Friday, November 26, 2010

Ambasada e Zvicrës: Këshilli Federal dhe Parlamenti janë kundër inisiativës së PSV


ALBAN DACI | 26/11/2010 |

Gazeta SHEKULLI
Fantazmat e nacionalizmit po kthehen ngadalë dhe po frikësojnë Evropën. Një dallgë e madhe dhe e zezë me të djathtë ultra racist po mbulon shtetet më të avancuara nga Austria, Hungaria, Holanda, Belgjika, Franca, Gjermania, Danimarka, Zvicra, Britania e Madhe dhe Italia. Të dhënat paraqesin këtë prani të fortëekstremiste në hapësirën evropiane, që të bëjnë të dridhen pulset e dorës.

Në zgjedhjet presidenciale në Austri, kandidatja e partisë FPOE, Barbara Rosenkranz, e deklaruar hapur si filo-naziste ka arritur të siguroj 15.6% të votave.

Lideri i partisë së saj kishte deklaruar pak para zgjedhjeve që do të arrinin të merrnin 35% të votave. Për të frenuar këtë objektiv të paarritur kanë qenë disa deklarata të Rosenkranz në favor të fshirjes së ligjit për ndalimin e apologjisë së nazizmit në Austri.

Në Hungari formacioni ksenofobik JOBBIK konsolidohet si forca e tretë politike në vend me 48 deputetë në parlament. Slogani i preferuar i kësaj partie ekstremiste është: "Hungaria është shitur, armiqtë që duhet të luftojmë janë hebrenjtë, multi-nacionalet, romët dhe komunistët".

Në Holandë, në zgjedhjet e administrative të marsit të kaluar, e djathta ekstremiste dhe ksenofobike e Partisë së Lirisë (PVV) e drejtuar nga anti-islamisti Geert Ëilders, ka arritur të marr një fitore domethënëse. Në një intervistë të publikuar kohë më parë, Ëilders ka pohuar se "ëndrra" që dëshiron të realizojë është "shpërngulja masive e myslimanëve". Në Belgjikë, partia e madhe e të djathtës ekstremiste është Vlaams Belang, që në zgjedhjet e fundit evropiane (për Parlamentin Evropian) ka arritur 9.85% të votave.

Kjo parti në vitit 2007 u detyrua të ndryshonte emrin si pasojë e një dënimi që ka marrë për dhunimin e ligjit mbi racizmin dhe ksenofobinë, që nënvizonte se si partia kishte ndihmuar dhe mbështetur organizatat që mbështesnin dhe promovonin urrejtjen racore dhe ksenofobinë. Në Francë, Balli Kombëtar i të djathtës ekstreme të Jean Maria Le Pen ka arritur të marr në zgjedhjet lokale të marsit të kaluar 8.7 % të votave në nivel kombëtar.

Në Britaninë e Madhe, kryetari i Partisë Nacionaliste (BNP), Nick Griffin, në vitin 2004, është arrestuar për urrejtje racore. Ai e cilësonte fenë islame si perverse. Në Danimarkë, Partia Popullore Daneze nacionaliste, ksenofobe, ka marrë 14.4% në zgjedhjet evropiane.

Në Gjermani, NPD-ja, e konsideruar nga popullsia si një parti neo-naziste dhe ksenofobe, në zgjedhjet e fundit ka marr 1.8% të konsensusit. Nga njerëzit e zakonshëm simpatizantët e kësaj partie thirren nazistët e Gjermanisë.

Rasti i Zvicrës

Fotot e fushatës së Partisë Popullore e Zvicrës, që ka vendosur të marrë një iniciativë për të "përjashtuar të huajt që jetojnë dhe kryejnë krime në Zvicër" synojnë të bindin zviceranët që të triumfojë kërkesa e kësaj partie për të bllokuar hyrjen e shtetasve të huaj me besim mysliman, si dhe për të përjashtuar ata që janë rezident në Zvicër dhe kryejnë krime.

Sipas një sondazhi të bërë së fundmi në Zvicër rreth 54% do të votojnë në favor të iniciativës së Partisë Popullore për të përjashtuar dhe dëbuar të huajnë që jetojnë në Zvicër dhe kryejnë vepra penale. Në lidhje me këtë fushatë të cilësuar si fyerje dhe islamofobe nga publiku shqiptar, Shekulli kërkoi dje një prononcim nga Ambasada e Zvicrës në Tiranë.

