombetar. 
Keta dy parti duke pasur parasysh se kane qeverisur e do te qeverisin me rotacion Shqiperine duhet te zgjedhin mes bashkimit kombetar dhe integrimit euro-atlantik. Te kushtetezuar nga proceset rajonale kane zgjedhur procesin e integrimit euro-atlantik duke shpresuar se ne kohe e hapesire mund te mbrojne edhe ceshtjen e bashkimit kombetar. Shqiperia eshte ne nje zone te ndervaresise nderkombetare ekonomike e politike e ne kete realitet nuk mund te shkoje ne rrjedhen e kunder te shumices.Ujrat e dyta ku lundron ceshtja e bashkimit kombetar eshte realiteti nderkombetar, ekulibrat nderkombetar dhe interesat gjeopolitike. Ne kete prizem mund te themi se eshte bere nje hap domethenes ne lidhje me rastin e Kosoves. Megjithate, keto ujera nuk varen nga shqiptaret, shqiptare jane aktore dhe jo autor.Shqiptaret duhet te shpresojne se ngjarjen ne Rajon do te jene ne nje interes te pergjitheshem te bashkimit te shqitareve. Gabimet e finjeve duhete te jene fitim e perfitim per interesat tone. Deri tani fqinjet tane kane habuar dhe ne duhet te shpresojme se do te vazhdojne te gabojne. Por, kjo nuk do te thote se ne duhet te ulim vigjilencen dhe gadishmerine per proceset e nevoja te reja kombetare e rajonale. Mjafton te marrin rastin e Krimese, askush nuk i kishte parashikuar keto ngjarje.