Monday, March 11, 2013

Të shpëtojmë të ardhmen e fëmijëve tanë


Alban Daci

Arsimi vlera më e lartë e Kombit tonë, duket se jo vetëm është shuar, por sikur po fiket si një qiri i tretur nga korrupsioni e keqmenaxhimi.  Çdo gjë në këtë vend po merr fund dhe kjo gjëmë e madh që po ndodh nuk përbën asnjë shqetësim për pushtetin dhe politikën e vjetër. Me paturpësinë më të madhe del Ministri i Jashtëm dhe thotë të mos shqetësohemi për mbylljen e ambasadës tonë në SHBA, sepse  për shkak të krizës kështu po ndodh me çdo vend të Botës. Nuk e di kush qenka ato vende që po mbyllen dhe izolohen, sepse i ka kapur kriza? Për veç Shqipërisë, asnjë vend tjetër.
E shkruaj këtë, për të treguar se ndjenja e fajësisë, e dështimit dhe skandalit po shuhet tek pushteti aktual. Këtu në Shqipëri po ndodhin gjëra të tmerrshme, që nuk ndodhin në asnjë vend tjetër dhe politika vjetër thotë se nuk ka gjë, është krejt normale. 
Sot arsimi shqiptar është në gjendje të mjerueshme. Te mjerueshme? Është pak biles. Në Shqipërinë që Berisha mendon se e ka mbushur me HITECH dhe me internet, kemi shkolla që nuk kanë çati, nuk kanë banjë, nuk kanë sistem ngrohje, nuk kanë uji për të pi. Kjo është gjendja kastrofale e arsimit shqiptar.
Sot të shkosh në shkollë duket një mision i pamundur. Arsimi shqiptar nga një vlerë dhe një e drejtë për të gjithë, po kthehen në një ëndërr dhe privilegj.
Qeveria më politikat saj të stimulimit të arsimit private, i cili lidhet me interesat e tyre të ngushta,  ka bërë që arsimi publik të falimentojë. Kështu siç është sot situata, mund të shkollohen vetëm të pasurit, kurse ata që janë të varfër janë të destinuar të mbesin analfabet.
Arsimi nga një vlerë dhe një garanci për brezat dhe vetë të ardhmen  e vendit është kthyer në një pazar, ku politikanët mbushin xhepat e tyre të pangopur. Arsimi shqiptar ka nevojë për një strategji kombëtare zhvillimi, ku figura e mësuesit të rifitojë identitetin që ka pasur gjithmonë, si njeri që me misionin e tij përçon dijen tek brezat e ri.
Figura mësuesit do të respektohet si më parë, nëse ai paguhet ashtu siç e meriton dhe nëse ai nuk keqpërdoret nga politika.  Arsimi shqiptar do të rikthehet ne nivelet e tij, vetëm nëse rrëzojmë  këtë Regjim dhe duke ardhur një elitë e re politikanësh, të cilët mendojnë dhe besojnë se pa arsimim dhe shkollim nuk ka të ardhme.  
Është antikombëtare dhe jo ligjore, që njerëz që janë në politikë të pasurohen duke vjedhur fonde për ndërtimin dhe rikonstruktimin e shkollave, duke bërë si pas qejfit tender për libra pa standard.  
Arsimi shqiptar është në kushte të tmerrshme dhe duket sikur jemi kthyer shekuj mbrapa, kur mësonin me llambë dhe shkruan me penë. Nuk mund ta tolerojmë më këtë gjë, sepse po shkatërrojmë njëherë e përgjithmonë të ardhmen e fëmijëve tanë e për rrjedhojë të vetë Shqipërisë. Të jesh analfabet në kohën e globalizimit, jo për fajin tënd, por për faji të politikës, është sikur të ecësh mbi një territor të minuar. Shqipëria është një vend që ka pushtetarë analfabet, por nuk mund të ketë qytetarë analfabet. Politikanët e vjetër me analfabetizmin e tyre origjinal, po duan t’i bëjnë edhe shqiptarët analfabet. Këtë nuk do e lejojmë kurrë. Arsimi për shqiptarët është një sentiment i lashtë dhe origjinal. Gjithmonë shqiptarët e kanë kërkuar dijen dhe kanë sakrifikuar për të.