Sunday, December 23, 2012

Bathorja motori i ndryshimeve të mëdha socialeAlban DaciBathorja për të gjithë për zonat e Veriut njihet si porta e Tiranës. Të gjithë e dinë se sapo kalon urën e Tapizës hyn në zonën që quhet Kamzë dhe vetëm pak metra në të djathtë ndodhet Bathorja. Ky emër, i cili në këto 22 vite është paragjykuar, keqpërdorur nga politika e vjetër. Në këto dy dekada Bathorja përfaqëson zhvillimin dhe vetë modelin e tranzicionit shqiptar. 

Për herë të parë Bathoren e vizitova në vitin 1992, e cila ngjante si një kamp afrikan refugjatësh e mbushur me barake të mbuluar me plasmas. Ajo që ngeli gjatë në mëndje është se në ato kohë disa banorë kishin përdorur bunkerët për banim dhe i kishin modifikuar deri diku për t’i përshtatur në shtëpi banimi. Pra, Bathorja në atë kohë më ngjau jo vetëm si një kamp refugjatësh, por edhe si një si llogore ushtarake nën bombardim, ku qytetarët kishin përdorur bunkerët për të jetuar.

Shteti dhe institucionet aq dukeshin dhe askush në ato kushte nuk besonte se kishte shtet, sepse as autoriteti e as ndihma e tij nuk ndjehej tek banorët e kësaj zone.  Për shkak të kësaj panorame të turpshme, me pa të drejtë banorët e kësaj zone u paragjykuan pafundësisht dhe nuk munguan epitet si: malok, çeçen, fshatar, katundar etj.

Këto paragjykime të padrejta dhe aspak qytetare nuk ndaluan dëshirën dhe forcën e këtyre banorëve për të sfiduar jetën dhe për të ndërtuar një jetë më të mirë. Shumica e banorëve të vendosur në Bathore ishin kryesisht nga Veriu, të cilët edhe pse rridhnin nga familjet më fisnike shqiptare, për shkak të politikave diskriminuese që kishte ndjekur regjimi kundër Veriut dhe për shkak të mungesës së infrastrukturës dhe kushteve minimale për jetën u detyruan të linin vendlindjen dhe të vinin jo në Tiranë, sepse kjo ishte nën kontrollin e bllokmenëve, por në hyrjen e Tiranës.

Për 22 vjet këta banorë politika e vjetër i keqpërdori dhe i la në kushte të mjerueshme për jetën. PD i përdori ato si ushtarë besnik për të mbushur mitingjet dhe sheshet, kurse PS edhe pse jo hapur, për 22 vjet i quajti çeçen, malokë dhe katundarë. Megjithatë, banorët e Bathores nuk u dorëzuan dhe vazhduan të punonin pa pushim dhe ndërtuan vilat e para luksoze në Tiranë. Shpejt barakat u zëvendësuan me vila të bukura dhe luksoze. Megjithatë, ato vazhduan të jetonin pa drita, pa uji dhe pa rrugë, sepse politika dhe shteti kishin mohuar ekzistencës e kësaj zone të re urbane.

Realitetin e Bathores nuk e mohoi dhe paragjykojë vetëm politika e vjetër, por bashkë me të edhe media që kontrollohet prej saj. Nuk kam lexuar në ndonjë gazetë ndonjë analizë, artikull mbi Bathoren, mbi banorët e saj e mbi të gjitha mbi kushtet e jetës dhe problematikat që ato kanë. Pra, sikur politika bashkë me median nuk donin ta pranonin se Bathorja ekziston, se aty ka shqiptarë dhe qytetarë të ndershëm e punëtorë që meritojnë vëmendje dhe kujdes.

Megjithatë kjo situatë nuk i deluzojë banorët e Bathores për të besuar tek e ardhmja dhe tek jeta qytetare. Banorët e Bathores morën si rrugë të vetme shpëtimi emigrimin në kryeqytetet Perëndimore duke sjellë shuma të mëdha parash, të cilat nuk ndryshuan vetëm jetën e familjarëve të tyre, por ndihmuan edhe buxhetin e lodhur të shtetit shqiptarë që t’i bënte ballë ekonomisë së tregut.

Bathorja në këto 22 vite është pasqyra me reale e tranzicionit shqiptar, e mungesës së shtetit dhe neglizhencës së politikës së vjetër kundrejt halleve të qytetarëve.  Në zemrën e çdo banori të Bathores qëndron vetëm kombi dhe flamuri Kuq e Zi. Nuk ka familje në Bathore që të mos ketë një hero që ka dhënë jetën për të Kombin. Nuk ka një familje në Bathore që të mos ketë të paktën një anëtarë familje që të mos ketë luftuar si luan trup më trup kundër hordhive serbe. 

Edhe pse shqiptarizmi ishte i natyrshëm tek këta banorë, politika e vjetër u mundua më kot ta kthejë këtë zonë në një muzaik flamujsh të partive politike. Pa kaluar shumë kohë, lindi një shpresë e re, Aleanca Kuq e Zi, e cila u riktheu shqiptarizmin. Sot Aleanca Kuq e Zi ishte në një takim madhështorë në një lagje të Bathores. Për Aleancën Kuq e Zi, Bathorja do të jetë uragani i ndryshimit të madh që do të ndodh në krye në qershor të 2013. Aleanca Kuq e Zi nuk i gjykon banorët e Bathores si të dorës së dytë, çeçen, malok, fshatar, por djepin e patriotizmit kuq e zi dhe ballin e një ndryshmi të madh dhe epokal politik.  Banorët e kësaj zone sfiduan gjithçka dhe ja dolën të ndërtojnë me meritë një jetë të respektuar dhe bashkë me Aleancën Kuq e Zi do ja dalin të ri gjen krenarin e merituar dhe të respektohen si qytetarë të vërtetë.

Bathorja pa frikë mund të konsiderohet si motori i ndryshimeve të mëdha sociale të ndodhura në vend. Sot në Bathore po ndodh një lëvizja e madhe kuq e zi e përfaqësuar nga të rinj të shkolluar, të cilët e duan këtë zonë moderne, të zhvilluar dhe urbane. Këta të rinj po rikthejnë shpresën dhe besimin tek banorët se nëse punojmë së bashku do të jetojmë më mirë dhe do të jemi më të respektuar.  Të rinj si Bestar Troci, Indriz Spahiu,  Durim Dushku, Selman Billa e disa të tjerë janë një shembull për të gjithë rininë shqiptare. Këta djem janë pjesë e Pranverës Kuq e Zi, e cila si një uragan do të vërshojë në çdo cep të Shqipërisë për të larguar të vjetrën dhe për të sjellë të renë.