Më poshtë është reagimi zyrtar i ofruar nga Ambasada për gazetën, kushmangen komentet mbi fotot, por thuhet se "Këshilli Federal dhe Parlamenti rinjohin nevojën për të reaguar në fushën e kriminalitetit të të huajve por e refuzojnë iniciativën, sepse e konsiderojnë të tepruar dhe aplikimi i saj mund të shkaktojë probleme juridike". "..

Me datë 28 nëntor 2010 populli i zviceran do të votoj për një iniciativë popullore federale "për të përjashtuar të huajt që bëjnë krime (iniciativë përjashtimi) dhe mbi kundër projektin direkt. Këshilli Federal dhe Parlamenti rinjohin nevojën për të reaguar në fushën e kriminalitetit të të huajve (domethënë të krimeve të kryera nga të huajt që ndodhen në Zvicër).

Ato e refuzojnë iniciativën, sepse e konsiderojnë të tepruar dhe aplikimi i saj mund të shkaktojë probleme juridike. Këshilli Federal dhe Parlamenti rekomandojnë në fakt të pranojnë kundër projektin, që ofron një zgjidhje efikase tëproblemeve ekzistuese në fushën e kriminalitetit të të huajve dhe është në përputhje me të drejtën ndërkombëtare. Përse do të ketë votim? Çfarë është një iniciativë popullore? Zvicra është një vend me një traditë të gjatë emokratike.

Falë demokracisë direkte, elektorati zviceran ka mundësinë të marr pjesë drejtpërdrejt në legjislacionin kombëtar. Kjo vlen edhe për çështjet që parashikon të drejtat e të huajve.

Me një iniciativë popullore 100 000 persona që gëzojnë të drejtën e votës mund të mkërkojnë me firmën e tyre që elektorati zviceran të shkoi dhe të votoi për një modifikim të Kushtetutës Federale të Zvicrës.

Një kërkesë e tillë është e vlefshme nëse nuk dhunon të Drejtën Ndërkombëtare Detyruese. Iniciativa e përjashtimit është konsideruar e vlefshme nga Parlamenti dhe Këshilli Federal, përderisa ajo nuk dhunon të drejtën ndërkombëtare detyruese. Kush janë problemet dhe nevojat e ndërhyrjes? Zvicra është një vend multi-kulturor dhe kozmopolit.

Me një kuotë më të madhe se 21%, Zvicra është një ndër vendet me numrin më të madh të huajve, në krahasim popullsinë e përgjithshme të Evropës. Pjesa më e madhe e të huajve dhe të huajve rezidentë në Zvicër është e mirë integruar dhe respekton rendin juridik në fuqi.

Megjithatë, është një pjesë e të huajve që abuzojnë me privilegjin e rezidencës në Zvicër dhe nuk respektojnë rendin juridik në fuqi. Kuota totale e kriminelëve të huaj mbi totalin e kriminelëve të dënuar është shumë e madhe. Pra, ekziston mundësia për të pasur një rregullim më koherent për heqjen e të drejtës së qëndrimit. Iniciativa dhe kundërprojekti reagojnë në nevojën për të bërë diçka në këtë drejtim.

Këshilli Federal njeh nevojën për të reaguar në fushën e kriminalitetit të të huajve. Kush është objekti i votimit? Me datë 28 nëntor 2010 populli i Zvicrës do të votoi për iniciativën popullore të "përjashtimit të të huajve që kryejnë krime (iniciativë përjashtimi) dhe mbi kundërprojektin. Do të votoi në mënyrë të ndarë për iniciativën dhe kundërprojektin.

Është e mundur të aprovoi ose të refuzoi të dy. Në një pyetje përfundimtare duhet të tregohet se kujt alternative duhet t'i jepet preferenca, nëse të dy zgjidhjet aprovohen. Këshilli Federal mbështet kundërprojektin e Parlamentit, sepse ofron një zgjidhje me efikase tek problemet reale në fushën e kriminalitetit të të huajve, rrit qartësinë e të Drejtës dhe shmang problemet juridike të iniciativës.

Gjithashtu, dëshiron të ankorojë, për herë të parë në nivel kushtetues, dispozita që do të kenë për objektiv përmirësimin e integrimit të të huajve. Në fund, kundërprojekti i mbështetur nga Këshilli Federal është në mënyrë absolute i përputhur me të Drejtën Ndërkombëtare Detyruese