Sunday, March 3, 2013

A do të bëhet ky vend?


Alban Daci

Ka më shumë se një vit që zgjodha të hyj aktiv në politikë. E bera këtë gjë, sepse kështu ishte e vetmja mënyrë që të tentoja të mbroja identitetin tim, të familjes time dhe të qytetarëve të këtij vendi. Në dallim me shumë politikanë të “vjetër” zgjodha ta bëj politikën përmes ideve, diskutimeve dhe kontakteve direkte në terren me qytetarët. Kështu i dhashë mundësi vetës të njoh nga afër realitetin e vërtetë social shqiptar. Ndër takimet e para që pata si përfaqësues i Aleancës Kuq e Zi, ka qenë pikërisht në qytetin e Bulqizës. Në qendrën e qytetit për shkak të kohës, improvizova një takim me banorët e zonës, të cilët në atë kohë nuk kishin dëgjuar shumë për AK. U mblodhën menjëherë qindra njerëz, të cilët më rrethuan mua, sikur unë të isha shpëtimi i tyre. Para syve të mi, mu shfaqën fytyrat e lodhura e të vuajtura të banorëve të qytetit, që nuk ishin aspak të lumtura. Dukeshin sikur lumturinë nuk e kishin njohur asnjëherë, ose e kishin përjetuar shumë kohë më parë.  Ngrita kokën dhe pashë para meje njerëz të vuajtur. Ç’të shikoja? Njerëz që dëshpërimi i tyre ishte bërë aq i madh sa kishte dalë dhe transmetohej edhe në aspektin fizionomik. Thash me vetë çfarë t’u them këtyre për politikën. Këta nuk kanë bukë me ngrenë në shpi. Nga t’ia nisja? Dikush aty afër mua afrua dhe më tha mos ke 1000 lekë të vjetra, se nuk kam bukë në shpi. A thua se 1000 lekëshi im do i shpëtonte jetën. Po nesër, po pasnesër, po pas një muaj çdo të bënte ai? Ju thash, ju keni dy gjëra të çmuara, tokën nën këmbët e tua dhe zemrën tuaj bujare. Të parën ua ka marrë politikë dhe ju ka lënë në varfëri, të dytën e keni të plagosur nga jeta e vështira dhe për nga  pamundësia për të jetuar.
Takimi i radhës pas qytetit të Bulqizës ishte ai i Peshkopisë. Pas një udhëtimi skandaloz përmes një rruge plot gropa hyra në qytetin e Peshkopisë. Ç’të shikoje? Një qytet të braktisur, i cili ngjasonte më një qytet që  sapo kishte dalë nga lufta. Pash një realitet të zymtë social për shkak të papunësisë, varfërisë dhe braktisjes së vëmendjes së pushtetit ndaj qytetarëve. Aty ndoshta dëgjova ndër historitë më të dhimbshme që ja  kalonte edhe përshkrimit migjenian. Dikush më tregoi se kishte shkuar një qytetar në një dyqan dhe kishte kërkuar të blinte me 300 lekë të vjetra groshë. Nuk kishte më para. Pronari i dyqanit i kishte dhënë 1000 lekë të reja dhe i kishte thënë nuk i dua të mi japësh më. Në bulevardin kryesorë të qytetit silleshin lart e poshtë qytetarët sikur të ishin të burgosur dhe bulevardi të ngjante me një korridor ajrimi. Silleshin lart e poshtë se ishin të gjithë të papunë, por nuk kishin para të pinin as edhe për një kafe. Në orën gjashtë të mbrëmjes binte terri mbi qytet dhe ai sikur të ishte me komandë boshatisi i tëri.
Këto realitete më kanë shoqëruar kudo në të gjitha takimet e mia. Zhgënjimi ishte aq i madh tek njerëzit sa pyetja më e shpeshtë që më bënin ishte se: a do të bëhet ndonjëherë ky vend? Kështu siç janë gjërat zor se do të bëhet-thoshin ata. Problemi më i madh është se deri tani në mjedisin politik shqiptar qarkullojnë po të njëjtët maskarenjë, të cilët janë fajtorë për çdo gjë dhe duke ndërruar fytyrat duan akoma të vazhdojnë të bëjnë me qytetarë gjera sipas qejfi . Si mund të ndodh ndryshimi, kur tek partitë e reja vjen një person që ka pasur shtatë tesera dhe të tetën e bën vetëm për të përfituar?  Si mund të ndryshoi ky vend, kur një person që ka qenë ish shërbëtor i sigurimit, është shërbëtor i një X partie e kërkon përsëri të bëj karrierë tek një parti e re, sepse kjo e fundit mund të fitoi? Si mund të ndodh ndryshimi, kur dikush që ka qenë drejtues në kohën e Hoxhës, kërkon të bëhet anëtar i një partie të re, e cila kërkon të bëj ndryshimin? Si mund të ndodh ndryshimi i madh, kur edhe partitë e reja në listat e deputetëve do të fusin persona që thjeshtë kanë para, por nuk ua ndjen fare për vendin dhe për qytetarët? Si mund të ndodh ndryshimi i madh, kur tradhtari kërkon të shitet për patriot, sepse patriotizmi është në modë? Si mund të ndodh ndryshimi, kur intelektualët e vërtetë mbahen larg nga politika? Shqipëria është ndoshta i vetmi vend, ku intelektuali nuk ka asnjë vlerë dhe në disa raste shihet edhe si problem. Për sa kohë politika shihet thjeshtë si biznes dhe jo si mision për qytetarët, ky vend zor se do të ndryshojë. Për sa kohë politika trajtohet mjet përfitimi dhe jo mjet shërbimi, ky vend zor se do të ndryshojë. Për sa kohë, qindra, mijëra të rinj të shkolluar dhe energjetik keqpërdoren dhe nuk janë pjesë serioze e projekteve politike, ky vend zor se do të ndryshojë.