Tuesday, November 6, 2012

Prononcim i radhës i dhënë nga dr. Alban Daci për gazetë Bota Sot.


Dr. Alban Daci analist dhe ekspertë në marrëdhënie ndërkombëtare nuk fsheh habinë se si është e  mundur, që diplomatët e Kosovës, shefi i kësaj diplomacie të përkrah propozime që çojnë mbrapa. Një model i tillë mund të vinte në shprehje për krijimin e raporteve të reja me Shqipërinë.
“Çudirat nuk paskan të sosur. Përdoret modeli gjerman, për marrëdhëniet e Kosovës me të Serbisë, më shumë se puro injorancë nuk di si ta quaj ndryshe. Ndoshta mund të kishim një krahasim të modelit  gjerman në rastin e Kosovës me Shqipërinë.
Them ndoshta, se në njëfarë mënyrë kemi të bëjmë ashtu si dy Gjermanitë, me një popull që është i ndarë. Pra, faktin se kemi shqiptarët që sot janë të ndarë mes veti dhe ashtu si Muri i Berlinit, kanë kufirin absurd që simbolizohet nga Morina që ndan shqiptarët me shqiptarët”, thotë Daci për “Bota sot”.
Më pasi kujton se si ndodhi ndarja e dy Gjermanive, që po ashtu janë rrethana përjashtuese për Kosovën. “Megjithatë, edhe rasti i Gjermanisë nuk është krejtësisht i ngjashëm me rastin e Kosovës dhe të Shqipërisë. Gjermanët u ndan pikërisht pasi nisën një luftë dhe dogjën gjithë kontinentin.
Ndërsa, shqiptarët u ndan thjeshtë se kështu ishin interesat e etnive të rajonit dhe të kancelarive të Europës”, thotë Daci.
Ai më pas shpreh habinë se si është e mundur që ende dikush kërkon zgjidhje apo modele për të krijuar raporte të reja me Serbinë, kur ato tashmë janë të qarta, të paktën që nga Shpallja e Pavarësisë së Kosovës. “Nuk e kuptoj se pse duhet me gjet kërkime për të bërë krahasime dhe për të shpjeguar se si duhet të jenë marrëdhëniet me Serbisë dhe Kosovës”, thotë ai për të vijuar më tej me  argumentimin e kundërshtimit.
“Këto marrëdhënie duhet të jenë mbi bazën e reciprocitetit si dy vende të pavarura. Çështja e kufijve të Kosovës besoj se tashmë nuk ka asnjë pikë dyshimi se është një çështje krejt e mbyllur pas deklaratës të përbashkët që bënë Klintonin dhe Ashtonin me rastin e vizitës në Kosovë, ku ndër të tjera nënvizuan se: çështja e kufijve të Kosovës është e mbyllur njëherë e përgjithmonë”, thotë Daci, një përkrahës i fuqishëmi idesë së bashkimit kombëtar.