Tuesday, June 16, 2009

Votoni me mendje dhe jo me hamendje

Të dashur miq, bashkatdhetarë, qytetarë, vëllezër, motra, besoj se të gjithë jemi të vetëdijshëm se jemi në zonën e nxehtë të fushatës elektorale, sepse pak ditë na ndajnë nga zgjedhjet e përgjithshme parlamentare.
Dikush nga ju është përfshirë drejtpërdrejt në këtë atmosferë politike si militant, si simpatizant i ndonjë subjekti politik, si vëzhgues indiferent, ose nuk është përfshirë aspak duke mbajtur pozicion krejtësisht indiferent mbi betejën politike që po zhvillohet në këtë periudhë.
Të dashur qytetarë, zgjedhjet e përgjithshme për rinovimin e parlamentit janë shumë të rëndësishme për disa arsye:
- përbëjnë bazën e funksionimit ose mosfunksionimit të demokracisë liberale
- ndërtojmë të drejtën tonë themelore sociale dhe politike, mundësinë për të ushtruar votën e lirë
- na ofrojnë mundësinë të zgjedhim me kujdes alternativën dhe programin më të mirë politik në treg
- janë shumë të rëndësishme, sepse na jepet mundësia të konfirmojmë se ne shqiptarët jemi popull demokrat dhe demokracia për ne tashmë është një proces që duhet të vij në perfeksionim
- të ritheksojmë përmes ushtrimit të votës së lirë se ne shqiptarët jemi të vendosur të ecim në rrugën e integrimit dhe zhvillimit në rajonin e Ballkanit, në Evropë dhe pse jo edhe në Botë
- na jepet shansi t’i rikujtojmë vetës dhe të tjerëve se fati është në duart tona dhe vetëm ne mund ta rindërtojmë atë në mënyrë të suksesshme me anën e ushtrimit të votës së lirë
- ushtrimi i votës me vullnet të lirë, është arma më e mirë në një demokraci për të shmangur kthimin mbrapa në kohë, vizione, në mënyrë të menduarit dhe të vepruarit
- vetëm me ushtrimin e votës së lirë do të ndjehemi të përfaqësuar, të identifikuar dhe të përfshirë me drejta të barabarta në ndërtimin dhe zbatimin e projektit që do të projektoj të ardhmen tonë ashtu siç e kemi menduar ne dhe jo të diktuar/imponuar nga të “tjerët”
- ushtrimi i votës së lirë me dinjitet, moral dhe vullnet të lirë do të na sjellë si pasojë një konsensus të përgjithshëm mbi vizionet dhe sfidat që na presin në arën kombëtare dhe ndërkombëtare

