Sunday, February 17, 2013

Kosova përballë sfidavePrononcim nga Alban Daci, dhënë për gazetën Bota Sot
(Shtunë, 16 shkurt 2013)


Për Dr. Alban Daci, analistë nga Shqipëria,thotë se me gjithë kritikat vendi ka bërë disa përparime, por ngecjet janë më të mëdha. ““Kosova në këto pesë vite edhe pse ka njohur një zhvillim deri diku të pranueshëm ekonomik është karakterizuar me kriza institucionale, ku pa dyshim ajo e Presidentit të Republikës është më e njohura.
Gjithashtu, Kosova nuk ka bërë hapa të rëndësishëm në procesin e integrimit evropian”,thotë për ‘Bota sot”, z. Daci. Ai si të meta esenciale numëron raportin negative për vizat që e mori qeveria gjatë kësaj jave. “Tani sapo mori një raport negativ për kriteret e lëvizjes së lirë Schengen. Gjithashtu,çështja e njohjeve dhe anëtarësimi i saj në OKB mbeten sfida të rëndësishme që Kosova nuk po i kapërcen”, thotë Daci.
Por, sipas Dacit brengë mbetet fakti se Kosova ka hyrë në bisedime me Serbinë dhe se procesi është futur në qorrsokak.  “Çështje tjetër, e cila po hyn në qorrsokak të vështira është çështja e bisedimeve të saj me Serbinë. Kosova nuk po tregon personalitet ndërkombëtar. Lajm është fakti se Haradinaj u lirua nga akuzat e tij në Tribunalin ndërkombëtar.
Kosova ka shumë sfida përpara që kërkon unitet politik, institucione të shëndosha dhe një shërim diplomatik të kualifikuar”, thotë Daci.