Të dashur qytetarë, ne nuk kemi një histori të gjatë në bërjen e zgjedhjeve të lira, periodike dhe demokratike, por në të njëjtën kohë ky cikël që kemi përjetuar në dy dekadat e fundit nuk është fare i vogël sa për të mos kuptuar se sa të rëndësishme janë këto zgjedhje.
Prandaj, unë do ju bëja thirrje të merrni pjesë masivisht në procesin e votimit, sepse fati, dëshira dhe ëndrra e secilit përfaqësohet nga vota që do të hidhni në kuti si dhe fati ynë i përgjithshëm si popull dhe si shtet do të varet nga votat tona të bëra të gjitha së bashku në numër sipas preferencave të mençura që kemi bërë.
Ju bëj thirrje të votoni duke përdorur logjikën, analizën, moralin, identitetit tuaj duke e konsideruar votën jo si një mall që ka vlerë vetëm për një ditë, një javë apo një muaj, por si aksion kryesorë politik dhe demokratik nga ku do të varet e ardhmja juaj dhe brezave që do të vijnë pas jush.
Nuk duhet ta konsideroni votën si mundësi për të fituar një thes miell, sepse vota e lirë përfaqëson zgjedhjen tuaj, burrërinë tuaj, mendjen tuaj, të ardhmen tuaj dhe unë sinqerisht nuk jam dakord se të gjitha këto mund të kenë vlerën e një thesi miell.
Nuk duhet t’ia lejoni vetes të votoni për persona që kanë vendosur të bëjnë sukses në politik, edhe pse kanë pasur dhe vazhdojnë të kenë sjellje jo civile dhe të pëlqyeshme në komunitet, sepse ashtu do të jetë ose edhe më keq sjellja e tyre edhe në jetën politike nga ku varen fatet e të gjithëve.
Nëse dikush si qytetar ka qenë imoral i tillë do të jetë edhe në jetën politike ose parlamentare.
Nëse dikush ka qenë dhe vazhdon të jetë i papërgjegjshëm për aksionet që ka bërë si individ ashtu do të jetë edhe nëse zgjidhet deputet, ku duhet të përfaqësoj me siguri një komunitet të tërë.
Nëse dikush nuk ka ditë të ndërtoj një familje të shëndoshë, ose e ka ndërtuar, por nuk ka mundur ta shoqëroj me sukses deri në fund, nuk do të jetë në gjendje të mbaj as premtimet e bëra dhe të zgjedh problemet dhe hallet tuaja.
Nuk duhet të votoni pa analizuar mirë faktet, sepse mund të ketë persona që në mandatet e mëparshme ju kanë kërkuar votën dhe ju ja dhatë, sepse i besuat për ato që ju premtoj, por sapo u shpall fitues nuk u bë i gjallë që t’iu ofronte qoftë edhe mundësinë për ta takuar nga afër dhe jo më t’iu realizonte ato që ju kishte premtuar.
Para se të vendosni se për kë do të votoni duhet të shikoni e rishikoni me
shumë kujdes programet politike, subjektet që i përfaqësojnë dhe i kanë hartuar, si dhe të shikoni në tashmen dhe në të kaluarën kush nga këto subjekte politike ka mbajtur në shumicë premtimet e saja përball jush dhe për ju.
Prandaj, ju bëj thirrje të votoni masivisht me mendje dhe inteligjencë, me moral dhe vendosmëri duke zgjedhur alternativën më të mirë që ju ofron tregu politik, sepse vetëm në këtë mënyrë do të jenë në gjendje të vazhdoni të ecni në rrugën e zhvillimit politik, ekonomik dhe demokratik, të integrimit në Evropë, të modernizimit infrastrukturor, të përmisimit të kushteve të jetesës.
Mos u mashtroni nga i mazhi, por besoni në vlerat që dikush mund t’iu ofroj.
Mos votoni persona që nuk janë në gjendje të mbajnë një ligjëratë, që nuk dinë të shkruajnë dhe të lexojnë në shqip, të hartojnë një projekt politik, një propozim, të ngrejë zërin në kuvend për diskutuar për hallet dhe nevojat tuaja.
Mos votoni për ato persona që politikën nuk e shikojnë si shërbim, por si një mundësi për pasuruar shpejt duke abuzuar në kurrizin tuaj.
E rëndësishme është të votoni të gjithë, të zgjidhni alternativën më të besueshme, më reale, më të realizueshme, më të mirë sepse kjo është e vetmja mënyrë demokratike që garanton të ardhmen që meritojmë.
Këto zgjedhje do të jenë në gjendje t’i tregojnë Botës se shqiptarët janë udhëtarë që po ecin me hapa të mëdhenj në rrugën e Integrimit Evropian dhe se shumë shpejt jam i sigurt që do të arrijnë në Finishin e ëndërruar ndër shekuj duke u anëtarësuar me dinjitet dhe me krenari në Bashkimin Evropian.
Nëse ju e keni kuptuar se kush ju ka ofruar me pranë Evropës dhe Botës Perëndimorë se kurrë më parë, atëherë jam i sigurt se ju do të dini të bëni konfirmimin e fuqishëm me anën e votës tuaj të lirë për t’i dhënë mundësinë vetës dhe kombit që ky proces të jetë sa më i shpejt dhe i plotë në kompleksitet.
Besoj se ju e keni kuptuar, sepse jeni dëshmitar okular se si tashmë natyra nuk është më pengesë për komunikimin tonë, ne atë e kemi mundur dhe e kemi bërë një faktor të papërfillshëm në zhvillimin tonë shoqëror dhe kombëtar.
Besoj se të gjithë ju, keni dëgjuar në dokumentare, apo në libra ose e keni takuar drejtpërdrejt kafshën çakall ( çakejtë jetojnë në kope dhe jetojnë mbi bazën e përfitimit oportun) të cilët kohë më parë livadhisnin për shtatë palë qejfe në Shqipërinë tonë të dashur duke përfituar mbi kurrizin tonë. Prandaj, ne me votën tonë të lirë nuk duhet të lejojmë që hijet e tyre me lëkurën dhe stilin e vjetër të shfaqen përsëri fuqishëm në vendin tonë duke kontrolluar dhe abuzuar mbi jetën dhe ëndrrat tona.
Ne duhet të votojmë me përgjegjësi dhe me bindje të palëkundur që nesër brezat e ri që do të vijnë do të jenë krenar për të ardhmen që ne ju krijuan dhe do të thonë se ne jemi vend demokrat nga zgjedhjet e zgjuara që bënë etërit tonë.
Bota pret me sy hapur se çfarë do të ndodh në Shqipëri, kurse ne shqiptarët me mençuri duhet t’i themi Botës që thjeshtë realizuam zgjedhjet politike, ku rikonfirmuam dhe forcuam demokracinë dhe riformuam bindjen se e ardhmja e jonë ka të njëjtin fat me tuajin atë të zhvillimit, të konsensusit dhe të integrimit dinjitoz në arenën ndërkombëtare.